Vaikuttamistyötä ja ajanvarauksia koronarokotukseen

Ellinoora Söderman
Kuvaaja: Ellinoora Söderman
Ellinoora Söderman
Kuvaaja: Ellinoora Söderman
Susanna Meusel
Kuvaaja: Susanna Meusel

Punaisen Ristin Satakunnan piiri, Satakunnan Monikulttuuriyhdistys ja Porin kaupungin perusturva järjestivät yhteistyössä kolmipäiväisen kampanjan, jossa jaettiin tietoa koronasta ja koronarokotuksista eri kielillä. Vapaaehtoisten kautta sai myös varattua ajan koronarokotukseen. Monilla maahan muuttaneilla saattaa olla korkea kynnys varata aikaa itse, koska moni jännittää suomenkielen puhumista puhelimessa ja sitä ymmärtääkö puhelimen toisessa päässä oleva heitä, jos ei kaikkea osaakaan sanoa odotetulla tavalla. Niin nettiajanvarauksessa tarvittava kielitaito kuin pankkitunnuksilla tunnistautuminenkin saattavat asettaa monelle korkean kynnyksen toimia itse. Jos on vastaanottanut tekstiviestin, ei senkään sisältöä aina ymmärretä. Koronasta jaetaan paljon uutisia ja tietoa suomeksi, mutta tämän tiedon ulkopuolelle voi jäädä, jos ei kielitaito ole riittävä. Kampanjan aikana havaitsimme, että tietämättömyyttä esiintyy yllättävänkin paljon. Moni haluaisi rokotuksen, muttei ole osannut varata aikaa tai ei ole tiennyt, milloin itse on rokotusvuorossa. 

Koronarokotuskampanjaan osallistui yhteensä 13 erikileistä vapaaehtoista. Vaikuttamistyötä tehtiin suomenkielen lisäksi 12 muulla kielellä. Vapaaehtoiset päivystivät puhelinta, mutta myös jalkautuivat Porin keskustaan ja lähialueille keskustelemaan ihmisten kanssa. Palaute oli positiiista ja tarve informaation jakamiselle useammalla kielellä oli ilmeistä. 

Kampanja on nyt päättynyt, eikä ajanvarausta voi enää tehdä vapaaehtoisten kautta. Muistutamme kuitenin, että kaikki suomea puhuvat voivat olla tässä asiassa avuksi vähemmän suomea osaaville ja avustaa heitä varaamaan rokotusaikoja. On tärkeää, että kaikki saavat rokotuksen niin halutessaan. 

Porin perusturvan alueella koronarokotuksen voi varata puhelimitse 02 623 4360 arkisin klo 8-16 välillä.  Ajan voivat nyt varata 16–19-vuotiaat ja sitä vanhemmat. Suomalaista henkilötunnustakaan ei tarvita. Riittää, että tiedossa on nimi, syntymäaika ja puhelinnumero.