Raisiossa ruokaa jaetaan kaikille

Miika Norro/SPR
Kuvaaja: Miika Norro/SPR
"Ruokaa haetaan Raision lukiolla."
Miika Norro/SPR
Kuvaaja: Miika Norro/SPR
"Ruuanhakijoita Vaisaaren koululla."

SPR Raision osaston organisoima koulujen ylijäämäruokajakelu on lähtenyt hyvin käyntiin keväällä 2022. Tarkoituksena on jakaa koulujen ylijäämäruokaa kaikille halukkaille, jotta hyvä ruoka ei joutuisi hukkaan. Hävikkiin päätyvän ruuan ilmasto- ja ympäristövaikutukset on tuotettu aivan turhaan, joten on ympäristön kannalta paljon parempi vaihtoehto jakaa hyvää ruokaa käyttöön. 

Vuodessa säästetään näin todennäköisesti satoja kiloja ruokaa jakamalla se heti koululounaan päättymisen jälkeen vapaaehtoisten toimesta ruuanhakijoille. Yhden pois heitetyn annoksen hiilijalanjälki on noin 100-400 grammaa co2-päästöjä, riippuen pitkälti siitä, onko ruoka kasvisruokaa vai liharuokaa. Päivittäin säästyy siis arviolta keskimäärin jopa noin 5-15 kiloa turhia co2-päästöjä, kun ruokaa jaetaan useita kymmeniä annoksia. Vuodessa tästä tulisi jo useita satoja kiloja säästöä.

Ruokajakelussa on käynyt monenlaisia ihmisiä erilaisissa elämäntilanteissa. Ruokaa ei ole rajattu vain tietylle ihmisryhmälle, vaan sitä jaetaan kaikille jotka paikalle tulevat ruokaa hakemaan. Tärkeintä on, että hyvä ruoka saadaan jaettua syötäväksi, eikä joudu hukkaan. 

Ruokaa jaetaan joka koulupäivä noin klo 12:45-13:15 Raision lukiolla sekä Kerttulan ja Vaisaaren kouluilla. Ruokaa varten pitää ottaa omat astiat mukaan, mihin ruokaa jaetaan. Koulujen pihoille on ehdottoman kiellettyä ajaa autolla, ettei synny vaaratilanteita. Koulujen piha-alueet ovat myös savuttomia ja päihteettömiä alueita. 

Lisätietoja:
Projektityöntekijä Miika Norro
0404895754
miika.norro@redcross.fi