Nostattavaa apua ja auttamisen iloa Nälkäpäivävaroin

Johanna Raivio /SPR
Kuvaaja: Johanna Raivio /SPR
"Olli Salo, Minna Junnila ja Piksu -koira palaneen ulkorakennuksen raunioilla"

Myöhään maaliskuisena iltana 2021 Junnilan seitsemänhenkisen perheen elämä Forssan Saviniemen kylässä muuttui kertaheitolla. Naapuri herätti heidät ja komensi kaikki nopeasti ulos talosta. Talon viereinen ulkorakennus oli liekeissä ja tuli oli jo levinnyt perheen kotiin, jossa he olivat nukkumassa.

Kaikki perheenjäsenet onneksi saatiin ulos palavasta talosta. Päivystysasemalla käynnin jälkeen heidät ohjattiin hätämajoittumaan hotelliin. Perheen äiti Minna Junnila kertoo, että muistikuvat karmeasta herätyksestä aina hotelliin asti ovat hyvin vähäisiä ja hän arvelee olleensa täysin shokissa.

Seuraavana päivänä Punaisen Ristin  Forssan osaston kotimaan avun yhdyshenkilö Olli Salo tuli hotellille tapaamaan perhettä yhdessä sosiaalityöntekijän kanssa. Minna kehuu Ollia vuolaasti: ”Olli piti huolen että ylipäätään saimme konkreettista apua ja kaupassa ostoksilla ollessa  hän auttoi oikeiden tavaroiden valitsemisessa, kun itsellä ei ajattelu ollut siinä tilanteessa selkeää.”

Paitsi että Olli kävi perheen kanssa hankkimassa liinavaatteita, pyyhkeitä ja muuta perheelle tarpeellista, piti hän yhteyttä perheeseen kyselemällä aina aika ajoin kuulumisia. ” Ollin apu nostatti meitä”, kiittelee Minna.

Junnilat eivät aiemmin olleet tietoisia, että Punainen Risti auttaa kotimaassa tulipalon uhreja. He kannustavat lahjoittamaan Nälkäpäivänä vaikka muutamankin euron  ja aikovat itsekin lahjoittaa keräykseen, vaikka osin palaneen talon kattava remontointi onkin kiristänyt kukkaron nyörejä .

Forssan osaston pitkäaikainen vapaaehtoinen Olli koki ”todellista auttamisen iloa” voidessaan olla apuna Junnilan perheelle. Yhteyttä Olli ja perhe pitävät yhä edelleen.