Valmiustoiminta

Suomela
Kuvaaja: Suomela
"Vapaaehtoiset pystyttämässä HUS:n varasairaalaa Helsingissä. "
Pohjanheimo
Kuvaaja: Pohjanheimo
"Vapaaehtoiset auttamassa maastopalossa Kalajoella."
Brant
Kuvaaja: Brant
"Vapaaehtoiset harjoittelevat öljy- ja tulvantorjuntaa Hangossa."
Meltio
Kuvaaja: Meltio
"Vapaaehtoiset antamassa henkistä tukea. "

Suomen Punainen Risti on katastrofivalmiusjärjestö, joka tukee ja täydentää viranomaisten työtä äkillisissä onnettomuus- ja häiriötilanteissa. Kriisin sattuessa autamme tehokkaasti apua tarvitsevia. Toimivat hälytysryhmät ovat keskeinen osa valmiuttamme Suomessa. Niiden koulutetut vapaaehtoiset ovat valmiita auttamaan ympäri vuorokauden, vuoden jokaisena päivänä.

Vapaaehtoistoiminta

Punaisen Ristin vapaaehtoisena voit halutessasi osallistua hälytystehtäviin, joissa ryhmäsi kutsutaan tukemaan viranomaisten työtä äkillisissä onnettomuus- tai häiriötilanteissa. Suurin osa Punaisen Ristin hälytysryhmistä saa hälytykset Vapaaehtoisen pelastuspalvelun eli Vapepan kautta. Punaisen Ristin koordinoima Vapepa on yli 50 järjestöjen verkosto, jonka koulutetut hälytysryhmät tukevat viranomaisia silloin, kun auttajia tarvitaan paljon. Viranomainen voi pyytää tarvitsemansa avun kätevästi järjestöjen yhteisen hälytysjärjestelmän kautta. Voit tulla mukaan verkoston yhteisiin koulutuksiin, harjoituksiin ja hälytyksiin liittymällä jonkin jäsenjärjestön – esimerkiksi Punaisen Ristin – hälytysryhmään. Vapepaan ei siis tarvitse liittyä erikseen. 

Punaisen Ristin hälytysryhmäläisenä voit kouluttautua juuri sinua kiinnostaviin tehtäviin

  • henkisen tuen vapaaehtoisena 
  • kriisin kohdanneen ihmisen tukena käytännön asioiden järjestämisessä (ns. ensihuoltotehtävät) 
  • maastoetsijänä kadonneen ihmisen etsinnöissä 
  • vapaaehtoisjoukkojen johtajana 
  • ensiapu toiminnan vapaaehtoisena
  • monissa muissa tehtävissä tarpeen mukaan, esimerkiksi muonittajana, kuljettajana, kirjaajana tai tiedon jakajana. 

 

Pääset mukaan toimintaan luomalla vapaaehtoisprofiili OMA-järjestelmään,  ottamalla yhteyttä omaan paikallisosastoosi sekä kertomalla paikallisosastolle, että haluat mukaan hälytysryhmätoimintaan.

 

Ensihuoltotoiminta Uudellamaalla

Paikallistoimikuntien yhteystiedot: www.vapepa.fi/toimikunnat

 

Koulutukset

Osallistumalla tehtävään vaadittavaan koulutukseen saat tarvittavat tiedot toimia vapaaehtoisena hälytysryhmäläisenä paikallisosastossasi. Punaisen Ristin hälytysryhmäläisten on erityisen tärkeää omaksua perustiedot ja -taidot ensiavusta, henkisestä tuesta ja katastrofirahaston käytöstä paikallisissa onnettomuustilanteissa ennen toimintaan mukaanpääsyä. Voit osallistua hälytyksiin oman elämäntilanteesi mukaan ja tehtävistä voi myös kieltäytyä. Voit seurata ja ilmoittautua tuleviin koulutuksiin OMA-järjestelmässä sekä vapaaehtoisen pelastuspalvelun tapahtumakalenterista.

 

 

Tervetuloa joukkoon - sinua tarvitaan!

Punaisen Ristin Helsingin ja Uudenmaan piirin valmiustoimintaan liittyen olethan yhteydessä piiriin työntekijöihin: https://rednet.punainenristi.fi/node/61653