Suomen Punaisen Ristin ja Hivpointin Turvaseksipartiot muistuttavat matkailijoita suojauksen sekä hiv-testauksen tärkeydestä

Hivpointin Riskittä reissussa-hanke ja Suomen Punainen Risti ovat perinteisesti partioineet työ- ja vapaa-ajan matkailijoiden parissa Suomen rajanylitysasemilla. Yhteistyössä toteutetut Turvaseksipartiot ovat tarjonneet matkailijoille tietoa, tukea sekä keskustelumahdollisuuden seksuaaliterveyden teemoihin liittyen. Lisäksi matkailijoille on jaettu turvaseksipakkauksia sekä tarjottu mahdollisuus nimettömään ja maksuttomaan hiv-testiin.

Vallitsevan koronatilanteen vuoksi partiot eivät pääse jalkautumaan tänä vuonna suunnitellusti Venäjälle matkustavien miesten keskuuteen Itä-Suomen raja-asemille . Turvaseksipartiot toteutetaan some- ja verkkokampanjana.

Turvaseksipartiointien peruunnuttua Punainen Risti ja Hivpoint haluavat tarjota mahdollisuuden hiv-kotitestiin

Käy osoitteessa riskittäreissussa.fi ja tilaa itsellesi maksuton hiv-kotitesti. Testejä on jaossa 50 ensimmäiselle.

 

Missä seksitautitesteihin pääsee?

Seksitautitesteihin voi hakeutua seuraavissa toimipaikoissa:

  • terveysasemat
  • sukupuolitautien poliklinikat
  • opiskelijaterveydenhuolto
  • työterveyshuolto
  • yksityinen terveydenhuolto.

Hivin voi testata myös hiv-kotitestillä, joita on saatavilla mm. apteekeista.

 

Milloin hiv-testiin tulee hakeutua?

Hiv- ja muihin seksitautitesteihin on syytä hakeutua, jos on ollut seksiä ilman kondomia. Hiv-testiin kannattaa hakeutua aikaisintaan silloin, kun mahdollisesta tartuntatilanteesta on kulunut 4-6 viikkoa. Negatiivinen testitulos on varma, kun riskitilanteesta on kulunut kolme kuukautta.

 

Lue lisää Turvaseksipartioinneista Suomen ja Venäjän raja-asemilla Hivpointin ja Lapin yliopiston selvityksestä.