Ukrainan tilanne puhuttaa: Miten juuri sinä voit auttaa?

Ukrainan Punainen Risti
Kuvaaja: Ukrainan Punainen Risti
"Ukrainan Punaisen Ristin vapaaehtoiset tukevat konfliktista kärsiviä ihmisiä. Vapaaehtoiset antavat mm. ensiapukoulutusta, auttavat evakuoinnissa sekä tukevat lääkintä- ja pelastuspalveluryhmiä. Vapaaehtoiset myös jakavat ruoka- ja hygieniatarvikkeita sodan jaloista pakeneville."

Ukrainan tilanne huolestuttaa, ja halu auttaa on suuri. Punaisen Ristin vapaaehtoisena tiedät, että apusi menee oikeaan osoitteeseen. Voit auttaa usealla eri tavalla, kuten osallistumalla hätäapukeräykseen ja tukemalla nuoria. Lisäksi Punainen Risti tarjoaa paljon koulutusta ja webinaareja. Muista myös auttaa itseäsi ja läheisiäsi.

Punaisen Ristin vapaaehtoisemme kaikkialla Suomessa ovat valmiudessa auttamaan Ukrainan sodassa kärsiviä. Lisäksi tuemme kansalaisten henkistä hyvinvointia. Jaamme tilanteesta tietoa sekä henkisen tuen ohjeita. Punaisella Ristillä on myös tarvittaessa valmius vastaanottaa ja auttaa konflikteista pakenevia. Tuemme viranomaisia suojaa hakevien ihmisten vastaanotossa.

Punaisen Ristin vapaaehtoistehtävät Suomessa

Voit osallistua Punaisen Ristin hätäapukeräykseen lahjoittamalla osastomme nettilippaaseen.

Nettilippaan varat menevät suoraan Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoon, jonka kautta kanavoidaan rahaa apua tarvitseville. Voit myös lahjoittaa katastrofirahastoon täällä.

Mikäli haluat auttaa ryhtymällä lipaskerääjäksi, löydät sinua lähimmän keräyspaikan yhteystiedot täältä.

Kauttamme ei voi lahjoittaa vaatteita tai muuta tavaraa konfliktista kärsiville. Ukrainan Punainen Risti sekä kansainvälinen Punainen Risti hoitavat keskitetysti materiaaliavun paikan päällä. Ehjiä vaatteita ja muita käyttötavaroita voi lahjoittaa esimerkiksi SPR:n Konttiin

Mikäli haluat auttaa Punaisen Ristin vapaaehtoisena, luo vapaaehtoisprofiili Oma Punaiseen Ristiin osoitteessa https://oma.punainenristi.fi. Vapaaehtoistehtävien toteutumisesta tai sisällöstä ei vielä tässä vaiheessa ole tarkkaa tietoa. Oma Punaisen Ristin kautta tiedotamme tilanteen edetessä mahdollisista uusista vapaaehtoistoiminnan paikoista. Voit seurata myös oman alueesi avoimia vapaaehtoistehtäviä Omassa ja ilmoittautua valmiuteen. Punainen Risti seuraa tilannetta paikallisesti Suomessa ja olemme vapaaehtoisiin yhteydessä, jos avun tarve ilmenee. Kaikki vapaaehtoiset perehdytetään tehtäviinsä.

Suosittelemme kaikkia vapaaehtoiseksi haluavia suorittamaan järjestön perusperehdytyksen verkossa. Lyhyen verkkokurssin tekeminen kestää n. 30 minuuttia ja pääset kurssille tämän linkin kautta.

Voit myös tutustua Punaisen Ristin muihin ajankohtaisiin vapaaehtoiskoulutuksiin OMA-sivustolla

Ukrainan tilanne voi järkyttää mieltä

Kuka tahansa Ukrainan tilannetta seuraava voi tuntea tapahtumista huolta ja ahdistusta. Uutisvirran seuraaminen tuo silmien eteen sotatoimia, materiaalista hävitystä ja mahdollisesti myös menehtyneitä. On hyvä muistaa, että toiset reagoivat samassa tilanteessa voimakkaammin, toiset lievemmin.

Nuoret hakevat nyt suurella joukolla keskusteluapua Sekasin-chatista ja Ukrainan konflikti huolettaa heitä paljon. Tule vapaaehtoiseksi, sinua todella tarvitaan! https://sekasin247.fi

Verkkosivuiltamme löydät tietoa siitä, miten voit itse auttaa itseäsi sekä ohjeita siihen, miten voit tukea esimerkiksi lapsia, ikäihmisiä tai erityisryhmiä. Löydät myös ohjeita konfliktialueilta tulevien ihmisten kohtaamiseen sekä henkisen tuen ohjeet ukrainaksi ja venäjäksi. Lue lisää Punaisen Ristin verkkosivuilta.

Kouluttaudu ja osallistu webinaareihin

Löydät ajankohtaiset koulutukset ja webinaarit RedNetistä.

Lisätietoa Suomen Punaisen Ristin toiminnasta Ukrainassa löytyy Punaisen Ristin verkkosivuilta.

Ennen kaikkea lähetämme kaikille vapaaehtoisillemme runsaasti voimia ja kestävyyttä tämän kriisin keskellä. Muistakaa huolehtia läheisistänne, mutta ennen kaikkea itsestänne.