Monikielinen koronaviestintä

Susanna Meusel
Kuvaaja: Susanna Meusel
"Vapaaehtoiset Satakunnan Koronainfossa"

Koronapandemia on tuonut esille, että Suomessa on ryhmiä, joita ei tavoiteta helposti kriisin aikana. Osa maahanmuuttajaväestöstä ei ole päässyt koronaan liittyvän tiedon äärelle.

Maahan muuttaneiden omat järjestöt tavoittavat oman kieliryhmänsä ihmisiä joustavasti ja varmistavat, että faktoihin perustuva tieto ja viranomaisten suositukset saadaan perille.

Suomen Punaisen Ristin Järjestöjen monikielisen ja monikanavaisen koronaviestinnän koordinaatiohanke (MMKV) on toukokuussa 2021 aloittanut ja vuoden 2022 loppuun kestävä STEA-rahoitteinen projekti. Hankkeen tavoite on yhteistyössä järjestökumppanien kanssa kehittää ja tukea järjestöjen koronaviestintää, saavuttaa niiden kautta mahdollisemman paljon monikielisiä kohderyhmiä ja vaikuttaa viestinnällä ihmisten terveyskäyttäytymiseen. Se tuottaa mahdollisemman saavutettavaa koronaviestintää mahdollisemman monille, heidän ymmärtämällään kielellä. Hankkeen viestinnässä on keskeistä tiivis yhteistyö, avoin tiedonkulku ja olemassa olevan tiedon hyödyntäminen.

Hankkeessa on mukana toistakymmentä järjestöä, seitsemän Suomen Punaisen Ristin piiriä ja lukuisia muita yhteistyökumppaneita. Se toimii myös väylänä viranomaisviestinnän (ensisijaisesti THL) välittäjänä järjestöille ja monikielisille kohderyhmille. Monikielisen koronaviestinnän koordinaatiohanke auttaa ja tukee olemassa olevien ja uusien koronaan liittyvien materiaalien tuottamista ja levittämistä. Siinä koulutetaan, annetaan ja välitetään tietoa järjestökumppaneiden tarpeiden mukaan. Hanke kannustaa järjestöjä myös keskinäiseen yhteistyöhön. Yhteistyöhön perustuva yhtenäinen viestintä vahvistaa kaikkien toimijoiden asemaa ja työtä koronaviestinnässä.

Lue lisää hankkeesta ja sen tuottamista materiaaleista https://www.punainenristi.fi/monikielinen-koronaviestinta/ 

Hankkeen kaikki materiaalit löytyvät myös TEM:n Kumppanuusalustalta, Monikielisen koronaviestinnän työtilasta. Rekisteröidy Kumppanuusalustalle https://kumppanuusalusta.kotoutuminen.fi/etusivu