Kosti Kankare, jäsenmestari ja monikulttuurisuustyön veteraani

Jäsenmestari Kosti Kankare (s. 1946) Töölön osastosta liittyi Punaisen Ristin jäseneksi vuonna 1984, mutta varsinaisen sysäyksen aktiivitoimintaan hän sai yhdeksän vuotta myöhemmin opiskellessaan työväenopistossa venäjää. Samalla kurssilla ollut nainen, joka myös oli Punaisen Ristin jäsen, kertoi järjestön ystäväkursseista, joista oli nähnyt lehti-ilmoituksen. Kostille tuli heti mieleen, että hän itse voisi olla ystävänä maahanmuuttajille.

Nuorena miehenä Kosti oli veljensä kanssa Saksassa rakennustöissä parillakin eri paikkakunnalla. Ehkä osaltaan juuri siksi hän haluaa auttaa maahanmuuttajia, jotka joutuvat kohtaamaan arkipäivässään vieraan kulttuurin ja kielen.
 
Aiemmin Kosti oli ennättänyt toimia kengitysseppänä Korian varuskunnassa sekä kiertävänä porakaivojen tekijänä Lounais-Suomen rannikkoalueella. Saksasta palattuaan hän päätti opiskella rakennusmestariksi ja valmistui Helsingin teknillisestä oppilaitoksesta 1975. Työuransa aikana hän toimi työnjohtajana rakennustyömailla pääkaupunkiseudulla. Eläkkeelle hän jäi vuonna 2009.
 
Toimiminen Punaisen Ristin monikulttuurisuustyössä on ollut Kostin tärkein harrastus. Kahdeksantoista aktiivivuoden aikana Kosti on nähnyt monta ihmiskohtaloa ja saanut myös paljon uusia ystäviä. Mieleen tulee vuosien varrelta monenlaisia tapahtumia. Puhe kääntyy useammankin kerran miesten kokkikerhoon, jossa on valmistettu ruokaa monenlaisista oloista tulevien miesten kanssa, mutta myös juteltu, naurettu ja ystävystytty.
 
Sen sijaan on ikävä nähdä, kuinka turvapaikanhakijat joutuvat joskus odottamaan päätöstä vuosikausia. Kosti muistaa tapauksen, jossa päätöstä odotettiin lähes seitsemän vuotta. Hän muistuttaakin, että vaikka Punaisen Ristin toiminta tuottaa pääsääntöisesti iloa sekä auttajille että autettaville, niin on opittava kestämään myös vastoinkäymisiä.
 
Onneksi paljon enemmän on iloisia asioita. Kosti painottaa sitä, että on upea tunne, kun saa nähdä kuinka kulttuurit kohtaavat ystävätoiminnassa. Tätä nykyä Kosti on jäsenmestari ja kuuluu Töölön osaston hallitukseen. Jäsenmestari pitää yhteyttä jäsenistöön ja antaa mielellään kannustavaa palautetta. Lisäksi hän huolehtii myös uusien jäsenten rekrytoinnista.
 
Mitä jäsenmestari Kosti Kankare haluaisi sanoa niille, jotka miettivät Punaiseen Ristiin liittymistä ja sen toimintaan osallistumista?
 
"Punaisessa Ristissä on paljon monenlaista toimintaa. Tutki eri sektoreita ja löydä oma tapasi auttaa. Muista kuitenkin, ettet haali itsellesi liikaa hommia, vaan lähde varovasti liikkeelle."