Hyvää ystävänpäivää 2023!

Ystävätoiminnan uusi vastuuhenkilö Hanna-Kaisa kirjoitti ainutlaatuisen kirjoitelman ystävyydestä, yksinäisyydestä ja osastomme ystävätoiminnasta ja sen historiasta:

Muutama sana ystävätoiminnasta

Ystävänpäivän lähestyessä jäin miettimään, mikä ystävä oikein on ja koska olen juuri aloittanut oman työni osastomme ystävätoiminnan vastuuhenkilönä Oilin rinnalla, niin tokihan minun pitää asia tietää. Tarkistin sanan määritelmän Kielitoimiston sanakirjasta, jossa kerrotaan, että ystävä on nimitys ihmisestä suhteessa toiseen, jota kohtaan hän tuntee mieltymystä ja luottamusta ja joka suhtautuu häneen samoin. Läheinen, rakas, uskollinen, tosi ystävä. Mutta kaikkihan sen nyt tietävät sanomattakin, mikä ystävä on. Vai tietävätkö tosiaan? Ystävähän on se ihminen, jonka kanssa voi jakaa elämän ilot ja surut. Hän, jolle voi soittaa aina, kun siltä tuntuu, vaikkei asiaa edes olisikaan. Hän, jonka kanssa saa hassutella. Hän, jonka kanssa tavatessa voi jatkaa siitä, mihin edellisen kerran jäätiin, vaikka tapaamisten välissä olisi vuosiakin. Hän, joka ymmärtää ja tahtoo ymmärtää. Hän, joka auttaa silloin, kun on vaikeaa. Hän, joka on tuki ja turva. Hän, jonka kanssa on hyvä olla juuri sellaisena kuin on. Hän, joka saa sinut tuntemaan itsesi tärkeäksi ja arvokkaaksi. Hän, joka haluaa kulkea vierelläsi, tuli eteen mitä tahansa.
    Mutta ovatko kaikki meistä oikeasti niin onnekkaita, että saavat kokea ystävän läsnäolon ja ystävyyden voiman omassa elämässään? Ihmisellä on tarve tulla kuulluksi, saada hyväksyntää ja kuulua joukkoon. Yksinäisyys ja sen seuraukset ovat monelle arkipäivää. Ajattele, kun ei olisi ketään, jonka kanssa vaihtaa kuulumisia. Ei ketään kelle soittaa, ei ketään, joka soittaisi sinulle. Ei ketään, joka ojentaisi auttavan kätensä tai antaisi rohkaisevan hymyn ja lämpimän halauksen, kun niitä tarvitset. Yksinäisyyttä on monenlaista ja se voi olla monen asian summa. Suomessa on tunnetusti paljon yhden hengen talouksia, mutta yksinasuva ihminen ei ole automaattisesti synonyymi yksinäiselle. Yksinäisyyttä voi nimittäin kokea joukossakin. On osoitettu, että yksinäisyys saa ihmiset myös sairastumaan. Onpa sitä kuvailtu uutena suomalaisena kansantautinakin. Yksinäisyys on monisyistä, se vaikuttaa kokonaisvaltaisesti hyvinvointiin, sekä mieleen että fyysiseen terveyteen ja altistaa esimerkiksi syrjäytymiselle ja päihdeongelmille. Yksinäisyys ei ole oma valinta ja se heikentää aina elämänlaatua.
    Suomen Punainen Risti aloitti ystävätoiminnan jo 1950-luvun alkupuolella. Alkusysäyksen toiminnalle antoi silloin huoli syrjäseutujen vanhusten pärjäämisestä. Ensimmäinen virallinen ystäväkurssi järjestettiin vuonna 1959. Toiminnalla on siis jo pitkä ja kunniakas historia. Sinä voit olla mukana jatkamassa avun ketjua. Vapaaehtoistyö on yleensä henkisesti palkitsevaa ja antaa tekijälleen enemmän kuin ottaa. Vapaaehtoistyöllä on sekä yksilötasolla että yhteiskunnallisesti merkittävää arvoa. Toivoisinkin, että kynnys astua oman kotipaikkakunnan järjestöjen vapaaehtoistyöhön tuntuisi matalalta. Punaisen Ristin toimintaan ovat aidosti kaikki tervetulleita. Uusia vapaaehtoisia tarvitaan, sillä ystävää tarvitsevia on paljon. Ystävätoiminta ei rajoitu vanhuksiin, vaan ystävä voi olla minkä ikäinen vain ja toimintaa voi toteuttaa monin eri tavoin: esimerkiksi vierailemalla oman ystäväasiakkaan luona hänen kotonaan tai laitoksessa, myös ulkoiluystäviä tarvitaan ja ystävänä voi toimia verkossakin. Ystävätoiminnassa riittää, että osaat kuunnella ja olla läsnä. Ystävähän on ennen kaikkea kuuntelija ja juttukaveri. Yksikin myönteinen ihmissuhde voi katkaista yksinäisyyden kierteen. Jos tunnet, että merkityksellinen vapaaehtoistyö voisi olla Sinun juttusi ja jaat Punaisen Ristin arvot, niin tutustu toimintaan verkkosivuillamme tai ota suoraan yhteyttä oman osastosi ystävävälittäjiin. Saat tehtävään koulutuksen ja osaston ystävätoiminnan tuen. Tule, ovi on avoinna!

Näillä mietteillä toivotan jokaiselle oikein hyvää ystävänpäivää,
Hanna-Kaisa

 

Kaikille lämpimästi tervetuloa mukaan ystävätoimintaan ja käymään Ystäväntuvassa torstaisin klo 12-15 osoitteessa Paavonaukio 3 E3!

Voit liittyä vapaaehtoiseksi ystävätoimintaan osoitteessa https://www.punainenristi.fi/vapaaehtoiseksi/

Hyvää ystävänpäivää kaikille!

Toivottaa SPR Saarijärven osasto