Valtakunnalliseksi vapaaehtoiseksi pelastajaksi 2021 on valittu Mika Vilpo SPR Turun osastosta

Katri Lehtola / Suomen Punainen Risti
Kuvaaja: Katri Lehtola / Suomen Punainen Risti
"Mika Vilpo on Vuoden vapaaehtoinen pelastaja 2021"

Turkulainen Mika Vilpo valittiin Vuoden vapaaehtoiseksi pelastajaksi 2021. Valinnan teki Suomen Punaisen Ristin koordinoima Vapaaehtoisen pelastuspalvelun järjestöverkosto. Vilpon rakentaman sähköisen järjestelmän avulla noin 750 vapaaehtoista on ilmoittautunut Varsinais-Suomessa korona-auttamistehtäviin. Punaisen Ristin auttamistoiminta on tavoittanut yhteensä tuhansia henkilöitä esimerkiksi ikäihmisten kauppa-avussa ja koronarokotusten ohjaustehtävissä Varsinais-Suomen eri kunnissa. 

Mika Vilpon ansiot perustuvat korona-ajan vapaaehtoistoiminnan koordinointiin yhteiskunnan tueksi. ICT-konsulttina työskentelevä Vilpo on rakentanut järjestelmän, jolla vapaaehtoisia auttajia ohjataan tarvittaviin tehtäviin. Sen avulla seurataan myös tehtävien toteutumista ja tilastoidaan ne. Järjestelmässä kunnat ovat pyytäneet Punaisen Ristin koordinoimalta vapaaehtoisten verkostolta apua esimerkiksi ikäihmisten voinnin kartoittamiseen, monikieliseen koronatiedottamiseen ja ikäihmisten asiointiavun järjestämiseen. Järjestelmää tullaan käyttämään myös muissa viranomaistoimintaa tukevissa avustustehtävissä.

- Järjestöjen voimavara tukea yhteiskuntaa pohjautuu vapaaehtoisten monipuoliseen osaamiseen, jota he käyttävät auttamisen halusta yhteiskunnan ja yksilöiden hyvinvoinnin edistämiseksi, kuvaa SPR Varsinais-Suomen piirin valmiuspäällikkö Tommi Virtanen vapaaehtoisten merkittävää roolia.

- Mika Vilpo on meille kaikille innostava esimerkki siitä, kuinka omaa ammattiosaamistaan voi käyttää yhteiseksi hyväksi vapaaehtoistoiminnassa, jatkaa Virtanen.

Vilpo on ollut mukana Vapaaehtoisen pelastuspalvelun toiminnassa 22 vuotta Suomen Punaisen Ristin kautta. Tällä hetkellä hän toimii Vapaaehtoisen pelastuspalvelun tilannejohtajana ja kouluttajana sekä vastaa SPR Turun osaston ensiapuryhmätoiminnasta ja valmiudesta.

Lisätiedot: Tommi Virtanen, valmiuspäällikkö SPR Varsinais-Suomen piiri, tommi.virtanen@redcross.fi / 0400 127152