Tapaturmapäivän materiaali 2021

Eerika Tausa-Oliila
Kuvaaja: Eerika Tausa-Oliila

Elämää ei kannata elää juopon tuuriin luottaen, kun monet tapaturmat olisi vältettävissä omalla toiminnalla. Tänä vuonna valtakunnallista Tapaturmapäivä-kampanjaa vietetään viikolla 32 ja se huipentuu tuttuun tapaan perjantaina 13.8.2021 Tämän vuoden valtakunnallisen teeman saatoitkin jo arvata - se on päihteiden käytön yhteys tapaturmiin. Mitä on siis luvassa:

* Kaakkois-Suomen piiri ja sen terveyden edistämisen työryhmä kannustaa kaikkia osastoja järjestämään omalla paikkakunnallaan suuremman tai pienemmän tempauksen tapaturmapäivään liittyen. Sivun alaosasta liitetiedoistoista näet ohjeita, jota pop up -tapahtuman järjestämisessä voi hyödyntää.

Piiristä jaettiin osastoille polkupyörän satulansuojuksia jaettavaksi turvallisuus aiheisessa tapahtumassa yleisölle. Suojien avulla on helppoa aloittaa keskustelua polkupyöräilijän kanssa ja ohjata keskustelu turvallisuusasioihin. Satulasuojia (25kpl) lähetettiin neljälle ensimmäiselle osastolle, jotka kertovat järjestävänsä turvallisuustapahtuman. Lähetystä odottavat Kerimäki, Rantasalmi, Joroinen ja Puumala. Ainakin myös Haminassa tiedetään osaston turvakoutsin apureineen olevan turvallisuusasioiden tiimoilta tapaamassa kaupunkilaisia, jakaen samalla satulasuojia.  

Toivomme osastojen kertovan, jos osastonne turvalkisuusaiheisen tilaisuuden järjestää. Ilmoittaessasi tapahtumasta kerro esimerkiksi: mitä tapahtuu, koska, missä. Ilmoituksia vastaanottaa Jenni omaan sähköpostiinsa (jenni.ojala@redcross.fi). Osaston tapaturmapäivän tapahtuman ei välttämättä tarvitse noudattaa valtakunnallista päihdeteemaa.

* Tule kuuntelemaan webinaariin 10.8. klo 17.00-18.15 päihteiden ja tapaturmien yhteydestä sekä saamaan vinkkejä siitä, kuinka ottaa päihteiden käyttö puheeksi. Ilmoittautuminen 10.8 mennessä tästä: https://www.lyyti.fi/reg/Paihteet_ja_tapaturmat_webinaari_2588

* Kampanjaviikolla sivustolta tapaturmapäivä.fi löytyy tietoa erilaisista tapaturmatyypeistä, päihteiden osallisuudesta tapaturmiin sekä vinkkejä tapaturmien ehkäisyyn. Sivustolla julkaistaan kampanjaviikolla jaettavia somekuvia ja videoita. Kaikki materiaali on vapaasti käytettävissä.

* Kampanjaan voi osallistua monin eri keinoin, kuten somessa jakamalla julkaisuja, osallistumalla twitter-chattiin 13.8. tai jakamalla vaikka tarkistuslistoja.

Osastot voivat lähteä turvaamaan myös pienten koululaisten koulumatkoja heti elokuussa. Liitteenä on ohje ja muistilista, jos kiinnostuitte tästä turvallisuustempauksesta.