Leirit

Sabrina Bqain, Suomen Punainen Risti
Kuvaaja: Sabrina Bqain, Suomen Punainen Risti

Monikulttuurisilla leireillä eri taustoista tulevat ihmiset kohtaavat yhdenvertaisina. Tavoitteena on tukea kotoutumista ja perheiden verkostoitumista. Leiri esimerkkejä: perheleiri, nuorten leiri, naisten leiri, miestenleiri.

Punaisen Ristin osastojen vapaaehtoiset järjestävät monikulttuurisialeirejä ympäri vuoden itsekseen tai piirin työntekijän avustuksella. Leirit voivat olla päiväleirejä tai useamman vuorokauden leirejä.

Leirillä voidaan tutustua suomalaiseen luontoon, opetella ensiapua tai vaikkapa harjoitella toimimista erilaisissa hätätilanteissa. Leiriohjelma muotoutuu paikan ja leiriläisten iän. yms. mukaan Samalla on mahdollisuus tutustua muihin hiljattain Suomeen muuttaneisiin perheisiin, jotka asuvat lähellä omaa kotia.

Vapaaehtoiset suunnittelevat itse ohjelman ja toimivat leirillä ohjaajina. Leirin järjestämisessä on otettava huomioon monia asioita ja riittävästi järjestäjiä tarvitaan huolehtimaan esimerkiksi ruokailuista, aktiviteeteista ja kuljetuksista. Leirin voi järjestää yhteistyössä lähialueen muiden osastojen tai vaikka kunnan kanssa.

Näin pääset mukaan leiritoimintaan

  • Ilmoittaudu oman paikkakuntasi vapaaehtoiseksi luomalla profiili Oma Punaiseen Ristiin. Sitä kautta saat lisätietoa paikallisosastosi toiminnasta.
  • Voit myös olla yhteydessä piirin työntekijään, joka ohjaa sinut eteenpäin. Piirien työntekijöiden yhteystiedot löydät täältä:https://rednet.punainenristi.fi/piirit

Uuden leiritoiminnan aloittaminen

  • Ole yhteydessä omaan osastoosi ja/tai alueesi piiritoimistoon ja kerro, että olet suunnittelemassa monikulttuurista leiriä. Piiritoimiston maahanmuuttotyöstä vastaava työntekijä tukea sinua leirin järjestämisessä.
  • Aloita leirin suunnittelu hyvissä ajoin. Leiristä syntyy kustannuksia, joten rahoitus kannattaa miettiä etukäteen (budjetti osastolta, muut rahoituskanavat).  Aikaa kannattaa varata ainakin leiripaikan varaamiseen, leiriohjaajien rekrytoimiseen ja perehdyttämiseen, leirin markkinoimiseen ja osallistujien ilmoittautumiseen. Myös leiriohjelman suunnittelu, vastuualueiden jakaminen ja erilaiset hankinnat ottavat oman aikansa. Huom! Tarkista vakuutukset ja tee turvallisuussuunnitelma.
  • Tee leirin ohjelma ja talousarvio.

Koulutuspolku

Muita suositeltavia koulutuksia

  • Leiriohjaajakoulutus

Materiaalit vapaaehtoistoiminnan tueksi