Valmiusharjoittelua Punaisen Ristin viikolla

"Ryhmätyöskentelyä / Suoja 2022"

Suomen Punainen Risti ylläpitää auttamisvalmiuttaan valmiussuunnittelun, koulutuksen ja aktiivisen harjoittelun avulla. Joka kolmas vuosi järjestään valtakunnallinen valmiusharjoitus, johon osallistuu koko järjestö. Järjestön toimintalinjauksen yksi päätavoitteista on "Apu löytyy läheltä".

Toukokuun alussa Punaisen Ristin viikolla järjestettiin valtakunnallinen SUOJA 2022 -valmiusharjoitus. Harjoitus toteutettiin paikallisina osastojen järjestäminä ja joissain piireissä myös alueellisina piirien järjestäminä harjoituksina. Osastoilla harjoituksen toteuttamiseen oli useampi vaihtoehto.

Akaan osaston vapaaehtoiset kokoontuivat valmiusharjoitukseen toimitila Sykkeelle perjantai-iltana 6.5. Toteutustavaksi oli valittu pöytäharjoitus, joka nimensä mukaisesti tehtiin pöydän ääressä. Harjoituksessa ei tässä mallissa ollut "oikeita autettavia", vaan pöytäharjoituksen osallistujat kävivät keskustellen läpi, miten auttamistilanne olisi parasta hoitaa ja miten tilanteen muutoksiin reagoidaan. Harjoituksen tilanteeksi oli valittu pienkerrostalon tulipalo.

Lähtökohtana harjoituksessa oli, että viranomaiset olivat pyytäneet osastoa auttamaan evakuointikeskuksen järjestelyissä ja ylläpidossa. Palavasta talosta oli kuvitteellisesti evakuoitu 50 asukasta sekä myös asukkaiden lemmikkejä.
Harjoitukseen osallistujien mietittäväksi ja ratkaistavaksi annettiin oikeaa tilannetta vastaavassa aikataulussa tehtäviä, joihin piti löytää sekä toimintatapa että tarvittavat resurssit. Miten selvitetään ja kirjataan, keitä ylipäänsä talosta on evakuoitu. Miten tarkistetaan missä kunnossa kukin on ja minkälaista apua ja hoivaa he tarvitsevat. Miten muonitetaan aamutuimaan 50 henkilöä ja mistä löytyy tarvitsijoille vaatteita, makuupaikkoja tai pakollisia apuvälineitä. Henkisen avun tarve nousee myös vastaavanlaisissa tilanteissa todella tärkeäksi. Tähänkin piti löytää sekä keinot että resurssit.

Harjoitus kesti taukoineen vajaan kolme tuntia, minkä aikana saatiin kirjattavaksi paljon hyviä ajatuksia, hyödynnettäviä toimintamalleja sekä ehdotuksia osastolle tehtävistä valmiuslistoista ja –ohjeista.

Tilaisuuden jälkeen järjestäjät totesivat, että voimme oman osastomme voimavaroista eli vapaaehtoisista olla ylpeitä ja mahdollisen tositilanteen tullessa oltaisiin jo tämän harjoituskokemuksen jäljiltä paremmin varustautuneita.

Tositilanteessa auttajalta vaaditaan vähintään läsnäoloa ja kuuntelemisen taitoa. Joskus riittää että on ihminen toiselle ihmiselle. Toki tarvitaan myös eri ammattialojen asiantuntijoita ja osaajia, joita iloksemme myös meidän paikallisosastosta löytyy.