Kielikerhossa jutellaan rennosti suomeksi

Eeva-Kerttu Demirtas
Kuvaaja: Eeva-Kerttu Demirtas
"Lääkärissä käynti suomeksi kirvoitti keskustelua Jutellaan yhdessä -kielikerhon ryhmässä, jota vetää vapaaehtoinen ohjaaja Karina Kytömaa (vasemmalla). Ryhmässä mukana Abbas (pipo päässä), Marian, Hibaq ja Fouzich (selin kuvassa)."
Eeva-Kerttu Demirtas
Kuvaaja: Eeva-Kerttu Demirtas
"Abbasin muistiinpanot."
Eeva-Kerttu Demirtas
Kuvaaja: Eeva-Kerttu Demirtas
"Ohjaaja Sofia Vaahteran mielestä vapaaehtoistyö Jutellaan yhdessä -kielikerhossa palkitsee, koska hän pystyy tarjoamaan apuaan suomen kielen opiskeluun suhteellisen pienellä vaivalla."

Luokkahuoneessa vallitsee odottava tunnelma. Takarivissä supatellaan vielä omalla äidinkielellä vieruskaverin kanssa, mutta kohta kieli vaihtuu suomeen. SPR:n Töölön osaston Jutellaan yhdessä -kielikerhossa on alkamassa syksyn toinen tapaaminen. 

Helsingin aikuisopiston peruskoulua käyvät maahanmuuttaneet aikuiset opiskelijat kokoontuvat kerran viikossa koulupäivän jälkeen puhumaan suomea SPR:n vapaaehtoisten ohjaajien johdolla. Tänään olisi tarkoitus harjoitella suomen puhumista lääkärillä käyntiin ja terveydenhoitoon liittyvällä sanastolla heti, kun saadaan vielä nimilaput kaikille, joilla lappuja ei vielä ole.

Ilmassa on selvästi sekä jännitystä että innostusta. Lääkäri- ja terveyssanastoa ovat toivoneet nimenomaan Jutellaan yhdessä -kielikerhon opiskelijat. Jo ajan varaaminen terveysasemalle saattaa tyssätä heikkoon suomen kielen taitoon. 

Kielikerhoissa keskitytään nimenomaan arkisuomen opetteluun. Opiskelijat saavat toivoa keskusteluun erilaisia teemoja. Uskonnosta tai politiikasta kielikerhossa ei kuitenkaan Punaisen Ristin periaatteiden mukaisesti keskustella.

Reilun kymmenen henkilön opiskelijajoukko jaetaan ryhmiin. Ryhmiä vetävät SPR:n vapaaehtoiset ohjaajat. Tavoitteena on, että jokainen kerholainen pääsee mahdollisimman paljon ääneen ja tulee huomioiduksi. Jotta kielikerho voisi jatkua kevätkaudellakin, vapaaehtoisia ohjaajia kaivataan lisää. 

Pian luokkahuoneen täyttää iloinen puheensorina, kun ryhmät ryhtyvät keskustelemaan ajan varaamisesta terveysasemalle ja omien tietojen kertomisesta lääkärille.
 

Ohjaajalle riittää halu keskustella erilaisista asioista

Jutellaan yhdessä -kerhon vapaaehtoiset vastuuohjaajat ovat Riitta Kiiskinen ja Sofia Vaahtera. Sofia Vaahteralla tämä syksy on ensimmäinen kosketus SPR:n vapaaehtoistyöhön. Sofia opiskelee Helsingin yliopistossa islamin tutkimusta. Kulttuurit ja kielet kiinnostavat häntä, joten vapaaehtoisena toimiminen maahanmuuttaneiden parissa on mieluisaa. 

“Useilla meidän opiskelijoilla on aito halu oppia suomen kieltä. Monille tämä kerho saattaa olla ainoita paikkoja, jossa voi jutella suomea rennosti suomenkielisten kanssa, oman kielikuplan ulkopuolella. Itselleni tärkeää on, että pystyn aika pienellä panoksella tarjoamaan apuani suomen opetteluun, se palkitsee”, Sofia kertoo.

Sofian mielestä kielikerhon ohjaajan vapaaehtoistehtävä sopii kaikille, joilla on halua kohdata ja keskustella oman kulttuuripiirin ulkopuolelta tulevien ihmisten kanssa. Opettajan taitoja ei tarvita, halu keskustella erilaisista asioista riittää. 

Yksi kielikerhon opiskelijoista on somalia äidinkielenään puhuva Fartun, joka opiskelee Helsingin aikuisopiston peruskoulussa. Opettaja oli ehdottanut kielikerhoa puhutun suomen kielen vahvistamiseksi. 

“Haluaisin keskustella suomeksi. Ymmärrän kyllä suhteellisen hyvin suomea, mutta varsinkin kokonaisten lauseiden muodostaminen on tosi vaikeaa,” hän sanoo.

Fartun on asunut Suomessa nyt seitsemän vuotta. Peruskoulun jälkeen olisi tarkoitus opiskella lähihoitajaksi ja sen jälkeen haaveissa on sairaanhoitajaopinnot. Työ vanhusten parissa kiinnostaisi nuorta naista. 

Teksti Merete Manninen, kuvat Eeva-Kerttu Demirtas

Jutellaan yhdessä -kerho kaipaa lisää vapaaehtoisia ohjaajia!
Ota yhteyttä: jutellaan.sprtoolo@gmail.com