Suomen Punaisen Ristin Jyväskylän osaston poikkeuksellinen toimintavuosi 2022 on pian päättymässä

Marko Tervo
Kuvaaja: Marko Tervo

Poikkeuksellinen toimintavuosi 2022 on pian päättymässä. Koronapandemian vaikutukset pienenenivät vuoden 2022 aikana. Esimerkiksi ensiapuryhmän ensiapupäivystysten lukumäärä yleisö- ja urheilutapahtumissa normalisoitui lähes koronapandemiaa edeltävälle tasolle. Ukrainassa torstaina 24. helmikuuta 2022 käynnistynyt kriisi herätti ihmisissä valtavan halun auttaa. Lipaskerääjät lähtivät kadulle jo lauantaina 26. helmikuuta 2022.  Hätäapukeräys tuotti Jyväskylässä 52 491,13 euroa katastrofirahastoon. Suomen Punainen Risti on lähettänyt Ukrainaan mm. avustustyöntekijöitä, terveysaseman, kymmenen liikkuvaa klinikkaa, varoja kansainvälisen Punaisen Ristin käteisavustusohjelmaan, lämmittimiä, generaattoreita, ruuanlaitto- ja majoitustarvikkeita,  kenttäsänkyjä patjoineen ja vuodevaatteineen, pyyhkeitä, keittiötarvikesettejä, pyörätuoleja, leikkauspöytiä, kävelytukia, kainalosauvoja, fysioterapiavälineistöä,  hengitysmaskeja, inkontinenssisuojia, sairaalahenkilökunnan suoja- ja työvaatteita, potilasmonitoreja, pulssioksimetrejä, sideharsoja sekä rahallista tukea Punaisen Ristin kansainvälisen komitean (ICRC) lääkehankintoihin Ukrainan konfliktista kärsivien auttamiseksi. Avun tarve Ukrainassa on suurta ja avustustyö jatkuu vielä pitkään.

Vapaaehtoisemme olivat tukemassa Suomen Punaisen Ristin Länsi-Suomen piirin ylläpitämää Jyväskylän vastaanottokeskusta, kun tuli tarve lisätä nopeasti sen paikkamäärää. Asuntoja kalustetiin eri puolilla Jyväskylää ja aiemmin suljettu Salmirannan vastaanottokeskus avattiin uudestaan. Vapaaehtoiset olivat vastassa matkakeskuksella ja vastaanottokeskuksella Ukrainasta paenneita. Ihmisiä saatettiin heille varattuihin asuntoihin sekä myös mm. poliisiasemalle rekisteröitymään ja terveyspalveluiden piiriin. Jyväskylän osasto vastaanotti avuntarjouksia esimerkiksi vapaana olevista asunnoista ja välitti ne eteenpäin keskustoimistoon. 

- Vapaaehtoisten työ on ollut kiitettävällä tasolla korona-aikaan ja Ukrainan konfliktin aikana. Iso kiitos kaikesta työstä vapaaehtoisuuden parissa, kiittelee Jyväskylän osaston puheenjohtaja Sari Hovila.

Jyväskylän osasto jakoi yhteensä 170 kappaletta 70,00 euron arvoista Hyvä Joulumieli -lahjakortteja Jyväskylän kaupungin sosiaalitoimen kautta vähävaraisille ja vaikeassa elämäntilanteessa oleville lapsiperheille jouluna 2022. Jyväskylän osaston toiminta on monelta osin jo joulutauolla.

- Joulutauosta huolimatta olemme varautuneet siihen, että tulevina joulun ja uudenvuoden pyhinä voi syntyä äkillinen avun tarve myös Jyväskylässä tai lähialueilla. Olemme kartoittaneet valmiustoiminnan avainhenkilöiden paikalla oloa jouluna ja uutena vuotena kertoo valmiuden yhteyshenkilö, varapuheenjohtaja Jouko Aho. Esimerkiksi riski tulipaloihin on juhlapyhinä suurempi ja viranomaispalvelut toimivat usein supistetusti.  Ensihuoltoryhmä on valmiudessa antamaan apua esimerkiksi tulipalon jälkeen. Myös kotimaassa tai ulkomailla voi syntyä äkisiti suuri avun tarve, joka voi edellyttää lipaskeräyksen käynnistämistä. Olemme valmiudessa tarvittaessa käynnistämään lipaskeräyksen. Ensiapuryhmän vapaaehtoiset ovat valmiudessa osallistumaan kadonneen henkilön etsintöihin, antamaan ensiapua, osallistumaan ensihuoltoon tai muihin tehtäviin viranomaisten apuna myös jouluna ja uutena vuotena.

Suomen Punaisen Ristin Jyväskylän osaston ystävävälitys on joulutauolla 15.12.2022-8.1.2023. Ensiapuryhmän harjoitukset alkavat jälleen tiistaina 10. tammikuuta 2023 kello 18:00 (Sammonkatu 4). Terveyspiste on avoinna torstaina 12. tammikuuta 2023 klo 10.00 - 12.00 Tikkakosken veteraanitalolla (Myllylammenkatu 6). Kokeneet konkarit -ryhmä miehille kokoontuu keskiviikkona 18. tammikuuta 2023 kello 14:00 (Sammonkatu 4).  Tikkakosken Kyläkahvila kokoontuu keskiviikkona 18. tammikuuta 2023 kello 13:00 – 15:00 Tikkakosken veteraanitalolla (Myllylammenkatu 6). Teemana on ravitsemus ja painonhallinta. Osaston hallitus kokoontuu 18. tammikuuta 2023 kello 17:00 järjestäytymiskokoukseen.

Lisätietoja: tiedottaja Marko Tervo jyvaskyla@punainenristi.f, 040-754 0038