Nälkäpäivän lipaskeräys tuotti valtakunnallisesti 800 000 euroa – keräys jatkuu lokakuun loppuun

Minna Rautanen
Kuvaaja: Minna Rautanen
"Nälkäpäivä-keräys jatkuu lokakuun loppuun asti vaikka lipaskeräys päättyikin."

Nälkäpäivänä kerätään sitomattomia varoja Punaisen Ristin katastrofirahastoon. Nälkäpäivän lahjoitusten avulla Punaisella Ristillä on valmius auttaa katastrofien uhreja niin Suomessa kuin maailmalla. Jokainen lahjoitus katastrofirahastoon on tärkeä ja on osaltaan mahdollistamassa nopean avun sitä tarvitseville.

Juuri nyt avun tarve maailmalla on erityisen suuri esimerkiksi Haitissa ja Afganistanissa.  Suomen Punainen Risti lähetti esimerkiksi maanjäristyksen jälkeen Haitiin ensiksi avustustyöntekijöitä ja myöhemmin kenttäsairaalan. Sairaalassa voidaan hoitaa paitsi maanjäristyksessä loukkaantuneita myös keskellä katastrofia sairastuneita lapsia ja aikuisia, raskaana olevia, synnyttäjiä sekä pitkäaikaissairaita.

Kotimaassa katastrofirahaston avulla ylläpidetään valmiutta auttaa onnettomuuksissa ja kadonneiden etsinnöissä. Äkillisissä kriisitilanteissa Punainen Risti tukee Suomen viranomaisia. Koulutetut vapaaehtoiset tarjoavat henkistä tukea kriisin kohdanneille sekä esimerkiksi materiaalista tukea tulipalossa kotinsa menettäneille. Varsinais-Suomen piirin alueella on oltu mukana auttamassa kahden viime vuoden aikana 31 äkillisessä onnettomuustilanteessa, ja keskimäärin kotimaan apuun on piirin alueella käytetty noin 10 000€ vuodessa. 

Vielä ehtii lahjoittaa Nälkäpäivään

Nälkäpäivän lipaskeräys järjestettiin viime viikolla ja vapaaehtoisia näkyi kaduilla ja erilaisissa tempauksissa ympäri Suomen. Tänä vuonna tavat lahjoittaa ilman käteistä, kuten mobiilimaksut, kasvattivat suosiotaan ja keräsivät kiitosta ohikulkijoilta. Myös kasvokkaiset kohtaamiset koettiin tärkeiksi.

– Lipaskeräys on tärkeä osa Nälkäpäivää ja se on matalan kynnyksen tapa sekä tulla mukaan vapaaehtoiseksi että lahjoittaa. Monelle vapaaehtoisellemme Nälkäpäivä on tärkeä tapa osallistua järjestön toimintaan. Lämmin kiitos kaikille keräykseen osallistuneille, sanoo Suomen Punaisen Ristin varainhankintajohtaja Sirpa Solehmainen.

- Lipaskeräyksen arvioitu tuotto on valtakunnallisesti noin 800 000 €, josta Varsinais-Suomen piirin alueella kerättiin noin 65 000 €. Kun tähän lisätään muut syys-lokakuun aikana katastrofirahastoon tehdyt lahjoitukset, niin toiveena on, että tänäkin vuonna Nälkäpäivässä päästään noin kahden miljoonan euron keräystulokseen, jatkaa SPR Varsinais-Suomen piirin järjestöpäällikkö Sirpa Lehtimäki. 

Nälkäpäivään voi lahjoittaa verkossa lokakuun loppuun asti osoitteessa Nälkäpäivä.fi. Verkosta löytyvät myös ohjeet MobilePay-, Pivo-, tekstiviesti- ja tilisiirtolahjoitusten tekemiselle.

Punaisen Ristin katastrofirahastoa voi lisäksi tukea ostamalla Punaisen Ristin Avun ketju -heijastimen (hinta 5 €). Avun ketju -heijastimia myydään S-ryhmän ruokakaupoissa ja Tokmanni-tavarataloissa vuoden loppuun asti.

Lahjoita Nälkäpäivään:

- Lähettämällä tekstiviestin SPR5 numeroon 16499 (5 €/viesti)
- MobilePay:lla numeroon 10900 ja Pivolla numeroon 888500
- Nettilippaaseen https://oma.punainenristi.fi/nalkapaiva-kerays-2021/8-9644

- Verkossa osoitteessa www.nälkäpäivä.fi
- Lahjoittamalla Punaisen Ristin katastrofirahaston tilille FI52 5000 0120 4156 73, käytä viitettä 5173.