Marita Jurva menetti tulipalossa kotinsa ja koko omaisuutensa

Unsplash
Kuvaaja: Unsplash

Punaisen Ristin vapaaehtoinen auttoi alkuun

Juvalainen Marita Jurva menetti kotinsa tulipalossa joulukuun lopussa. Nopeasti edenneessä palossa tuhoutui Jurvan kodin koko irtaimisto ja henkilökohtaiset muistoesineet. Ensihoitajien huolenpidon jälkeen Jurva pääsi yöksi ystävänsä kotiin. Myös muille pienoiskerrostalon asukkaille järjestyi hätämajoitus. 

Ystävän lisäksi apua tarjottiin monelta suunnalta. Ensimmäinen yhteydenotto tuli Punaisesta Rististä, Juvan osaston Tellervo Summaselta.

- Tellervo soitti minulle heti samana iltana ja tuli seuraavana päivänä käymään. Hän kertoi minulle Punaisen Ristin tarjoamasta avusta ja miten asiassa edetään. Kaikille palossa kotinsa menettäneille tarjottiin muun muassa rahallinen apu vaatteiden ja ruuan ostamiseen, Marita Jurva kertoo.

Tulipalon uhreille tarjotaan taloudellista ja henkistä tukea

SPR:n vapaaehtoinen Tellervo Summanen asuu lähellä palopaikkaa ja sai tietää tulipalosta ensimmäisenä naapuriltaan, joka oli havainnut ison savupilven.

- Lähdin heti tarkistamaan, mikä on tilanne. Savua tuli tässä vaiheessa jo kattorakenteiden läpi ja pelastuslaitos oli paikalla sammutustöissä, Summanen muistelee. Hän palasi kotiin ja ryhtyi valmistelemaan avustustehtävää palavan talon asukkaiden auttamiseksi. Pian Etelä-Savon pelastuslaitokselta tulikin puhelu, jossa Summasta pyydettiin organisoimaan Punaisen Ristin apua tulipalon uhreille.

Kun ihminen menettää hetkessä koko kotinsa ja henkilökohtaisen omaisuutensa, avun tarve on laaja. 

- Ensimmäisenä tarvitaan vaatetta, ruokaa ja tarvikkeita henkilökohtaiseen hygieniaan, Summanen kertoo.  Hän otti käyttöönsä tällaisia tilanteita varten suunnitellut Punaisen Ristin tarvehankintalistat ja maksusitoumuslomakkeet, joilla saa hankittua vaatteita ja ruokaa ensi hätään. Tukena ja neuvomassa Summasella olivat myös SPR Kaakkois-Suomen piirin valmiuspäällikkö ja toiminnanjohtaja.

- Soitin kaikille kotinsa menettäneille ihmisille ja sovin tapaamisen heistä jokaisen kanssa. Käytännön asioiden hoitamisen ja auttamisen lisäksi tällaisiin tapaamisiin tulee varata kunnolla aikaa ihmisten kuuntelemiseen ja henkiseen tukeen. Muistutin avustettavia myös olemaan minuun yhteydessä aina, kun siltä tuntui, Summanen kertoo. Hänen tehtäviinsä kuului myös avata avustettaville tilit ja maksusitoumussopimukset heidän valitsemiinsa liikkeisiin. 

Yhteistyö muiden auttajien, kuten Juvan kunnan ja Juvan seurakunnan kanssa toimi hyvin. Summasen mukaan eri tahot olivat tiuhaan toisiinsa yhteydessä ja pohtivat, kuinka pystyvät yhdessä auttamaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Ihmisten välittäminen ja avun määrä lämmitti 

Marita Jurva muistelee lämmöllä Punaisen Ristin, Juvan kunnan, seurakunnan, pelastushenkilökunnan ja monien muiden tahojen tarjoamaa apua, yksityishenkilöitä unohtamatta.
- Olen ollut hirveän kiitollinen saamastani avusta. Nykypäivänä sanotaan monesti, että ihmiset eivät välitä toisistaan ja keskittyvät vain itseensä. En voi allekirjoittaa tätä. Ihmisten välittäminen ja avun määrä oli runsasta. Ja pääasiahan on, että kaikki talon asukkaat selvisivät palosta hengissä, Jurva toteaa. 
 

Vasemmalla Marita Jurva ja oikealla Tellervo Summanen, SPR Juvan osastosta.

 

***

Nälkäpäivä-keräykseen osallistumalla varmistat, että tulipalossa kotinsa menettäneet saavat jatkossakin apua Punaiselta Ristiltä. Lahjoita keräykseen nälkäpäivä.fi