Aluevaalit ja Punainen Risti

Suvi-Tuulia Kankaanpää
Kuvaaja: Suvi-Tuulia Kankaanpää

Aluevaalit lähestyvät, varsinainen vaalipäivä on 23.1.2022 ja ennakkoäänestys 12.-18.1.2022.

Punaisen Ristin vapaaehtoisia on ehdokkaina kuntavaaleissa eri puolilla maakuntaa. Vaalikampanjan keskellä tulee pitää erillään Punainen Risti ja politiikka.

Punainen Risti on puolueeton
Tärkeää on muistaa, että Punainen Risti on puolueeton järjestö. Puolueettomuuden periaate tarkoittaa sitä, että ”Voidakseen nauttia kaikkien osapuolten luottamusta ja auttaa kaikkia uhreja Punainen Risti pidättäytyy kannanotoista vihollisuuksien yhteydessä eikä milloinkaan sekaannu poliittisiin, aatteellisiin, uskonnollisiin tai kansallisiin ristiriitoihin.” 

On hienoa, että Punaisen Ristin vapaaehtoisia on mukana sekä vaaleissa että sen myötä mahdollisesti myös päätöksenteossa. Vaalikampanjoissaan järjestön vapaaehtoiset voivat kyllä kertoa omasta vapaaehtoistoiminnastaan, mutta puolueiden mainonta tai ehdokkaan henkilökohtainen vaalikampanjointi/mainonta tulee tehdä siten, ettei synny väärinkäsityksiä. Vaaleihin liittyvissä henkilökuvissa ja mainoksissa ei voi käyttää Punaisen Ristin merkkiä, jotta ei synny mielikuvaa siitä, että henkilöä äänestämällä äänestäisi järjestöä.

Oletko ehdokkaana?
Jos olet ehdokkaana aluevaaleissa, tarkistathan että vaalimainoksissa olevissa kuvissasi ei näy Punaisen Ristin merkkiä tai muita tunnisteita. Jos olet ehdolla ja sinulla on esim. omat nettisivut, joilla on muutenkin kerrottu sinun tarinasi, kiinnostuksen kohteesi ja muu yhteiskunnallinen aktiivisuutesi, sinne vapaaehtoistoimintaan liittyvän kuvan voi kyllä laittaa.

Punaisen Ristin vapaaehtoisena äänestyspaikalla
Joissakin kunnissa on pyydetty SPR:n vapaaehtoisia olemaan mukana äänestyspaikoilla terveysturvallisuuden varmistamisen takia. Näissä tilanteissa on tärkeää, että itse ehdokkaana olevat tai heidän lähipiiriinsä kuuluvat henkilöt eivät toimi vapaaehtoisina äänestyspaikalla.

Lisätietoja: 
järjestöpäällikkö Sirpa Lehtimäki / sirpa.lehtimaki(@)redcross.fi