Yliannostuskuolemien ehkäisypäivä 31.8.2021

Tiistaina 31.8. vietetään kansainvälistä yliannostuskuolemien ehkäisy -päivää (International Overdose Awereness Day). Punainen Risti (SPR) haluaa olla mukana vähentämässä huumeisiin liittyviä kuolemia ja haittoja. Suomessa kuoli 234 henkilöä huumeisiin vuonna 2019. Tämä on enemmän kuin esimerkiksi liikenteessä kuolleita. Huumausaineisiin kuolleiden määrä on nousussa ja n. 70 % heistä on alle 30-vuotiaita.

SPR tarjoaa isoihin tapahtumiin kokonaisvaltaista päivystystoimintaa sisältäen ensiavun, selviämispisteen sekä kiertävän päihde- ja seksuaaliterveystyön, sekä mahdollisesti henkiseen tukeen erikoistuneita vapaaehtoisia. Ensiapupäivystäjät antavat hätäensiapua tapahtumissa ja osaavat tunnistaa nopeasti mahdollisen lisäavun tarpeen. Selviämispisteillä asiakkaiden vointia seurataan ja heidän kanssaan keskustellaan heidän elämäntilanteestaan tai vaikka tukipalveluiden tarpeesta. Selviämispisteellä on turvassa niin seksuaaliselta hyväksikäytöltä, väkivallalta tai varkauksilta, joille altistuu esimerkiksi sammuessaan. Kiertävät päihdetyön ja seksuaaliterveyden vapaaehtoiset keskustelevat päihteisiin, seksiin ja seksuaalisuuteen liittyvistä asioista.

SPR muistuttaa, että yliannostuksia voi ehkäistä. YAD ry:n sivuilta löytyy hyvä kooste ehkäisykeinoista. Jos epäilee, että päihteitä käyttänyt ihminen ei ole kunnossa, tulee varhaisessa vaiheessa pyytää lisäapua soittamalla 112. Jokaisen tulee osata asettaa tajuton kylkiasentoon ja aloittaa tarvittaessa elvytys. Kylkiasento olisi pelastanut monen selälleen sammuneen hengen, joten taito on hyvin tarpeellinen. Punaisen Ristin kursseilla voi oppia lisää päihde-ensiapua. Siellä kerrotaan, että esimerkiksi sedatiiveja käyttäneen ensiavussa tulee erityisesti turvata hengitys ja stimulanttien kohdalla pulssia tulee seurata esim. rytmihäiriöiden varalta.

Yliannostuskuolemien ehkäisy -päivään voi osallistua ottamalla käyttöön kansainvälisessä kampanjassa käytetyn purppuranpunaisen värin päiväksi somenäkyvyydessään, jakamalla teemapäivän aineistoja tai viestittämälla käyttäen hashtageja #OverdoseAware, #EndOverdose, #ioad2021 #YksikinKuolemaOnLiikaa.

Lisää tietoja kansainvälisestä kampanjasta löytyy osoitteesta: https://www.overdoseday.com/about-the-campaign/

Lisää SPR:n toiminnasta täältä