SPR:n ja STM:n yhteistyöpöytäkirja on päivitetty

Sosiaali- ja terveysministeriö ja Suomen Punainen Risti ovat päivittäneet yhteistyöpöytäkirjaansa. SPR:llä ja STM:llä on ollut vuodesta 2002 lähtien yhteistyöpöytäkirja varautumisesta yhteiskunnan häiriötilanteisiin ja valtakunnallisesta ensiaputoiminnasta. Edellisen kerran sitä päivitettiin vuonna 2014.

Pöytäkirjan mukaan SPR kouluttaa ja ylläpitää ensiapu-, ensihuolto- ja psykososiaalisen tuen ryhmiä. SPR koordinoi vapaaehtoista pelastuspalvelua ja tarvittaessa muita sosiaali- ja terveysviranomaisten tukena ja täydennyksenä toimivia vapaaehtoisryhmiä. Vastaavasti STM huolehtii osaltaan vapaaehtoisten valmiustoiminnan kytkemisestä osaksi viranomaisten varautumista. Näin varmistetaan, että viranomaisten käytössä on riittävä määrä vapaaehtoisista koostuvia toimintaryhmiä erilaisiin avustustehtäviin.

Pöytäkirjaan on kirjattu myös yhteistyö kansallisten ja kansainvälisten avustustehtävien henkilö- ja materiaalireservien hankkimiseen, ylläpitoon ja hyödyntämiseen liittyen.

Yhteistyöpöytäkirjassa tunnustetaan edelleen myös SPR:n rooli väestön ensiapuvalmiuksien lisäämisessä ja ylläpitämisessä. Merkittävin muutos aiempaan yhteistyöpöytäkirjaan liittyen on jo voimassa ollut käytäntö, jonka mukaan Kelan korvauksen työpaikkojen ensiapukoulutuksesta voivat saada myös muut kuin Suomen Punaisen Ristin hyväksymät ensiavun ja terveystiedon kouluttajat (ETK). STM ei myöskään osallistu SPR:n ensiavun ja terveystoiminnan asiantuntijaryhmän työskentelyyn. Päivitetty pöytäkirja vastaa nyt ensiaputoiminnan rakenteita.

STM:n ja SPR:n yhteistyöpöytäkirja on tärkeä erityisesti äkillisiin häiriötilanteisiin varautumisen ja järjestöjen koordinaation kannalta. STM:n kanssa päivitetty ja vahvistettu yhteistyöpöytäkirja vahvistaa edelleen tätä pitkään jatkunutta yhteistyötä.