Päivä vuodesta suuronnettomuutta harjoitellen

Miten varautua suuronnettomuuteen?
Kuvittele tilanne: 
Hälytys 10.24 aamulla. Vantaan Sosiaali- ja kriisipäivystys: Helsinki-Vantaan lentokentällä suuronnetomuus. Matkustajakone suistunut kiitoradalla, törmännyt rakennukseen. Paikalle tarvitaan toimijoita avustamaan osallisten ja omaisten auttamisessa. TUJEen kaksi paikalle heti. 

Lentokenttä on kuin pieni kaupunki, jonka erityispiirre on valtava kauttakulkuliikenne. Lentokoneet ovat suuria, yhdessä matkustajia voi olla useampi sata. Onnettumuuden mittasuhteet voivat olla valtavat. Lentokentän ekosysteemissä turvallisuusjärjestelyt ja varautuminen ovatkin vahvasti läsnä toiminnan suunnittelusta yksittäisten työntekijöiden päivittäisiin rutiineihin. On paljon liikkuvia palasia ja ihmisiä, ja lentoliikenteen ja sen oheis- ja tukipalvelujen toimijaverkosto on laaja.  Onnettomuustilanteisiin varautumisessa on merkittävässä roolissa eri toimijoiden kyky työskennellä ketterästi yhdessä. 

Punainen Risti on katastrofivalmiusjärjestö, joka toimi viranomaisten tukena ja täydennyksenä äkillisissä onnettomuus- ja kriisitilanteissa. Siksi olemme mukana myös Helsinki-Vantaan lentokentän SAR-yhteistoimintasuunnitelmassa mahdollisena yhteistoimijana. Siinä roolissa osallistuimme jälleen 27.4.2022 heidän vuotuiseen SAR-suuronnettomuusharjoitukseensa. 

Yhteistoimijat loukkaantumattomien osallisten vastaanotossa ja ensihuollossa

Sosiaali- ja kriisipäivystyksen johtamaan SAR-harjoitukseen osallistuivat Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen ja Uudenmaan muiden pelastuslaitosten lisäksi kymmenkunta muuta organisaatiota Keskusrikospoliisi, Onnettomuustutkintakeskus ja Vantaan kaupunki mukaan lukien.  

SAR-harjoitukseen saimme mukaan paikan päälle 11 vapaaehtoista, jotka jakaantuivat kahteen toimintaryhmään: loukaantumattomien osallisten ensihuoltoon ja omaisten tukeen. Ryhmien sisäisinä johtajina toimivat konkarivapaaehtoiset Anders Blomberg ja Maria Nygård. Viereisessä kuvassa Anders poseeraa oman pisteensä yhteistoimijoiden edustajien kanssa.

SAR-TUJEen eli tukitoimintojen johtavaan elimeen lähtivät piirin työntekijät Niki Haake ja Heidi Hellman. Mukana leikissä olivat myös piiritoimisto ja keskustoimisto, joille tiedotettiin oikeaa tilannetta imitoiden hälytyksestä ja tehtävän etenemisestä. Valmiuspäivystäjäkin hälytettiin tekemään "oikea" OHTO-hälytys Vapaaehtoisen pelastuspalvelun (Vapepa) valmiuden vapaaehtoisille - siihen saatiin nopeasti ilahduttava määrä vastauksia.  

Harjoituksessa viestittiin kentän toimijoiden ja tukitoimintojen johtokeskuksen kesken radiopuhelimilla. Tukitoimintojen johtokeskus raportoi pelastustoimintojen johtokeskukselle, ja TUJEn keskeisin tehtävä olikin rakentaa ja päivittää tilannekuvaa eri toimijoilta saaduilla tiedoilla. Kokonaiskuvan valjettua pidetiin tiedotustilaisuus, jossa viranomaisten edustajat esittivät tilannekuvan median edustajille. Sekin harjoituksena toki vain.

Tapahtumapaikalta piiritoimistolle oli ketterää viestiä puhelimen ja WhatsAppin välityksellä, vaikka tällä kertaa ehdimme ottaa läppärit mukaan ja pystyimme hyödyntämään muitakin viestimiä. Tiukassa tositilanteessa puhelin ja nettiyhteys ovat ne ensimmäiset, joita yhteydenpitoon tarvitaan. Jokaisen kotivarassa olisikin hyvä olla puhelinta varten laturi ja varavirtalähde sekä helposti saatavilla lista tärkeimmistä yhteystiedoista puhelinnumeroineen. 

Miten varautuisit kotona häiriötilanteeseen?

Tule mukaan 10.5.2022 järjestettävään 72h webinaariin ja opi lisää valmiudesta ja mahdolliseen häiriöön varautumisesta.

Ilmoittaudu tästä.

Koulutus on maksuton ja sen järjestävät yhteistyössä Suomen Punainen Risti - Helsingin ja Nylandin piirit, LähiTapiola Nyland, PaikallinenTapiola Etelärannikko ja LähiTapiolan Österbotten.