Ruoka-aputoiminta

Miika Norro
Kuvaaja: Miika Norro

Suomen Punaisen Ristin ruokajakelut Varsinais-Suomessa

Suomen Punaisen Ristin Varsinais-Suomen piiri on mukana Suomen Punaisen Ristin keskustoimiston koordinoimassa Ruokaa ja apua kaikille -hankkeessa, jonka tavoitteena on lisätä ja kehittää Punaisen Ristin tekemää ruoka-aputoimintaa yhteistyössä muiden ruoka-aputoimijoiden kanssa.

Punaisen Ristin osastot jakavat ruokaa ja järjestävät yhteisöllisiä aamupaloja useilla eri paikkakunnilla ja yhteistyössä muiden ruoka-aputoimijoiden kanssa. Uusia ruokajakeluita on suunnitteilla eri paikkakunnille, ja niistä tiedotetaan mahdollisimman pian tällä sivulla, piirin somekanavissa sekä ruoka-apu.fi -sivustolla. Mikäli olet kiinnostunut aloittamaan ruokajakelua omalla paikkakunnallasi tai toimimaan SPR:n ruoka-avun vapaaehtoisena, ota yhteyttä omaan SPR:n paikallisosastoosi tai piirin ruoka-apuvastaavaan Miika Norroon (yhteystiedot sivun alalaidassa.) Säännöllisen toiminnan lisäksi osastot järjestävät kertaluonteisia ruokajakeluita ja ruokatapahtumia eri puolilla Varsinais-Suomea. 

Kaarina

Ruokajakelu joka koulupäivä viidellä koululla. Ota omat astiat mukaan!

Hovirinnan koulu (Hovirinnantie 17), klo 12:30
Kaarinan lukio (Voivalantie 7-9), klo 12:15
Kotimäen koulu (Littoistentie 525), klo 12:15
Piikkiön yhtenäiskoulu (Koulutie 2) klo 12:30
Ristikallion päiväkoti (Nipsikatu 1) klo 12:15

Raisio

Ruokajakelu joka koulupäivä viidellä koululla, klo 12:45-13:15. Ota omat astiat mukaan!

Ihalan koulu (Konsantie 16)
Kaanaan koulu (Orkolantie 5)
Kerttulan koulu (Kerttulantie 31)
Raision lukio (Kirkkoväärtinkuja 18)
Vaisaaren koulu (Juhaninkuja 4)

Uusikaupunki

Ruokajakelu koulupäivinä Pohitullin yhtenäiskoulun väistöparakissa klo 12:20-12:50 (Koulupolun varressa, pysäköinti jäähallin parkkipaikalle ja siitä kävellen kohti uimahallia, väistöparakki viimeisenä vasemmalla ennen uimahallia.) Ota omat astiat mukaan!

Yhteisöllinen aamupala tiistaisin klo 10-12 SPR:n osaston Ystävän tuvalla (Alinenkatu 26). Yhteisöllinen aamupala toteutetaan yhteistyössä A-Killan kanssa. Aamupalalla avoinna terveyspiste, jossa mahdollisuus mm. verenpaineen mittaukseen.

Naantali

Naantalissa SPR:n paikallisosasto tekee yhteistyötä sullekans ry:n kanssa. SPR:n osasto hakee ja pakkaa koulujen ylijäämäruokaa toimitettavaksi sullekans ry:n ruokajakeluun. Lisätiedot sullekans ry:n ruokajakelusta sullekans ry:n kotisivuilta.

Lisätietoa Ruokaa ja apua kaikille -hankkeesta Varsinais-Suomessa

Sosiaali- ja terveysministeriön tukemalla Ruokaa ja apua kaikille -hankkeella järjestetään ja kehitetään Punaisen Ristin ruoka-aputoimintaa sekä tiivistetään ruoka-avun verkostoyhteistyötä. Varsinais-Suomessa hankkeen tavoitteena on laajentaa Punaisen Ristin ruoka-aputoimintaa uusille paikkakunnille ja vähentää hävikkiin päätyvän ruuan määrää. Ruoka-avun tarve on kasvanut koronan ja Ukrainan sodan aiheuttamien taloudellisten vaikutusten vuoksi. Erityisesti nykyinen elinkustannusten nousu vaikeuttaa monien pienituloisten taloudellista tilannetta. Rahat eivät riitä asumis- ja lääkekustannusten jälkeen enää riittävään ja tarpeeksi monipuoliseen ja terveelliseen ruokaan. Samaan aikaan Suomessa heitetään kuitenkin syötävää ruokaa valtavia määriä hukkaan. 

Varsinais-Suomessa Punaisen Ristin paikallisosastot toteuttavat hanketta eri paikkakunnilla yhteistyössä paikallisten ruoka-aputoimijoiden, seurakuntien ja kuntien kanssa. Pääpaino on vapaaehtoistoiminnan organisoimisessa. 

Varsinais-Suomessa SPR Kaarinan osasto on jo useamman vuoden jakanut koulujen ylijäämäruokaa. Myös Karinaisten, Yläneen ja Pöytyän osastot ovat olleet mukana ylijäämäruuan jakelussa yhteistyössä seurakuntien ja muiden järjestöjen kanssa. Kaarinan yksinkertaista ja hyvin toimivaa mallia on hankkeessa levitetty onnistuneesti Raisioon ja Uuteenkaupunkiin vuoden 2022 aikana. Jakelu Raisiossa on jo laajentunut viidelle koululle. Keskimäärin ruokaa jaetaan noin 70:lle henkilölle joka koulupäivä. Uudessakaupungissa ruokaa jaetaan yhdellä koululla keskimäärin yli 20:lle henkilölle joka koulupäivä. Kaarinassa ruokaa hakee keskimäärin noin 45 henkilöä koulupäivinä. 

Uudessakaupungissa SPR:n osasto järjestää myös yhteisöllisiä aamupaloja joka tiistai yhteistyössä paikallisen A-Killan kanssa. 

Kaarinan mallista on luotu hankkeen aikana opas ja tarkoituksena on kehittää siitä myös koulutuspaketti, jotta malli olisi helposti kokeiltavissa myös muualla hankkeen päätyttyä. Kauppojen hävikkiä hyödynnetään jo melko hyvin eri järjestöjen ja seurakuntien ruokajakeluissa, mutta koulujen ja kuntien ylijäämä on vielä monella paikkakunnalla hyödyntämätön resurssi, joka kannattaa ottaa käyttöön. Kaarinan mallista löydät pdf-oppaan tämän sivun liitetiedostoissa. 

Mukaan vapaaehtoiseksi?

Olet lämpimästi tervetullut mukaan ruokajakelun vapaaehtoiseksi! Ota yhteyttä paikkakuntasi SPR:n osastoon tai ruoka-apuhankkeen projektityöntekijään Miika Norroon.

Lisätietoja:

Varsinais-Suomen piiri: Miika Norro, puh. 040 489 5754, miika.norro@redcross.fi

 

Lue myös:
Punainen Risti vastaa ruoka-avun tarpeen kasvuun

Punaisen Ristin ruoka-aputoiminta

Punainen Risti kehittää kotimaan ruoka-aputoimintaa