Uutiset

Sirpa Lehtimäki
Kuvaaja: Sirpa Lehtimäki
"Vakka-Suomen alue koolla aluetärskyillä Taivassalossa 16.1.2020"

Kerran vuodessa järjestettävillä aluetärskyillä Punaisen Ristin paikallisosastoja Varsinais-Suomen alueelta kokoontuu yhteen. Aluetärskyt järjestettiin 16.1.2020 Itäisellä, Läntisellä, Vakka-Suomen, Loimaan, Salon ja Turun alueilla. Tänäkin vuonna iloiset ja positiiviset vapaaehtoiset vaihtoivat kokemuksia ja kirjasivat ylös vinkkejä toisten hyvistä esimerkeistä.

Tänä vuonna aluetärskyillä keskusteltiin osastojen kuulumisten lisäksi mm. Rasisminvastaisesta viikosta, tulevasta piirin vuosikokouksesta sekä yleiskokouksesta.

 • 17.1.2020 10:55
 • Anna Tenho
Joonas Brandt
Kuvaaja: Joonas Brandt

Valtakunnallinen omaishoitajien viikko 24.11.–1.12. on vuosittain järjestettävä teemaviikko, jolla halutaan nostaa esiin omaishoitoasioita. 

Suomen Punainen Risti kysyi tammikuussa 2019 omaishoitajilta ja heidän läheisiltään, millaista tukea ja apua omaishoitajat tarvitsevat jaksaakseen omaishoitajan arkea. Vastauksissa korostui henkisen tuen lisäksi hyvin vahvasti käytännön apu arjen askareissa.

 • 20.11.2019 13:40
 • Jaana Paasonen
"Nuorten turvatalo Turussa on avoinna vuoden jokaisena päivänä."

Turussa Yliopistonkadulla toimiva Punaisen Ristin Nuorten turvatalo on palvellut turkulaisia nuoria kriisimajoituksen ja keskusteluavun merkeissä 25 vuotta. Ensimmäinen turvatalo on aikoinaan avattu Helsinkiin. Yöpyvien asiakkaiden ikähaarukka vaihtelee n. 12 ikävuodesta parikymppisiin.

 • 14.11.2019 11:30
 • Anna Tenho
Anna Tenho
Kuvaaja: Anna Tenho
"Toimitusjohtaja Olli Aakula LähiTapiola Varsinais-Suomi"

Piirin yrityskumppani LähiTapiola Varsinais-Suomen syntyjuuret ulottuvat vuoteen 1867. Tuolloin perustetusta Maskun omituisesta paloapuyhtiöstä on vuosien kuluessa yhdistymisten ja fuusioiden myötä muotoutunut LähiTapiola Varsinais-Suomi, joka toimii Turun talousalueella.

”Yhtiömme arvot ovat hyväntahtoisuus, intohimo ja rohkeus”, kertoo tämän Elämänturvayhtiön toimitusjohtaja Olli Aakula. ”Keskeistä meille on ollut yhtiön synnystä lähtien paikallisuus ja keskinäisyys. Teemme asioita, jotka ovat eduksi paikallisesti”, Aakula jatkaa.

 • 12.11.2019 14:15
 • Anna Tenho
Hanna Ollikainen
Kuvaaja: Hanna Ollikainen
"SPR Mynämäen ja Mietoisten osastot harjoittelivat yhdessä."

Suomen Punaisen Ristin valtakunnallinen valmiusharjoitus järjestetään joka kolmas vuosi. Tänä vuonna teemana oli vesikriisi, sillä puhdas vesi on kaikille välttämätöntä. Varsinais-Suomessa harjoitukseen osallistui kolmannes piirin osastoista.

 • 29.10.2019 10:53
 • Anna Tenho
Anna Tenho
Kuvaaja: Anna Tenho
"Marja-Helena Salmio ja Esko Vihervä SPR Kaarinan-Piikkiön osastosta ja Kaarinan kansalaisopiston Juha Nummelin (keskellä) iloitsevat yhdessä suunnitteluista ja toteutetuista luennoista."

Suomen Punaisen Ristin Pisara 2019 -valmiusharjoituksen teemana on vesikriisi, sillä puhdas vesi on kaikille välttämätöntä. Tilanteita, joissa veden tulo keskeytyy tai vesi on pilaantunutta, sattuu Suomessa vuosittain. Kaarinassa Pisara 2019 -harjoitukseen on valmistauduttu keväästä 2019 alkaen. Idea Vesikriisi-harjoituksesta lähti SPR Kaarinan-Piikkiön osastolta ja yhteistyökumppaneiksi lähtivät innolla mukaan Kaarinan kansalaisopisto, Rantakulman Martat sekä Kaarinan kaupunki.

 • 25.10.2019 08:20
 • Anna Tenho
"Puhtaan veden merkitys on ollut esillä Nälkäpäivänä ja teema jatkuu Pisara 2019 valmiusharjoituksessa."
Nälkäpäivänä 2019 katukuvassa ja sosiaalisessa mediassa näkyi ämpäreistä rakennettuja installaatioita. Installaatiot kuvasivat sitä, että joka tunti maailmassa kuolee 33 lasta puhtaan veden puutteeseen.
 
 • 21.10.2019 13:16
 • Anna Tenho
Anna Tenho
Kuvaaja: Anna Tenho

Nälkäpäivänä 26.–28.9. SPR Varsinais-Suomen piirin alueella lipaskeräyksessä kerättiin arviolta noin 100 000 euroa Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoon.

Tämä summa mahdollistaa esimerkiksi puhtaan veden saamisen lähes 7000 lapselle vuoden ajaksi. Nälkäpäivän lahjoitusvaroilla autetaan myös kotimaassa äkillisten onnettomuuksien uhreja, mm. juuri nyt SPR:n henkisen tuen koulutetut vapaaehtoiset ovat tukemassa Kuopiossa tapahtuneen väkivallanteon järkyttämiä ihmisiä.

 • 3.10.2019 14:55
 • Sirpa Lehtimäki
Anna Tenho
Kuvaaja: Anna Tenho
"Pyhärannan osasto valmiina Nälkäpäivä-lauantaihin."

Nälkäpäivä-lauantai sujui Varsinais-Suomessa hyvässä tunnelmassa. Aurinko siivitti paikallisosastojen tapahtumia, joita riitti vielä lauantainakin ympäri maakuntaa.  Myynnissä oli Nälkäpäiväleivän lisäksi mm. munkkeja, räiskäleitä, hernekeittoa ja metrilakua.

Kaikkiaan 33 osastoa 48 osastosta järjesti lauantaina Varsinais-Suomessa keräyksen. Nälkäpäivässä kerätään varoja Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoon. 

Huomio puhtaan veden puutteeseen

 • 28.9.2019 20:47
 • Anna Tenho
Anna Tenho
Kuvaaja: Anna Tenho
"Salon osaston Angelniemellä lipaskerääjät olivat lossirannassa"

Nälkäpäivä jatkui perjantaina Varsinais-Suomessa hyvissä tunnelmissa niin vapaaehtoisten kuin lahjoittajienkin osalta. Myös sää oli edelleen aurinkoinen.

 • 27.9.2019 18:49
 • Sirpa Lehtimäki
Pauli Heikkinen
Kuvaaja: Pauli Heikkinen
"Mietoisten osaston herkullinen hernekeitto on valmista"

SPR Varsinais-Suomen piirin alueella Nälkäpäiväkeräyksen ensimmäinen päivä sujui hyvin. Aurinko helli sekä vapaaehtoisia että lahjoittajia, mutta paikoitellen melko kylmä tuuli toi kuitenkin jo syksyn tuntua tapahtumiin.

 • 26.9.2019 21:21
 • Sirpa Lehtimäki
Anna Tenho
Kuvaaja: Anna Tenho
"Vakka-Suomen alueen keräysväkeä"

Punaisen Ristin Nälkäpäivä-keräys käynnistyy torstaina 26.9. ja jatkuu lauantaihin 28.9. asti. Punainen Risti toivottaa kaikki tervetulleiksi keräämään ja lahjoittamaan.

Paikallisosastot järjestävät Nälkäpäivän lipaskeräyksen omilla paikkakunnillaan, useimmiten keskustan kauppojen läheisyydessä. Eri keräyspäivinä osastot järjestävät myös tapahtumia, joissa myydään mm. nälkäpäiväleipää, hernekeittoa ja arpoja. Liitteenä olevassa listauksessa on kerrottu osastokohtaisesti paikallisosastojen Nälkäpäivän toteutus.

 • 20.9.2019 14:20
 • Sirpa Lehtimäki

Turun Sanomien aliokirjoitus 25.8.2019 

Vuosia sitten istuin eräässä lounastilaisuudessa, jossa luennon aihe sivusi Afrikkaa. Pöytäseurueessani vanhempi herrasmies tokaisi, että professori Tatu Vanhanen on oikeassa väittäessään eurooppalaisia geneettisesti viisaammiksi kuin afrikkalaisia. Tällä hän viittasi vanhoihin ja kiistanalaisiin Vanhasen aivotutkimuksiin.

 • 25.8.2019 09:28
 • Sirpa Lehtimäki
Tommi Virtanen
Kuvaaja: Tommi Virtanen
"Pv Abso Aurajoessa - kesän toimintakausi on alussa"

Suomen Punaisen Ristin ja Suomen Meripelastusseuran yhteinen Caritas -ensivastetoiminta juhlii tänä vuonna 30 vuotta merellä, alkaa siis 31. toimintakausi. Caritas-ensivastetoiminnan 24/7 päivystyskausi alkaa 20.6. ja se päättyy 11.8.2019, lisäksi on ollut viikonloppupäivystystä jo 10.5. alkaen, ja se jatkuu syyskuun alkupuolelle kelistä riippuen.

 • 29.5.2019 23:31
 • Sirpa Lehtimäki
Tommi Virtanen
Kuvaaja: Tommi Virtanen
"Varsinaissuomalaiset ansiomitalinsaajat"

SPR Varsinais-Suomen piirin vuosikokous pidettiin lauantaina 13.4.2019 Salossa. Kokouksen avasi piirin puheenjohtaja Harri Virta, ja kokouksen puheenjohtajana toimi Matti Rasila, SPR Salon osaston puheenjohtaja.

Sääntömääräisinä asioina vuosikokouksessa hyväksyttiin vuoden 2018 toimintakertomus ja tilinpäätös sekä vuoden 2019 työsuunnitelma ja talousarvio.

Henkilövalinnat
Kokouksessa valittiin piirin hallituksen puheenjohtajana jatkamaan Harri Virta Kaarinan-Piikkiön osastosta sekä varapuheenjohtajana jatkamaan Kati Lehtimäki Paimion osastosta.

 • 13.4.2019 15:55
 • Sirpa Lehtimäki
Leena Koskela
Kuvaaja: Leena Koskela

Suomessa tehtiin keväällä 2018 laaja tutkimus vapaaehtoisuudesta. Taloustutkimuksen toteuttaman ja Kansalaisareenan, Siviksen ja Kirkkohallituksen teettämän tutkimuksen mukaan yhä useampi osallistuu vapaaehtoistoimintaan, trendi on nouseva.

Naiset ja nuoret tekevät vapaaehtoistyötä eniten, sen sijaan miesten ja ikäihmisten tekemän vapaaehtoistyön määrä on hiljalleen laskenut. Kuitenkin esimerkiksi eläkkeelle siirtyneille auttamishaluisille miehille on järjestöissä suuri tarve.

 • 6.12.2018 09:02
 • Sirpa Lehtimäki
Leena Koskela
Kuvaaja: Leena Koskela

Suomen Punaisessa Ristissä kymmenet tuhannet ihmiset tekevät vapaaehtoistyötä palkatta. Vapaaehtoisuus on yksi järjestön perusperiaatteesta. Periaatetta noudatetaan paikallistasolta järjestön hallitukseen asti. 

Osastojen, piirien ja järjestön hallituksessa toimivat vapaaehtoiset eivät saa luottamustehtävistään palkkaa, eikä heille makseta myöskään kokouspalkkioita. Myös järjestön puheenjohtaja Pertti Torstila toimii vapaaehtoisena luottamustehtävässään. 

 • 27.11.2018 16:03
 • Sirpa Lehtimäki
Sirpa Lehtimäki
Kuvaaja: Sirpa Lehtimäki

Vapaaehtoisen pelastuspalvelun Varsinais-Suomen maakuntatoimikunta on valinnut Varsinais-Suomen maakunnalliseksi pelastajaksi Varsinais-Suomen alueella toimivat henkisen tuen alueelliset hälytysryhmät: SPR Loimaan seudun henkisen tuen ryhmä, SPR Salon Seudun henkisen tuen ryhmä, SPR Turunmaan henkisen tuen ryhmä, SPR Turun seudun henkisen tuen ryhmä ja SPR Vakka-Suomen henkisen tuen ryhmä. 

Henkisen tuen ryhmillä jo pitkä historia

 • 26.11.2018 21:01
 • Sirpa Lehtimäki
Jori Nordström
Kuvaaja: Jori Nordström
"Kunniamaininnan vastaanottivat Caritas-vapaaehtoiset Maaria Kuitunen SPR Tampereen osastosta ja Tuomas Kalanti Espoon Meripelastusyhdistyksestä"

Turvallisuustoiminta ja sen menestyksekäs hoitaminen on vahvan ja monipuolisen yhteistyön tulos. Turvallisuuteen kuuluvat turvallisuustyötä tekevät viranomaiset, kuten poliisi, rajavartiolaitos, tulli, puolustusvoimat, pelastuslaitokset ja ensihoito. Lisäksi turvallisuusalalla toimii tuhansia eri kokoisia yrityksiä, sekä turvallisuustyötä omissa organisaatiossaan tekeviä turvallisuusammattilaisia. Lisäksi alalla on paljon monipuolista kansalaistoimintaa eri järjestöissä, esimerkiksi Punaisessa Ristissä.

 • 11.10.2018 10:05
 • Sirpa Lehtimäki

SPR:n Varsinais-Suomen piiri on myöntänyt Punaisen Ristin ”Arvoteko” -diplomin Varsinais-Suomen Pelastuslaitokselle.

 • 11.10.2018 08:51
 • Sirpa Lehtimäki

Punainen Risti järjesti hiljaisen mielenilmauksen Wäinö Aaltosen Museossa Sisällissota-näyttelyn avajaisissa 4.10.2018.  Hiljaisessa mielenilmauksessa osallistujat asettuivat maahan makaamaan symboloiden sodissa kuolevia sotilaita ja siviilejä. Tämän päivän konflikteissa kuolee siviilejä noin kymmenen kertaa enemmän kuin sotilaita. Uhrien epätasaisesta jakautumasta oli konkreettisena muistutuksena se, että suurin osa osallistujista oli siviilivaatteissa.

 • 4.10.2018 22:12
 • Sirpa Lehtimäki

Perjantaina 5.10.2018 järjestetään Nauvossa INGRID -meripelastus- ja evakuointikeskusharjoitus. Harjoituksen järjestävät Länsi-Suomen merivartiosto ja Suomen Punaisen Ristin Turunmaan ja Varsinais-Suomen piirit.

 • 4.10.2018 12:26
 • Sirpa Lehtimäki
Sirpa Lehtimäki
Kuvaaja: Sirpa Lehtimäki
"Pyhärannan osaston Nälkäpäivässä lahjoittajia ilahduttivat vähän erilaiset kerääjäkaksoset"

Lämmin kiitos kaikille Nälkäpäiväkeräyksessä mukana olleille vapaaehtoisille, kerääjille ja lahjoittajille!

 • 23.9.2018 19:50
 • Sirpa Lehtimäki

Nälkäpäiväkeräys on käynnistynyt Varsinais-Suomessa hyvin. SPR Turun osaston keräyskeskus on tänä vuonna Turussa kävelykadulla,. mistä kaupunkilaiset löytävät helposti paikan tulla mukaan lipasekerääjänä tai lahjoittajana.

 • 20.9.2018 11:58
 • Sirpa Lehtimäki
Henry Penttilä
Kuvaaja: Henry Penttilä
"Pyhärannan Korpiankkurit valmistautuvat iloisesti Nälkäpäivään"

Nälkäpäivänä kerätään katastrofien varalle sekä kotimaahan että ulkomaille

Nälkäpäivää vietetään tänä vuonna 38. kertaa torstaista lauantaihin 20.–22.9. Tänä aikana voit nähdä kaikenikäisiä, iloisia kerääjiä punaisissa liiveissään kaduilla ja kauppojen edessä. Varoja kerätään Punaisen Ristin katastrofirahastoon, joka mahdollistaa nopean avun katastrofitilanteissa sekä kotimaassa että ulkomailla.

Apua kotimaassa

 • 14.9.2018 13:37
 • Sirpa Lehtimäki

Punaisen Ristin Pyhärannan osasto ja henkisen tuen vapaaehtoiset ovat olleet auttamassa Pyhärannan maastopalojen yhteydessä. Apua on annettu sekä asukkaille että  sammutustehtävissä olleille.

 • 22.7.2018 19:52
 • Sirpa Lehtimäki
Mari Vehkalahti
Kuvaaja: Mari Vehkalahti

Punaisen Ristin Pyhärannan osasto ja henkisen tuen vapaaehtoiset ovat auttamassa Pyhärannan maastopalojen yhteydessä. Pyhärannan terveysasema toimii henkisen tuen keskuksena maastopalojen järkyttämille ihmisille.

Terveysasema avattiin viranomaisten toimesta torstaina 19.7.2018 klo 11. Virka-ajan jälkeen Punaisen Ristin henkisen tuen vapaaehtoiset ovat tarjonneet siellä keskusteluapua sitä kaipaaville kuntalaisille. Henkistä tukea on tarjottu myös sammutustehtävissä olleille.

 • 19.7.2018 22:17
 • Sirpa Lehtimäki
Sirpa Lehtimäki
Kuvaaja: Sirpa Lehtimäki

Vapaaehtoiset ensiauttajat viranomaisten tukena jo 30 kesän ajan

 • 20.6.2018 14:15
 • Sirpa Lehtimäki
Sari Lähteenmäki
Kuvaaja: Sari Lähteenmäki
"SPR Turun osaston aikuisten ensiapuryhmä auttaa pudonnutta henkilöä."

Varsinaissuomalaiset ensiapuryhmät pärjäsivät loistavasti lauantaina järjestetyissä ensiavun suomenmestaruuskilpailuissa. Kilpailuissa oli neljä sarjaa, ja jokaisessa sarjassa saatiin mitaleita Varsinais-Suomeen ja SPR Turun osaston joukkueille. SM-kilpailuissa Varsinais-Suomea edustaneet joukkueet olivat voittaneet syyskuussa pidetyt Varsinais-Suomen piirin ensiapukilpailut, ja pääsivät näin edustamaan piiriä valtakunnallisiin ea-kisoihin.  

 • 17.6.2018 15:39
 • Sirpa Lehtimäki
Laura Musta
Kuvaaja: Laura Musta
"Kisarastit oli tehty todentuntuisiksi ja potilaat oli maskeerattu hyvin."

 

Punaisen Ristin ensiapuryhmien vapaaehtoiset kilpailivat lauantaina ensiavun suomenmestaruudesta Turussa. Aikuisten sarjan voitti SPR Helsinki-Uudenmaan piirin Länsi Helsingin osaston joukkue.

Joka kolmas vuosi järjestettäviin kisoihin osallistui tänä vuonna yli 100 kilpailijaa 25:ssa joukkueessa eri puolilta Suomea.

 • 17.6.2018 11:53
 • Sirpa Lehtimäki
Sirpa Lehtimäki
Kuvaaja: Sirpa Lehtimäki
"Ensiavun huomionosoitus luovutettiin ensiavun SM-kilpailujen avajaisissa Ruissalossa"

Suomen Punainen Risti jakoi 15.6.2018 ensiavun huomionosoituksen Seppo ja Päivi Toivoselle ja Raimo Toivoselle hyvästä ja nopeasta toiminnasta elvytystilanteessa. Huomionosoituksen jakoivat Punaisen Ristin pääsihteeri Kristiina Kumpula, Varsinais-Suomen piirin toiminnanjohtaja Pauli Heikkinen ja piirin ohjelmapäällikkö Minna Rautanen.

 • 16.6.2018 12:45
 • Sirpa Lehtimäki

Punaisen Ristin ensivun SM-kilpailut käydään lauantaina 16.6.2018 Turussa. Yleisö on tervetullut seuraamaan neljän eri sarjan ensiapuosaajien toimintaa.

Tältä sivulta löydät tarkan rastikartan - tervetuloa!

Lisätietoja: järjestöpäällikkö Sirpa Lehtimäki, sirpa.lehtimaki(@)redcross.fi / 020 701 2406 

 • 16.6.2018 08:26
 • Sirpa Lehtimäki
Sirpa Lehtimäki
Kuvaaja: Sirpa Lehtimäki
"SPR Turun ensiapuryhmä auttaa auto-onnettomuudessa loukkaantunutta pyöräilijää."

Punainen Risti kutsuu yleisön seuraamaan ensiavun SM-kilpailuja ja testaamaan omia ensiaputaitojaan Turun keskustaan.

Lauantaina 16.6. Aurajokiranta ja Turun keskusta-alue Tuomiokirkolta Turun linnalle täyttyvät Punaisen Ristin ensiapuosaajista, kun Punainen Risti järjestää valtakunnalliset ensiavun SM-kilpailut sekä yleisölle suunnatun suuren Ensiapuseikkailun.

Ensiavun SM-kilpailut klo 10–15

 • 11.6.2018 09:54
 • Sirpa Lehtimäki

Tässä on Ensiavun SM-kilpailujen tarkka rastikartta. Kisat käydään klo 10-15 välisenä aikana.

Suomen Punaisen Ristin Ensiapuseikkailu ja valtakunnallinen ensiavun SM-kilpailu järjestetään lauantaina 16.6.2018 Turussa.

 • 7.6.2018 22:32
 • Sirpa Lehtimäki
Sirpa Lehtimäki
Kuvaaja: Sirpa Lehtimäki
"Punaisen Ristin Reddie Kids -ryhmä auttaa kaatunutta pyöräilijää"

Suomen Punaisen Ristin Ensiapuseikkailu ja valtakunnallinen ensiavun SM-kilpailu järjestetään lauantaina 16.6.2018 Turussa. Tapahtumien järjestelyihin osallistuu lähes 400 Punaisen Ristin vapaaehtoista, jotka toimivat tapahtumassa mm. potilaina ja tuomareina. Vapaaehtoisia saapuu Turkuun kaikkialta Suomesta. Suomenmestaruuksista kilpailevat joukkueet koostuvat Punaisen Ristin ensiaputoimintaan aktiivisesti osallistuvista vapaaehtoisista, joista aikuisryhmien jäsenet toimivat usein myös ensiapupäivystäjinä erilaisissa tapahtumissa.

 • 31.5.2018 09:14
 • Sirpa Lehtimäki
Tommi Virtanen
Kuvaaja: Tommi Virtanen
"Piirin puheenjohtaja, Kaarinan kaupunginjohtaja Harri Virta toivotti osallistujat tervetulleiksi."

SPR Varsinais-Suomen piirin vuosikokous pidettiin lauantaina 21.4.2018 Kaarinassa. Kokouksen avasi piirin puheenjohtaja Harri Virta, ja kokouksen puheenjohtajana toimi Marja-Helena Salmio, Kaarinan-Piikkiön osaston puheenjohtaja.

Kokouksessa valittiin piirin hallituksen jäseniksi Armi-Tuulikki Kraappa Pyhärannan osastosta, Pekka Paatero Turun osastosta, Stiina Ratsula Kaarinan-Piikkiön osastosta (uusi), Anita Repo Loimaan osastosta (uusi), Tiina Sinokki Ruissalon osastosta ja Juhani Suomi Pertteli-Kuusjoen osastosta.

 • 22.4.2018 16:48
 • Sirpa Lehtimäki
Mikael Mäki / Valmet Automotive
Kuvaaja: Mikael Mäki / Valmet Automotive
"SPR Varsinais-Suomen piirin toiminnanjohtaja Pauli Heikkinen ja monikulttuurisuustoiminnan kehittäjä Pauliina Pensikkala onnittelevat Valmet Automotiven henkilöstöjohtaja Tomi Saloa. "

Punainen Risti jakaa rasisminvastaisella viikolla 19.–25.3. tunnustuksia yhteisöille, yrityksille ja yksittäisille henkilöille, jotka toiminnallaan vähentävät ihmisten välisiä ennakkoluuloja.

 • 20.3.2018 12:53
 • Pauliina Pensikkala

Rasisminvastaisella viikolla 19.–25.3.2018 edistetään yhdenvertaisuutta ja korostetaan yksittäisen ihmisen vastuuta toimia oikein rasistisessa tilanteessa. Jokainen kantaa vastuun omista asenteistaan ja valinnoistaan.

 

 • 8.3.2018 13:30
 • Pauliina Pensikkala
Tommi Virtanen
Kuvaaja: Tommi Virtanen
"Alkuinfon kertoi Esa Saarre Naantalin vesihuoltolaitokselta"

Punaisen Ristin Nousiaisten osaston vapaaehtoiset ja muut Vapepa-verkoston toimijat Raision seudulta ja Turusta, sekä lisäksi Nousiaisten kunnan luottamushenkilöt ovat toteuttaneet Nousiaisten vesiongelmaan liittyvää operaatiota tänään torstaina. He ovat kiertäneet Nousiaisten kunnan alueen kaikki kiinteistöt (noin 1500 kiinteistöä) tiedottaen vesijohdon tehopuhdistuksesta.

Operaatio käynnistyi aamulla klo 8 Nousiaisten seurakuntatalolla, ja mukana on ollut päivän aikana noin 85 vapaaehtoista. Toiminnan odotetaan päättyvän klo 17 mennessä.

 • 8.2.2018 15:00
 • Sirpa Lehtimäki

SPR Varsinais-Suomen piiri on mukana Turun "Stop! Päätepysäkki syrjinnälle" -kampanjassa 12.-25.2. Kampanjan osana Kauppatorilla järjestetään tapahtumapäivä 14.2.

Kampanjan toteuttavat Ihmisoikeusliitto, Turun kaupunki ja Turun seudun joukkoliikenne Föli. Kampanjan viestinä on, että jokainen meistä voi tukea syrjinnän tai häirinnän uhreja julkisessa liikenteessä pienin teoin. Tapahtumassa vapaaehtoiset jakavat konkreettisia ohjeita ohikulkijoille. Sama kampanja toteutettiin viime vuonna pääkaupunkiseudulla ja Tampereella ja sitä on kiitelty laajasti. 

 • 26.1.2018 15:01
 • Pauliina Pensikkala
Jussi Vierimaa
Kuvaaja: Jussi Vierimaa

Viime vuonna Suomen juhliessa itsenäisyytensä 100-vuotispäivää,SPR täytti pyöreät 140 vuotta. Järjestö olisi voinut lahjoittaa Suomelle kukkia, suklaata tai sukkia, mutta halusimme antaa jotain parempaa: maailman ensiaputaitoisimman kansan.

Vuoden 2017 aikana SPR koulutti yhteensä 95485 auttajaa! Osastot järjestivät omilla paikkakunnillaan aktiivisesti Auttajakursseja. Varsinais-Suomessa koulutettiin Auttajakursseilla yhteensä 11 186 henkilöä (tilanne 31.12.2017).

 • 18.1.2018 09:58
 • Sirpa Lehtimäki

SPR Turun vastaanottokeskus sai joulun alla huomattavan lahjoituksen Pilkkoset Oy:ltä (www.pilkkoset.fi). Pansion vastaanottokeskukseen 18.12.2017 tuotu lahjoitus sisälsi 3500 paria eri kokoisia ja näköisiä uusia sukkia.

Pilkkoset on aikaisempinakin vuosina muistanut turvapaikanhakijoita lahjoituksin.

Lämmin kiitos lahjoituksesta Pilkkoset Oy:lle!

 • 28.12.2017 19:54
 • Sirpa Lehtimäki
Miska Keskinen
Kuvaaja: Miska Keskinen

Ja tapahtui niinä päivinä...

Suomen Punaisen Ristin Kaarinan-Piikkiön osasto on jakanut Kaarinan kaupungin aloitteesta koulussa syntyvää ylijäämäruokaa kansalaisille. Esimerkiksi 20 ensimmäisen jakopäivän aikana ihmisiä on käynyt 546 henkilöä.

Toiminnan tarkoituksena on saada hävikkiruuan osuus lähes nollaan. Näin säästetään merkittävästi kustannuksissa ja voidaan auttaa ruoka-apuna ihmisiä.

 • 22.12.2017 08:54
 • Sirpa Lehtimäki
Sirpa Lehtimäki
Kuvaaja: Sirpa Lehtimäki
"Pyhärannassa myynnissä oli herkullisia "nälkäpäiväpossuja""

Varsinais-Suomessa Nälkäpäivä-keräyksen viimeisen päivän tunnelma oli hyvä. Upeat, aktiiviset osastojen vapaaehtoiset toivat Punaisen Ristin näkyväksi joka puolella Varsinais-Suomea, ja he jaksoivat toivottaa kaikki mukaan keräykseen vielä lauantainakin. Paikallisosastoissa oli monenlaisia keräystapahtumia, joissa lipaskeräyksen lisäksi oli tarjolla mm. nälkäpäivälounas tai myynnissä hernekeittoa, kahvia, pullaa ja possumunkkeja sekä arpoja.

Lauantain positiivisia tunnelmia lisää valokuvissa.

 • 16.9.2017 21:02
 • Sirpa Lehtimäki
Sirpa Lehtimäki
Kuvaaja: Sirpa Lehtimäki
"Kalannin osaston iloiset leivänmyyjät myivät 400 kpl Salosen leipomon nälkäpäiväleipiä"

Varsinais-Suomessa Nälkäpäivä-perjantai sujui positiivisissa merkeissä. Kerääjiä oli liikkeellä torstaita enemmän, ja aurinkokin suosi keräykseen eri tavoin osallistuneita. Paikallisosastoissa kerääjät saivat paljon positiivisia ja kannustavia kommentteja Punaisen Ristin vapaaehtoistoiminnasta ja paikallisesta auttamisesta.

Katso valokuvia osastojen iloisista keräystunnelmista.

Varsinais-Suomen piirin 48 osastosta 34 osastolla oli perjantaina lipaskerääjiä liikkeellä, useilla osastoilla oli myynnissä myös hernekeittoa ja nälkäpäiväleipää.

 • 15.9.2017 17:53
 • Sirpa Lehtimäki
Sirpa Lehtimäki
Kuvaaja: Sirpa Lehtimäki
"TPS Salibandyn ja HC TuTo:n pelaajat ovat osa Punaisen Ristin auttamisen ketjua"

Varsinais-Suomessa Nälkäpäiväkeräys alkoi hyvin, vaikka sää olikin hieman harmaa. Osastojen vapaaehtoiset eri puolilla Varsinais-Suomea olivat organisoineet kerääjiä näkyville paikoille, ja näin he antoivat paikkakuntalaisilla mahdollisuuden osallistua auttamisen ketjuun. Turussa mukana lipaskerääjinä oli myös TuTo Hockeyn ja TPS Salibandyn pelaajia.

 • 14.9.2017 23:08
 • Sirpa Lehtimäki
Sirpa Lehtimäki
Kuvaaja: Sirpa Lehtimäki
"Aikuisten sarjan voittanut SPR Turun ryhmä auto-onnettomuusrastilla"

Maailman ensiapupäivänä lauantaina 9.9. Suomen Punaisen Ristin Varsinais-Suomen, Satakunnan ja Turunmaan piirin ensiapuryhmät kilpailivat ensiaputaidoista Turun Ruissalossa. Kilpailut juhlistivat 60 vuotta täyttävää Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoisten ensiaputoimintaa.

Ensiapukilpailujen tavoitteena on innostaa vapaaehtoisia auttamaan. Kilpailijat voivat myös testata omaa osaamistaan tositilanteita varten.

Haastavat ja hyvin toteutetut ensiapurastit saivat kilpailijoilta kiitosta

 • 9.9.2017 20:20
 • Sirpa Lehtimäki
Sirpa Lehtimäki
Kuvaaja: Sirpa Lehtimäki

Turun väkivaltaiset ja surulliset tapahtumat perjantaina 18.8.2017 käynnistivät Punaisen Ristin vapaaehtoisten auttamisen ketjun viranomaisten tukena. Vapaaehtoiset partioivat torilla kynttilämeren lähistöllä kuunnellen kansalaisten tuntoja ja jakaen ”Olet kokenut jotakin järkyttävää” –esitteitä sekä kriisipuhelimen yhteystietoja. Punaisen Ristin vapaaehtoiset olivat paikalla reilun viikon ajan, sunnuntaihin 27.8.2017 asti. Turun kaupungin sosiaalipäivystyksen kriisipuhelimessa henkisen tuen vapaaehtoiset päivystivät keskiviikkoon 30.8.2017 asti.

 • 1.9.2017 15:13
 • Sirpa Lehtimäki

Punaisen Ristin koulutetut henkisen tuen vapaaehtoiset ovat olleet perjantaista lähtien viranomaisten apuna Turussa tapahtuneiden puukotusten jälkeen. Vapaaehtoiset ovat toimineet keskusteluapuna Tyks:in kriisikeskuksessa ja Kauppatorilla sekä Turun sosiaalipäivystyksen puhelinpäivystyksessä.

Vapaaehtoiset ovat olleet ja ovat edelleen valmiina kuuntelemaan ja keskustelemaan tapahtumien herättämistä ajatuksista. Henkinen tuki Kauppatorilla jatkuu tämänhetkisen tiedon mukaan perjantaihin 25.8. asti.

 • 21.8.2017 15:24
 • Sirpa Lehtimäki
Jarkko Mikkonen
Kuvaaja: Jarkko Mikkonen

Henkisen tuen ohjeet antavat neuvoja onnettomuus- ja kriisitilanteessa selviämiseen. Järkyttävän kokemuksen jälkeen on tervettä ja normaalia, että reagoit. Voimakkaita tunteita saattaa aiheuttaa myös ajatus, mitä olisi voinut tapahtua.

Tämän sivun alareunasta löydät "Olet kokenut jotakin järkyttävää" -esitteen suomeksi ja englanniksi.

 • 20.8.2017 12:16
 • Sirpa Lehtimäki