Ilmastoystävällinen vapaaehtoistoiminta

Joonas Brandt
Kuvaaja: Joonas Brandt

Ilmastonmuutos on aikamme suurimpia globaaleja haasteita,ja samalla myös suuri humanitaarinen kriisi. Sen vaikutukset näkyvät kaikkialla maailmassa. Ilmastonmuutos on lisännyt sään ääri-ilmiöitä, kuten rankkasateita, tulvia ja myrskyjä, poikkeuksellisia helleaaltoja sekä kuivuutta ja metsäpaloja. Ilmastonmuutos   vaikuttaa   monilla   tavoilla   mm.   terveyteen,   ruoan   tuotantoon, maanviljelyyn, ekosysteemeihin ja elinkeinojen harjoittamiseen.

Se vaikeuttaa jo valmiiksi heikoimmassa asemassa olevien  ihmisten  selviytymistä  ja  pakottaa  ihmisiä  liikkeelle. Ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, sen seurauksiin vastaamiseksi ja vahinkojen korjaamiseksi vaaditaan huomattavia resursseja.

Merkittävänä maailmanlaajuisena humanitaarisena toimijana Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun liike vastaa ilmastonmuutoksen  vaikutuksiin  ja  kasvaviin  humanitaarisiin  tarpeisiin sekä pyrkii hillitsemään ilmastonmuutosta muuttamalla  omaa toimintaansa.

Lue Suomen Punaisen Ristin ilmastokestävyyden linjauksesta Ilmastokestävyyden linjaus 2022.pdf (punainenristi.fi) 

Ilmastovaikuttajat-vapaaehtoisryhmä on tuottanut ohjeen miten voimme huomioida ilmastoystävällisyyden vapaaehtoistoiminnassa.

Etsitkö vinkkejä vapaaehtoistoiminnan toteuttamiseen niin, ettei sillä rasiteta ilmastoa tai ympäristöä? Katso lisää alhaalla olevasta tiedostosta!

Lisätietoa Ilmastovaikuttajat-vapaaehtoisryhmästä ja heidän tuottamista materiaaleista löytyy täältä: https://rednet.punainenristi.fi/ilmastovaikuttajat