Ansiomerkkejä ja akrobatiaa Hollolan osaston 70-vuotisjuhlissa

Pasi Saarela
Kuvaaja: Pasi Saarela
"Hollolan osaston 70-vuotisjuhliin saapui useita osaston jäseniä ja vapaaehtoisia."
Hanna Piiparinen
Kuvaaja: Hanna Piiparinen
"Puheenjohtaja Antti Kinnari ojensi ministeri Ville Skinnarille Hollola-pipon, jonka "hirveen ihana" -slogan herätti hilpeyttä."
Pasi Saarela
Kuvaaja: Pasi Saarela
"Antti Kinnari ja Kaija Toivonen saivat kultaiset ansiomitalit, ja Eine Lehtisyrjä sai pronssisen ansiomitalin kiitoksena ansiokkaasta vapaaehtoistyöstä."
Hanna Piiparinen
Kuvaaja: Hanna Piiparinen
"Sirkus Siriuksen 7-13-vuotiaiden ryhmä esitti juhlassa vauhdikkaita ohjelmanumeroita."

SPR:n Hollolan osaston 70-vuotisjuhlat vietettiin lauantaina 16.10. Hollolan kirjaston tapahtumatorilla. Arvokkaassa tilaisuudessa oli mukana osaston pitkäaikaisia jäseniä, vapaaehtoisia ja muita kutsuvieraita. Musiikkiesitykset, huomionosoitukset, ministerin puhe ja vauhdikas akrobatiashow tahdittivat juhlintaa.

Hollolan osaston 70-vuotisjuhlat houkuttelivat paikalle monia vapaaehtoisia ja osaston jäseniä vuosikymmenten varrelta. Paikalla oli myös muiden osastojen sekä Hämeen piirin edustajia.

Tilaisuuden tervehdyssanat esitti osaston pitkäaikainen puheenjohtaja Antti Kinnari. Hän korosti puheessaan järjestötoiminnan ja vapaaehtoistyön tärkeyttä, ja ilmaisi samalla huolensa yhdistystoiminnan tulevaisuudesta:

- Yhteiskunnan suuret muutokset vaikuttavat myös meihin SPR:n osastona. Vapaaehtoispohjalta toimivien järjestöjen arvo yhteiskunnassamme on kiistaton. Tällä hetkellä kaivataan Hollolan ystävätoimintaan mukaan miehiä. Saamme ystäväpyyntöjä huonokuntoisilta leskimiehiltä ja heidän lapsiltaan, jotka haluaisivat juttuseurakseen toisen miehen. Järjestämme uusille vapaaehtoisille ystäväkurssin joulukuulla.  

Tilaisuuden juhlapuheen piti kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari. Juuriltaan hollolalainen Skinnari painotti puheessaan paikallisen vapaaehtoistoiminnan yhteiskunnallista merkitystä:

- Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun liikkeen yksi vahvuus on juuri paikallis- ja vapaaehtoistoiminnassa, kuten täällä Hollolassa. Tämä on koko liikkeen perusta myös globaalisti sen toimiessa yli 190 maassa. Työ edesauttaa kansalaistoimintaa, vahvistaa kansalaisyhteiskuntien toimintaedellytyksiä, antaa ihmisille mahdollisuuden ja työkaluja vaikuttaa heitä itseään koskeviin asioihin, luo parempia yhteiskuntia ja pelastaa ihmishenkiä.

Vapaaehtoistyössä on monta tapaa auttaa

Juhlan vauhdikkaimmasta osiosta vastasi Sirkus Siriuksen 7–13-vuotiaiden ryhmä. Viiden sirkusesiintyjän kokoonpano esitti huimia temppuja pyramideineen sekä korkeilla yksipyöräisillä kurvailuineen.

Sirkustemppujen jälkeen Hollolan osaston tiedottaja Hanna Piiparinen kiteytti osaston 70 vuoden historian tärkeimpiin kohokohtiin. Vuosien varrella merkittäviä vapaaehtoistoiminnan muotoja ovat olleet esimerkiksi ensiaputoiminta, verenluovutustilaisuudet, nuorisoryhmä, naistoimikunta sekä osaston nykyhetken tärkeä auttamisen muoto eli ystävätoiminta:

- Samalla kun juhlimme osastomme pitkää historiaa, katsomme jo tulevaisuuteen. Tulossa on uusia auttamisen tapoja: valmiustoimintaa, koulutuksia ja tiiviimpää yhteydenpitoa niin päättäjiin kuin kuntalaisiinkin. Yhdessä tehden ja yksinäisistä sekä muuten apua tarvitsevista huolehtien me rakennamme vahvaa auttajien ketjua ja entistä yhteisöllisempää Hollolaa - nyt ja tulevaisuudessa.

Juhlassa kuultiin Minja Vuorentaustan soittoa ja laulua. Välillä myös Minjan Markku-isä tuli mukaan laulamaan. Esitys sisälsi sekä Minjan itse säveltämiä ja sanoittamia lauluja että paikallisten hyvin tuntemia kappaleita, kuten Hollolan Heili.

Paikallisosastosta kansainvälisille kriisialueille

Hollolan osaston varapuheenjohtaja ja röntgenhoitaja Nina Nieminen kertoi omassa esityksessään siitä, miten vapaaehtoistyön liekki syttyi hänen omalla kohdallaan. Nieminen on ollut terveydenhuollon ammattilaisena mukana SPR:n kansainvälisen avun tehtävissä eri katastrofialueilla:

- Punainen Risti huolehtii hienosti meidän kaikkien avustustyöntekijöiden turvallisuudesta eri kriisikohteissa. Työskentelemme paikan päällä kenttäsairaalassa, joka lahjoitetaan myöhemmin kohdemaan Punaiselle Ristille.

Juhlallisuudet huipentuivat huomionosoituksiin, kun Hollolan osaston puheenjohtaja Antti Kinnari ja ystävätoiminnan vetäjä Kaija Toivonen saivat Tasavallan Presidentin myöntämät kultaiset ansiomitalit 30 vuoden ansiokkaasta työstään osaston ja Punaisen Ristin toiminnan edistämiseksi. Osaston hallituksen jäsen Eine Lehtisyrjä sai pronssisen ansiomitalin kiitoksena yli 10 vuotta kestäneestä ansiokkaasta ja aktiivisesta vapaaehtoistyöstä. Ansiomitalit luovutti SPR:n Hämeen piirin järjestötoiminnan asiantuntija Marjut Välimaa.

Onnittelut ansiomitalin saaneille ja lämmin kiitos kaikille juhliin osallistuneille. Teitte tapahtumasta ikimuistoisen!