Ruokaa ja apua kaikille -hanke

Miika Norro
Kuvaaja: Miika Norro

Ruokaa ja apua kaikille -hanke Varsinais-Suomessa

Ruokaa ja apua kaikille -hankkeen päätavoitteena on lisätä ja kehittää Suomen Punaisen Ristin tekemää ruoka-aputoimintaa yhteistyössä muiden ruoka-aputoimijoiden kanssa. Ruoka-avun tarve on kasvanut koronan ja Ukrainan sodan aiheuttamien taloudellisten vaikutusten vuoksi. Varsinais-Suomessa hankkeen tavoitteena on laajentaa SPR:n ruoka-aputoimintaa uusille paikkakunnille ja vähentää hävikkiin päätyvän ruuan määrää. 

Erityisesti nykyinen elinkustannusten nousu vaikeuttaa monien pienituloisten taloudellista tilannetta. Rahat eivät riitä asumis- ja lääkekustannusten jälkeen enää riittävään ja tarpeeksi monipuoliseen ja terveelliseen ruokaan. Samaan aikaan Suomessa heitetään kuitenkin syötävää ruokaa valtavia määriä hukkaan. 

Varsinais-Suomessa SPR:n paikallisosastot toteuttavat hanketta eri paikkakunnilla yhteistyössä paikallisten ruoka-aputoimijoiden, seurakuntien ja kuntien kanssa. Pääpaino on vapaaehtoistyön organisoimisessa. 

Varsinais-Suomessa SPR Kaarinan osasto on jo useamman vuoden jakanut koulujen ylijäämäruokaa. Myös Karinaisten, Yläneen ja Pöytyän osastot ovat olleet mukana ylijäämäruuan jakelussa yhteistyössä seurakuntien ja muiden järjestöjen kanssa. Kaarinan yksinkertaista ja hyvin toimivaa mallia on hankkeessa levitetty onnistuneesti Raisioon, jossa aloitettiin koulujen ylijäämäruuan jakelu keväällä 2022. Jakelu Raisiossa on jo laajentunut neljälle koululle. Keskimäärin ruokaa jaetaan noin 50:lle henkilölle joka arkipäivä. Syksyllä 2022 mallia kokeillaan myös ainakin Uudessakaupungissa, mahdollisuuksien mukaan myös muilla paikkakunnilla. 

Uudessakaupungissa SPR:n osasto alkoi järjestää keväällä 2022 yhteisöllisiä aamupaloja yhteistyössä paikallisen A-Killan kanssa. Yhteistyö paikallisen ViaDian, A-Killan ja seurakunnan kesken poiki myös idean kokeilla koulujen ylijäämäruuan jakelua.   

Kaarinan mallista on luotu hankkeen aikana opas ja tarkoituksena on kehittää siitä myös koulutuspaketti, jotta malli olisi helposti kokeiltavissa myös muualla hankkeen päätyttyä. Kauppojen hävikkiä hyödynnetään jo melko hyvin eri järjestöjen ja seurakuntien ruokajakeluissa, mutta koulujen ja kuntien ylijäämä on vielä monella paikkakunnalla hyödyntämätön resurssi, joka kannattaa ottaa käyttöön. Kaarinan mallista löydät pdf-oppaan tämän sivun liitetiedostoissa. 

 

Mukaan vapaaehtoiseksi?

Olet lämpimästi tervetullut mukaan ruokajakelun vapaaehtoiseksi! Ota yhteyttä paikkakuntasi SPR:n osastoon tai ruoka-apuhankkeen projektityöntekijään Miika Norroon.

Lisätietoja:

Varsinais-Suomen piiri: Miika Norro, puh. 040 489 5754, miika.norro@redcross.fi

Keskustoimisto: Riikka Kaukonen Lindholm, puh. 040 194 9306, riikka.kaukonen-lindholm@redcross.fi

Lue myös:
Punainen Risti vastaa ruoka-avun tarpeen kasvuun

Punaisen Ristin ruoka-aputoiminta

Punainen Risti kehittää kotimaan ruoka-aputoimintaa