Ilmastovaikuttajat kutsuvieraina Invisible Demons -elokuvan erikoisnäytöksissä

Me Ilmastovaikuttajat saimme kutsun 3.11. erityiseen elokuvanäytökseen. Kutsuja oli Toinen Katse Oy, ja elokuva Cannesin elokuvafestivaaleilla ensi-iltansa saanut dokumenttielokuva Invisible Demons - Tuhon merkit. Elokuva on Suomessa ehtinyt olla mukana vasta Rakkautta ja Anarkiaa -festivaalilla syyskuussa. Elokuvateatterilevitykseen se tulee marraskuun lopussa. 

Invisible Demons on ajankohtainen kuvaus Intian Delhin katastrofaalisesta saastumisesta, luontokadosta ja kaiken elollisen ahdingosta. Elokuva avaa silmät ilmastonmuutoksen todellisille vaikutuksille ja toivottavasti herättää myös kaikissa katsojissaan halun ehkäistä ne ja auttaa niistä kärsiviä.

Elokuvan katsomisen lisäksi tapaamisen tarkoitus oli keskustella ajatuksista, joita rankka ajankuva herätti, ja toisaalta siitä, minkä tyyppiset yleisöt olisivat hedelmällistä maaperää elokuvan sanomalle. Tilaisuudessa oli mukana ilmastovaikuttajia eri organisaatioista: Elokapinasta, Aktivistimummoista, YLEltä, Allianssilta. Ilmastovaikuttajia edusti viestintä- ja kampanjakoordinaattori Heidi. 

"Jaoimme ajatuksia globaaleista ilmastokysymyksistä ja ilmastonmuutoksen vaikutuksista sekä mahdollisuukista hillitä niitä. Elokuva toi esiin myös ihmisten eriarvosuuden, sen, miten eri tavoin esimerkiksi saastunu ilma ja vesi vaikuttavat köyhien ja rikkaiden arkeen", Heidi summaa. 

"Alkuun havainnoimme omia tuntemuksiamme elokuvakokemuksesta. Vaikka kaikki osallistujat olivat ilmastovaikuttajia, ensireaktiomme ja päällimmäiset ajatuksemme olivat erilaisia. Onkin hyvä tiedostaa uusia yleisöjä miettiessä, että eri ihmiset reagoivat uhkakuviin eri tavoin: joku ahdistuu, toinen lamaantuu, kolmas kiukkuuntuu. Kaikkia meitä yhdisti kuitenkin halu tehdä asioille jotain, ja keskustelu oli odotetutsti vilkasta aina tilaisuuden loppuun saakka." 

Heidi ja kaikki muutkin osallistujat saivat kutsut myös elokuvan seuraaviin erikoisnäytöksiin: 9.11. kansanedustajille, toimittajille ja ympäristöjärjestöjen edustajille rajattuun keskustelutilaisuuteen sekä 25.11. Helsingin Kinopalatsilla pidettävään elokuvateattereiden ensi-iltaan, jossa tulee olemaan läsnä myös elokuvan ohjaaja Rahul Jain. Jälkimmäiseen tilaisuuteen saimme lisäksi kutsua 10 vierasta. Näistä 10 paikasta neljä laitoimme jakoon Instagramissa, ja loput kuusi täytämme Ilmastovaikuttajilla ja aveceillaan.