Uutiset

Punaisen Ristin vapaaehtoiset olivat 21.10.2020 suuressa teollisuushallipalossa Turussa viranomaisten tukena auttamassa evakuoituja ja ohjaamassa liikennettä.

Teollisuushallipalo aiheutti sankkaa savunmuodostusta, joka uhkasi lähikerrostaloja. Vapaaehtoiset perustivat Turun kaupungin pyynnöstä evakuointikeskuksen lähikerrostalojen asukkaita varten.

 • 22.10.2020 12:19
 • Anna Tenho
"Turun kaupungin hyvinvointitoimiala ja Suomen Punainen Risti tekevät laajaa yhteistyötä koronaepidemian hoitamisessa. SPR:n vapaaehtoiset ovat vastassa mm. Turun satamassa ja lentoasemalla Suomeen saapuvia matkustajia koronaohjeistusten kanssa. "

Turun kaupungin hyvinvointitoimiala ja Suomen Punainen Risti tekevät laajaa yhteistyötä koronaepidemian hoitamisessa. SPR:n vapaaehtoiset ovat vastassa mm. Turun satamassa ja lentoasemalla Suomeen saapuvia matkustajia koronaohjeistusten kanssa. SPR:n vapaaehtoiset ovat myös mukana soittamassa yli 70-vuotiaille turkulaisille ja kyselevät korona-ajan kuulumisia.

 • 6.10.2020 14:46
 • Anna Tenho
Minna Rautanen
Kuvaaja: Minna Rautanen
"Kustavissa oli lipaskeräystä, kahvittelua ja kurpitsan painon arviointia. Kustavin osaston keräysjohtaja Marja Santalahti kuvassa keskellä."
 • 26.9.2020 16:07
 • Anna Tenho
Minna Rautanen
Kuvaaja: Minna Rautanen
"SPR Nousiaisten osastossa oli lipaskeräyksen lisäksi myös arpoja myynnissä."

Nälkäpäivä jatkui perjantaina Varsinais-Suomessa hyvissä tunnelmissa. Lipaskeräyksen lisäksi osassa osastoista myytiin tuttua Nälkäpäiväleipää, hernesoppaa sekä arpoja. Kodisjoella vapaaehtoiset keittivät velliä ja leipovat limppuja.

SPR Ruissalon osasto järjesti ensimmäisen kerran pyörätempauksen. Pyörien huoltoon liittyvä neuvonta ja pyöränkumien pumppaus saivat Turun Tuomiokirkontorilla suosiota ja monet halusivat antaa vapaaehtoisen maksun Nälkäpäiväkeräykseen. Osasto jakaa pyöränhuoltovinkkejä vielä huomenna lauantaina 26.9. klo 12.00-14.00 Seikkailupuistossa Kupittaalla.

 • 25.9.2020 15:46
 • Anna Tenho
Pauli Heikkinen
Kuvaaja: Pauli Heikkinen
"Pyheen torilla oli Mietoisten osaston soppatykki tyhjentynyt vauhdilla Nälkäpäivän hyväksi."

SPR Varsinais-Suomen piirin alueella Nälkäpäiväkerääjät totuttelivat ensimmäisenä keräyspäivänä kasvomaskien käyttöön, käsien desinfiointiin sekä turvaetäisyyksien pitämiseen. Nälkäpäivän 40-vuotiskeräys lähti kuitenkin käyntiin hyvin, ja koronaepidemiasta huolimatta yli puolet paikallisosastoista aloitti lipaskeräyksen jo tänään torstaina. Kerääjien ilo auttamisesta välittyi lahjoittajille maskeista ja visiireistä huolimatta.

 • 24.9.2020 17:16
 • Anna Tenho
Sirpa Lehtimäki
Kuvaaja: Sirpa Lehtimäki
"Ryhdy sinäkin auttajaksi - lahjoita Nälkäpäivään!"

Punaisen Ristin Nälkäpäivä-keräys täyttää tänä vuonna 40 vuotta. Keräys käynnistyy torstaina 24.9.2020 ja jatkuu lauantaihin 26.9.2020 asti. Nälkäpäivä on Punaisen Ristin tärkein vuosittainen keräys.

Nälkäpäivänä kerätään sitomattomia varoja katastrofirahastoon, joka mahdollistaa nopean avustamisen Suomessa ja ulkomailla. Suomessa varoilla autetaan äkillisissä onnettomuustilanteissa, kuten tulipaloissa kotinsa menettäneitä. Viime vuonna Varsinais-Suomen alueella apua annettiin yhteensä 22 avustustehtävässä. Ulkomailla toimimme luonnonkatastrofeissa ja konflikteissa.

 • 21.9.2020 11:24
 • Anna Tenho

Osallistu sinäkin Nälkäpäivään - klikkaa lahjoita Nälkäpäivään!  Kiitos avustasi ❤️

Suomessa varoilla autetaan äkillisissä onnettomuustilanteissa, kuten tulipaloissa kotinsa menettäneitä perheitä ja annetaan henkistä tukea.

Ulkomailla toimimme luonnonkatastrofeissa ja konflikteissa.

 • 17.9.2020 09:54
 • Anna Tenho

SPR Varsinais-Suomen piiriin koronatilanteessa valituille vapaaehtoisille alueyhdyshenkilöille tarjottiin mahdollisuutta osallistua lyhyeen coaching-prosessiin. Coachingin toteutti Pro bono -työnä Työyhteisöpalvelut. Tavoitteena oli coachingin avulla tarkastella ja vahvistaa toimimista uudessa alueyhdyshenkilön vastuuroolissa. Prosessi synnytti osallistujissa oppimisen ja oivaltamisen kokemuksia!

Työnohjaus ja coaching valmennusmuotoina

 • 10.9.2020 12:49
 • Anna Tenho
SPR Varsinais-Suomen piiri
Kuvaaja: SPR Varsinais-Suomen piiri
"Harri Virta valittiin järjestön varapuheenjohtajaksi"

Suomen Punaisen Ristin yleiskokous järjestettiin lauantaina 5.9.2020. Koronatilanteesta johtuen Vaasassa kesäkuun alussa pidettäväksi suunniteltu kokous siirrettiin syyskuuhun. Se toteutettiin yksipäiväisenä ja useammalle paikkakunnalle hajautettuna etäyhteyksin.

 • 5.9.2020 18:19
 • Anna Tenho
"Hernekeitto kuului Perniön osaston Nälkäpäivään myös vuonna 2007. Kuvassa Ritva Piironen eli PiiRoska. Sitä nimeä hän käyttää myös itse. "

Ritva Piiroselle eli PiiRoskalle ensikosketus Punaiseen Ristiin tapahtui Helsingissä 1950-luvulla hänen osallistuessaan Punaisen Ristin ensiapukurssille. Tämä ensikosketus on kantanut 2020-luvulle saakka. ”Ensin osallistuin ensiaputoimintaan ja sen jälkeen sydän jäi Punaisen Ristin vapaaehtoistoimintaan kiinni eikä ole irti päästänyt”, hymyilee PiiRoska. “Lähes koko sukumme on mukana Punaisen Ristin toiminnassa”, hän jatkaa.

 • 28.8.2020 14:26
 • Anna Tenho
SPR
Kuvaaja: SPR
"Piirin puheenjohtaja Harri Virta käy läpi vuoden 2019 toimintaa. Kokouksessa puhetta johti Anu Vira SPR Mynämäen osastosta."

SPR Varsinais-Suomen piirin vuosikokous siirtyi koronaepidemiasta johtuen keväältä elokuulle, ja se pidettiin lauantaina 22.8.2020 Mynämäellä. Kokouksen avasi piirin puheenjohtaja Harri Virta, ja kokouksen puheenjohtajana toimi Anu Vira SPR Mynämäen osastosta.

Sääntömääräisinä asioina vuosikokouksessa hyväksyttiin vuoden 2019 toimintakertomus ja tilinpäätös sekä vuoden 2020 työsuunnitelma ja talousarvio.

Koronatilanteesta johtuen vuosikokous toteutettiin pelkistettynä sääntömääräisenä kokouksena, eikä sen yhteydessä jaettu huomionosoituksia eikä järjestetty seminaaria.

 • 22.8.2020 15:12
 • Anna Tenho
SPR Turun osasto
Kuvaaja: SPR Turun osasto

Tule mukaan jakamaan koronatiedotteita!

Turun kaupunki on pyytänyt Punaisen Ristin apua koronatiedotteiden jakamisessa. Vapaaehtoisten jakamia tiedotteita on saatavilla usealla eri kielellä. Näin turvataan kaikkien tasapuolinen tiedonsaanti.

Tiedotteiden jakamiseen tarvitaan lisää vapaaehtoisia. Erityisosaamista ei tarvita, perehdytämme tehtävään. Tule vapaaehtoiseksi! Ilmoittaudu mukaan: https://www.lyyti.fi/reg/SPRTurku-COVID19

 

Lisätiedot:

 • 21.8.2020 12:14
 • Anna Tenho

Punaisen Ristin Varsinais-Suomen piiri osallistui yhtenä yhteistyötahona Turun kaupungin järjestämään Kivakesä kulmilla -toimintaan kesä-heinäkuussa. Kivakesä kulmilla -toimintaa järjestettiin Runosmäessä, Lausteella, Pansiossa, Jäkärlässä sekä Halisissa. Punaisen Ristin vastuualueena toimi Jäkärlä, jossa toimintaa järjestettiin Maarian nuorisotalolla ja sen läheisyydessä. Avoin ja maksuton toiminta oli suunnattu lapsille, nuorille sekä lapsiperheille.

 • 18.8.2020 08:14
 • Elina Jalonen

9.10.2020 Ajankohtaisviesti SPR V-S piirin osastojen vapaaehtoisille 

Syysterveiset teille kaikille!

Tässä viestissä on ajankohtaisia kuulumisia SPR Varsinais-Suomen piirin alueen toiminnasta, tapahtumista ja tulevista koulutuksista.

Korona-asiaa

 • 14.8.2020 15:38
 • Anna Tenho
Nina Susi
Kuvaaja: Nina Susi
"SPR-vapaaehtoinen Esko Palovaara on keskustellut auttavan puhelimen myötä mm. käytännön haasteista koronavirusepidemian aikana sekä viruksen herättämistä peloista ja tunteista."

- Kirjoitus on julkaistu Turun Sanomien alio-kirjoituksena 21.07.2020

 • 22.7.2020 13:01
 • Sirpa Lehtimäki
Tommi Virtanen
Kuvaaja: Tommi Virtanen
"Aluksella toimivat Punaisen Ristin ja Suomen Meripelastusseuran vapaaehtoiset"

Suomen Punaisen Ristin ja Suomen Meripelastusseuran yhdessä toteuttama Caritas-ensivastetoiminta aloittaa juhannuksesta elokuun alkuun jatkuvan keskeytyksettömän ensivastepäivystyksen torstaina 18.6.2020. Päivystys toteutetaan järjestöjen yhteistyönä Turun meripelastusyhdistyksen ABSO pelastusveneellä Saaristomerellä. Aluksella on pääosan ajanjaksosta välitön lähtövalmius saaritukikohdassaan Airistolla tai muualla Saaristomerellä ympäri vuorokauden. Aluksen miehityksestä vastaavat Punaisen Ristin ja Suomen Meripelastusseuran vapaaehtoiset.

 • 16.6.2020 15:51
 • Anna Tenho
Kati Lehtimäki / SPR
Kuvaaja: Kati Lehtimäki / SPR
"Vapaaehtoiset toimivat mm. kauppa-apuna Kaarinassa"

Suomen Punaisella Ristillä on sopimusperusteinen velvollisuus tukea viranomaisia erityisesti yhteiskunnan häiriötilanteissa. Tähän liittyen Punainen Risti välittää omien verkostojensa avulla tietoa viranomaisille siitä, mitä suomalaisille ja Suomessa asuville kuuluu, mitkä ovat suurimmat huolenaiheet ja minkälaista tukea viranomaisilta odotetaan. 

 • 28.5.2020 16:48
 • Anna Tenho
Jussi Vierimaa, SPR (oikea kuva)
Kuvaaja: Jussi Vierimaa, SPR (oikea kuva)
"Mika Vilpo kansainvälisissä avustustehtävissä Albaniassa (vasen kuva). Pisara 2019 -valmiusharjoituksessa harjoiteltiin mahdollisia kotimaan vesikriisejä varten (oikea kuva)."

Suomalaisen ITC-yrityksen palveluksessa konsulttina työskentelevän Mika Vilpon vapaaehtoisuus Punaisessa Ristissä alkoi yli 30 vuotta sitten. Kahdeksanvuotias löysi ensiapukerhosta toiminnantäyteisen harrastuksen, joka on johtanut siihen, että tällä hetkellä Vilpo vastaa SPR Turun osaston ensiapuryhmätoiminnasta ja valmiudesta. ”Auttamisen ilo ja hyödyksi oleminen ovat keskeisiä tekijöitä, jotka ovat pitäneet minut mukana tässä toiminnassa.”

Valmiudessa normaali- ja poikkeusoloissa

 • 7.5.2020 17:43
 • Sirpa Lehtimäki
Jyrki Hännikäinen (vasen kuva)
Kuvaaja: Jyrki Hännikäinen (vasen kuva)

Suomen Punaisen Ristin Varsinais-Suomen piirin uudeksi toiminnanjohtajaksi on valittu Kalle-Pekka Mannila. Hän ottaa perehdyttämisjakson jälkeen toiminnanjohtajan tehtävät vastaan 1.11.2020, jolloin nykyinen toiminnanjohtaja Pauli Heikkinen siirtyy eläkkeelle.

 • 5.5.2020 12:33
 • Anna Tenho
Filippiinien Punainen Risti
Kuvaaja: Filippiinien Punainen Risti
"Turvallisuusnäkökulma huomioidaan kaikessa. Avustustyö suunnitellaan aina niin, että se ei lisää koronatartuntariskiä. Kuva Taifuuni Ursula -operaation avustusjakelusta."

Punaisen Ristin Varsinais-Suomen piirin säännöllisesti järjestämät valmius-webinaarit ovat osa vapaaehtoisille tarjottavaa koulutusta, jolla kasvatetaan vapaaehtoisten tietotaitoa korona-auttamistehtäviin liittyen.

 • 22.4.2020 14:24
 • Anna Tenho
Jouni Tuominen
Kuvaaja: Jouni Tuominen
"Punaisen Ristin miesten kerho Kalannissa alkaa kokoontua jälleen säännööllisesti, kun koronatilanne sen sallii."

”Juttua riittää ja aika tuntuu aina loppuvan kesken”, näin kuvailee iloiten SPR Kalannin osaston miesten kerhon toimintaa kerhon vetäjä Jouni Tuominen. Syksyllä 2019 käynnistynyt kerho on osa SPR Kalannin osaston ystävätoimintaa ja se sai alkunsa ystävätoiminnan vetäjän Outi Sonkin pohtiessa ystävätoiminnan monipuolistamista edelleen. ”Meillä on henkilökohtaisia ystäväasiakkaita ja käymme myös Palvelukeskuksessa ilahduttamassa asukkaita ja ulkoilemassa heidän kanssaan, mutta miesten kerhon tyyppistä toimintaa meillä ei ollut”, kertoo Sonkki.

 • 20.4.2020 09:03
 • Anna Tenho

Koronavirustilanne vaikuttaa meidän kaikkien elämään. Erityisesti riskiryhmään kuuluvat voivat tarvita apuamme. Punaisella Ristillä on Sosiaali- ja terveysministeriön sekä Sisäministeriön kanssa sopimukset, joiden perusteella SPR koordinoi häiriötilanteessa vapaaehtoistoimintaa.

 • 2.4.2020 15:44
 • Anna Tenho
 • 21.3.2020 11:57
 • Anna Tenho

Koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa Punainen Risti koordinoi järjestöjen ja spontaanien vapaaehtoisten tehtäviä Varsinais-Suomessa.  

Vapaaehtoistehtävien toteutumisesta tai sisällöstä ei vielä tässä vaiheessa ole tarkkaa tietoa. Varaudumme auttamaan viranomaisten pyynnöstä esimerkiksi ruokatoimituksissa sekä avustustarvikkeiden lajittelussa ja pakkaamisessa. Mahdollisia tili- tai asiointisopimuksia kauppaliikkeiden tms. osalta SPR ei tee. 

Koordinaatiovastuu perustuu sopimuksiin

 • 20.3.2020 22:02
 • Sirpa Lehtimäki
Anna Tenho
Kuvaaja: Anna Tenho
"SPR Varsinais-Suomen piirin toiminnanjohtaja Pauli Heikkinen ja monikulttuurisuustoiminnan kehittäjä Kaisa Rajalaakso luovuttivat Ennakkoluuloton edelläkävijä -tunnustuksen Hesburgerin edustajalle henkilöstöpäällikkö Kirsi-Maria Nikanderille."

Suomen Punainen Risti jakaa vuosittain Rasisminvastaisella viikolla tunnustuksia yhteisöille, yrityksille ja yksittäisille henkilöille, jotka ovat toiminnallaan edistäneet ihmisten yhdenvertaista kohtelua suomalaisessa yhteiskunnassa. Rasisminvastaista viikko vietetään tänä vuonna 16.-22.3.2020.

 • 16.3.2020 16:05
 • Anna Tenho

SPR Varsinais-Suomen piirin valmius/korona -sivuston löydät täältä*

 • 13.3.2020 15:37
 • Anna Tenho
Niklas Meltio
Kuvaaja: Niklas Meltio

Vapaaehtoisemme,

Alla olevasta RedNetin linkistä löytyy keskustoimiston toimintaohjeet vapaaehtoisille koronavirukseen liittyen. 

 • 11.3.2020 19:13
 • Anna Tenho
Janne Körkkö, SPR
Kuvaaja: Janne Körkkö, SPR

"Punaisen Ristin vapaaehtoiset ovat Varsinais-Suomessa yhteisöjen tukipilareita. Näin uskallan sanoa, kun katson mitä kaikkea maakunnassamme tehdään, vapaaehtoisesti”, toteaa Punaisen Ristin Varsinais-Suomen piirin toiminnanjohtaja Pauli Heikkinen.  Väitettäni tukee myös se, että Punainen Risti on huolehtinut paikallisen valmiuden suunnittelusta niin, että tilanteen niin vaatiessa viranomaiset saavat auttamistehtävilleen kolmannen sektorin tuen.

 • 5.3.2020 15:07
 • Anna Tenho
Sini Sarmasto
Kuvaaja: Sini Sarmasto

Kun reilu vuosi sitten aloitimme Sauvo-Karunan osastossa Nuortenryhmän, otimme Punaisen Ristin toimintavinkistä vaarin ja teimme oman versiomme ”vanhainkodin valtauksesta”. Menimme Sauvon palvelukeskukseen ystävänpäivän alla kohtaamaan asukkaita ja askartelemaan yhdessä ystävänpäiväkortteja. Tänä vuonna olikin jo toinen kerta, kun pääsimme ryhmämme nuorten kanssa opettavaiselle ja tunteikkaalle tuokiolle ikäihmisten pariin.

Kenes poikia sitä ollaan?

 • 17.2.2020 08:57
 • Anna Tenho

Punaisen Ristin logistiikkakeskus Kalkku ylläpitää Suomen Punaisen Ristin kansainvälistä auttamisvalmiutta. Keskuksessa säilytetään myös kotimaan äkillisissä katastrofeissa tarvittavia avustustarvikkeita. Tampereelle suuntautuvaan mielenkiintoiseen päivään startattiin Varsinais-Suomesta aamulla täydellä bussilla sillä mukana oli lähes 60 vapaaehtoista Varsinais-Suomen piirin alueelta 17 eri osastosta.

 • 8.2.2020 18:10
 • Anna Tenho

TÄÄLTÄ LÖYDÄT KESKUSTOIMISTON PÄIVITTYVÄT OHJEET VAPAAEHTOISILLE KORONAVIRUKSESTA: https://rednet.punainenristi.fi/node/59198

 

Koronaviruksesta uutisoidaan nyt runsaasti ja tiedot päivittyvät jatkuvasti. Suomen Punaisessa Ristissä seuraamme aktiivisesti siihen liittyviä viranomaistiedotteita.

THL seuraa tilannetta Euroopan tautivirasto ECDC:n ja Maailman terveysjärjestön WHO:n kanssa ja päivittää tälle sivulle tuoreimmat tiedot taudin esiintymisestä sekä ohjeistaa tartuntojen torjumiseksi:

 • 31.1.2020 10:15
 • Rednet
Sirpa Lehtimäki
Kuvaaja: Sirpa Lehtimäki
"Vakka-Suomen alue koolla aluetärskyillä Taivassalossa 16.1.2020"

Kerran vuodessa järjestettävillä aluetärskyillä Punaisen Ristin paikallisosastoja Varsinais-Suomen alueelta kokoontuu yhteen. Aluetärskyt järjestettiin 16.1.2020 Itäisellä, Läntisellä, Vakka-Suomen, Loimaan, Salon ja Turun alueilla. Tänäkin vuonna iloiset ja positiiviset vapaaehtoiset vaihtoivat kokemuksia ja kirjasivat ylös vinkkejä toisten hyvistä esimerkeistä.

Tänä vuonna aluetärskyillä keskusteltiin osastojen kuulumisten lisäksi mm. Rasisminvastaisesta viikosta, tulevasta piirin vuosikokouksesta sekä yleiskokouksesta.

 • 17.1.2020 10:55
 • Anna Tenho
Joonas Brandt
Kuvaaja: Joonas Brandt

Valtakunnallinen omaishoitajien viikko 24.11.–1.12. on vuosittain järjestettävä teemaviikko, jolla halutaan nostaa esiin omaishoitoasioita. 

Suomen Punainen Risti kysyi tammikuussa 2019 omaishoitajilta ja heidän läheisiltään, millaista tukea ja apua omaishoitajat tarvitsevat jaksaakseen omaishoitajan arkea. Vastauksissa korostui henkisen tuen lisäksi hyvin vahvasti käytännön apu arjen askareissa.

 • 20.11.2019 13:40
 • Jaana Paasonen
"Nuorten turvatalo Turussa on avoinna vuoden jokaisena päivänä."

Turussa Yliopistonkadulla toimiva Punaisen Ristin Nuorten turvatalo on palvellut turkulaisia nuoria kriisimajoituksen ja keskusteluavun merkeissä 25 vuotta. Ensimmäinen turvatalo on aikoinaan avattu Helsinkiin. Yöpyvien asiakkaiden ikähaarukka vaihtelee n. 12 ikävuodesta parikymppisiin.

 • 14.11.2019 11:30
 • Anna Tenho
Anna Tenho
Kuvaaja: Anna Tenho
"Toimitusjohtaja Olli Aakula LähiTapiola Varsinais-Suomi"

Piirin yrityskumppani LähiTapiola Varsinais-Suomen syntyjuuret ulottuvat vuoteen 1867. Tuolloin perustetusta Maskun omituisesta paloapuyhtiöstä on vuosien kuluessa yhdistymisten ja fuusioiden myötä muotoutunut LähiTapiola Varsinais-Suomi, joka toimii Turun talousalueella.

”Yhtiömme arvot ovat hyväntahtoisuus, intohimo ja rohkeus”, kertoo tämän Elämänturvayhtiön toimitusjohtaja Olli Aakula. ”Keskeistä meille on ollut yhtiön synnystä lähtien paikallisuus ja keskinäisyys. Teemme asioita, jotka ovat eduksi paikallisesti”, Aakula jatkaa.

 • 12.11.2019 14:15
 • Anna Tenho
Hanna Ollikainen
Kuvaaja: Hanna Ollikainen
"SPR Mynämäen ja Mietoisten osastot harjoittelivat yhdessä."

Suomen Punaisen Ristin valtakunnallinen valmiusharjoitus järjestetään joka kolmas vuosi. Tänä vuonna teemana oli vesikriisi, sillä puhdas vesi on kaikille välttämätöntä. Varsinais-Suomessa harjoitukseen osallistui kolmannes piirin osastoista.

 • 29.10.2019 10:53
 • Anna Tenho
Anna Tenho
Kuvaaja: Anna Tenho
"Marja-Helena Salmio ja Esko Vihervä SPR Kaarinan-Piikkiön osastosta ja Kaarinan kansalaisopiston Juha Nummelin (keskellä) iloitsevat yhdessä suunnitteluista ja toteutetuista luennoista."

Suomen Punaisen Ristin Pisara 2019 -valmiusharjoituksen teemana on vesikriisi, sillä puhdas vesi on kaikille välttämätöntä. Tilanteita, joissa veden tulo keskeytyy tai vesi on pilaantunutta, sattuu Suomessa vuosittain. Kaarinassa Pisara 2019 -harjoitukseen on valmistauduttu keväästä 2019 alkaen. Idea Vesikriisi-harjoituksesta lähti SPR Kaarinan-Piikkiön osastolta ja yhteistyökumppaneiksi lähtivät innolla mukaan Kaarinan kansalaisopisto, Rantakulman Martat sekä Kaarinan kaupunki.

 • 25.10.2019 08:20
 • Anna Tenho
"Puhtaan veden merkitys on ollut esillä Nälkäpäivänä ja teema jatkuu Pisara 2019 valmiusharjoituksessa."
Nälkäpäivänä 2019 katukuvassa ja sosiaalisessa mediassa näkyi ämpäreistä rakennettuja installaatioita. Installaatiot kuvasivat sitä, että joka tunti maailmassa kuolee 33 lasta puhtaan veden puutteeseen.
 
 • 21.10.2019 13:16
 • Anna Tenho
Anna Tenho
Kuvaaja: Anna Tenho

Nälkäpäivänä 26.–28.9. SPR Varsinais-Suomen piirin alueella lipaskeräyksessä kerättiin arviolta noin 100 000 euroa Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoon.

Tämä summa mahdollistaa esimerkiksi puhtaan veden saamisen lähes 7000 lapselle vuoden ajaksi. Nälkäpäivän lahjoitusvaroilla autetaan myös kotimaassa äkillisten onnettomuuksien uhreja, mm. juuri nyt SPR:n henkisen tuen koulutetut vapaaehtoiset ovat tukemassa Kuopiossa tapahtuneen väkivallanteon järkyttämiä ihmisiä.

 • 3.10.2019 14:55
 • Sirpa Lehtimäki
Anna Tenho
Kuvaaja: Anna Tenho
"Pyhärannan osasto valmiina Nälkäpäivä-lauantaihin."

Nälkäpäivä-lauantai sujui Varsinais-Suomessa hyvässä tunnelmassa. Aurinko siivitti paikallisosastojen tapahtumia, joita riitti vielä lauantainakin ympäri maakuntaa.  Myynnissä oli Nälkäpäiväleivän lisäksi mm. munkkeja, räiskäleitä, hernekeittoa ja metrilakua.

Kaikkiaan 33 osastoa 48 osastosta järjesti lauantaina Varsinais-Suomessa keräyksen. Nälkäpäivässä kerätään varoja Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoon. 

Huomio puhtaan veden puutteeseen

 • 28.9.2019 20:47
 • Anna Tenho
Anna Tenho
Kuvaaja: Anna Tenho
"Salon osaston Angelniemellä lipaskerääjät olivat lossirannassa"

Nälkäpäivä jatkui perjantaina Varsinais-Suomessa hyvissä tunnelmissa niin vapaaehtoisten kuin lahjoittajienkin osalta. Myös sää oli edelleen aurinkoinen.

 • 27.9.2019 18:49
 • Sirpa Lehtimäki
Pauli Heikkinen
Kuvaaja: Pauli Heikkinen
"Mietoisten osaston herkullinen hernekeitto on valmista"

SPR Varsinais-Suomen piirin alueella Nälkäpäiväkeräyksen ensimmäinen päivä sujui hyvin. Aurinko helli sekä vapaaehtoisia että lahjoittajia, mutta paikoitellen melko kylmä tuuli toi kuitenkin jo syksyn tuntua tapahtumiin.

 • 26.9.2019 21:21
 • Sirpa Lehtimäki
Anna Tenho
Kuvaaja: Anna Tenho
"Vakka-Suomen alueen keräysväkeä"

Punaisen Ristin Nälkäpäivä-keräys käynnistyy torstaina 26.9. ja jatkuu lauantaihin 28.9. asti. Punainen Risti toivottaa kaikki tervetulleiksi keräämään ja lahjoittamaan.

Paikallisosastot järjestävät Nälkäpäivän lipaskeräyksen omilla paikkakunnillaan, useimmiten keskustan kauppojen läheisyydessä. Eri keräyspäivinä osastot järjestävät myös tapahtumia, joissa myydään mm. nälkäpäiväleipää, hernekeittoa ja arpoja. Liitteenä olevassa listauksessa on kerrottu osastokohtaisesti paikallisosastojen Nälkäpäivän toteutus.

 • 20.9.2019 14:20
 • Sirpa Lehtimäki

Turun Sanomien aliokirjoitus 25.8.2019 

Vuosia sitten istuin eräässä lounastilaisuudessa, jossa luennon aihe sivusi Afrikkaa. Pöytäseurueessani vanhempi herrasmies tokaisi, että professori Tatu Vanhanen on oikeassa väittäessään eurooppalaisia geneettisesti viisaammiksi kuin afrikkalaisia. Tällä hän viittasi vanhoihin ja kiistanalaisiin Vanhasen aivotutkimuksiin.

 • 25.8.2019 09:28
 • Sirpa Lehtimäki
Tommi Virtanen
Kuvaaja: Tommi Virtanen
"Pv Abso Aurajoessa - kesän toimintakausi on alussa"

Suomen Punaisen Ristin ja Suomen Meripelastusseuran yhteinen Caritas -ensivastetoiminta juhlii tänä vuonna 30 vuotta merellä, alkaa siis 31. toimintakausi. Caritas-ensivastetoiminnan 24/7 päivystyskausi alkaa 20.6. ja se päättyy 11.8.2019, lisäksi on ollut viikonloppupäivystystä jo 10.5. alkaen, ja se jatkuu syyskuun alkupuolelle kelistä riippuen.

 • 29.5.2019 23:31
 • Sirpa Lehtimäki
Tommi Virtanen
Kuvaaja: Tommi Virtanen
"Varsinaissuomalaiset ansiomitalinsaajat"

SPR Varsinais-Suomen piirin vuosikokous pidettiin lauantaina 13.4.2019 Salossa. Kokouksen avasi piirin puheenjohtaja Harri Virta, ja kokouksen puheenjohtajana toimi Matti Rasila, SPR Salon osaston puheenjohtaja.

Sääntömääräisinä asioina vuosikokouksessa hyväksyttiin vuoden 2018 toimintakertomus ja tilinpäätös sekä vuoden 2019 työsuunnitelma ja talousarvio.

Henkilövalinnat
Kokouksessa valittiin piirin hallituksen puheenjohtajana jatkamaan Harri Virta Kaarinan-Piikkiön osastosta sekä varapuheenjohtajana jatkamaan Kati Lehtimäki Paimion osastosta.

 • 13.4.2019 15:55
 • Sirpa Lehtimäki
Leena Koskela
Kuvaaja: Leena Koskela

Suomessa tehtiin keväällä 2018 laaja tutkimus vapaaehtoisuudesta. Taloustutkimuksen toteuttaman ja Kansalaisareenan, Siviksen ja Kirkkohallituksen teettämän tutkimuksen mukaan yhä useampi osallistuu vapaaehtoistoimintaan, trendi on nouseva.

Naiset ja nuoret tekevät vapaaehtoistyötä eniten, sen sijaan miesten ja ikäihmisten tekemän vapaaehtoistyön määrä on hiljalleen laskenut. Kuitenkin esimerkiksi eläkkeelle siirtyneille auttamishaluisille miehille on järjestöissä suuri tarve.

 • 6.12.2018 09:02
 • Sirpa Lehtimäki
Leena Koskela
Kuvaaja: Leena Koskela

Suomen Punaisessa Ristissä kymmenet tuhannet ihmiset tekevät vapaaehtoistyötä palkatta. Vapaaehtoisuus on yksi järjestön perusperiaatteesta. Periaatetta noudatetaan paikallistasolta järjestön hallitukseen asti. 

Osastojen, piirien ja järjestön hallituksessa toimivat vapaaehtoiset eivät saa luottamustehtävistään palkkaa, eikä heille makseta myöskään kokouspalkkioita. Myös järjestön puheenjohtaja Pertti Torstila toimii vapaaehtoisena luottamustehtävässään. 

 • 27.11.2018 16:03
 • Sirpa Lehtimäki
Sirpa Lehtimäki
Kuvaaja: Sirpa Lehtimäki

Vapaaehtoisen pelastuspalvelun Varsinais-Suomen maakuntatoimikunta on valinnut Varsinais-Suomen maakunnalliseksi pelastajaksi Varsinais-Suomen alueella toimivat henkisen tuen alueelliset hälytysryhmät: SPR Loimaan seudun henkisen tuen ryhmä, SPR Salon Seudun henkisen tuen ryhmä, SPR Turunmaan henkisen tuen ryhmä, SPR Turun seudun henkisen tuen ryhmä ja SPR Vakka-Suomen henkisen tuen ryhmä. 

Henkisen tuen ryhmillä jo pitkä historia

 • 26.11.2018 21:01
 • Sirpa Lehtimäki
Jori Nordström
Kuvaaja: Jori Nordström
"Kunniamaininnan vastaanottivat Caritas-vapaaehtoiset Maaria Kuitunen SPR Tampereen osastosta ja Tuomas Kalanti Espoon Meripelastusyhdistyksestä"

Turvallisuustoiminta ja sen menestyksekäs hoitaminen on vahvan ja monipuolisen yhteistyön tulos. Turvallisuuteen kuuluvat turvallisuustyötä tekevät viranomaiset, kuten poliisi, rajavartiolaitos, tulli, puolustusvoimat, pelastuslaitokset ja ensihoito. Lisäksi turvallisuusalalla toimii tuhansia eri kokoisia yrityksiä, sekä turvallisuustyötä omissa organisaatiossaan tekeviä turvallisuusammattilaisia. Lisäksi alalla on paljon monipuolista kansalaistoimintaa eri järjestöissä, esimerkiksi Punaisessa Ristissä.

 • 11.10.2018 10:05
 • Sirpa Lehtimäki