Punaisen Ristin uusi liikuteltava evakuointikeskus saapuu Lappeenrantaan

Marjaana Malkamäki / Punainen Risti
Kuvaaja: Marjaana Malkamäki / Punainen Risti
"Liikuteltavasta evakuointiyksiköstä löytyy tarvikkeet evakuointikeskuksen pyörittämiseen"
Tiedote 7.5.2021
 
Punaisen Ristin uusi liikuteltava evakuointikeskus saapuu Lappeenrantaan 
Evakuointiyksikkö palvelee Etelä-Karjalan, Etelä-Savon ja Kymenlaakson alueella ja on tarkoitettu kaikkien viranomaisten hyödynnettäväksi esimerkiksi suuronnettomuuksissa.
 
Punaisen Ristin uusi liikuteltava evakuointikeskus saapuu tiistaina 11. toukokuuta Lappeenrantaan. Evakuointiyksikkö sijoitetaan Etelä-Karjalan Pelastuslaitoksen tiloihin, josta se palvelee koko Punaisen Ristin Kaakkois-Suomen piirin aluetta. 
 
EEC-yksikköjen eli väliaikaisten evakuointiyksikköjen tarkoitus on vahvistaa Suomen Punaisen Ristin valmiutta ja varautumista erityisesti suuronnettomuuksiin ja muihin auttamistilanteisiin vastaamiseen viranomaisten apuna. Yksikkö rakentuu peräkärryyn pakatusta materiaalista, jossa on muun muassa kaksi alumiinirunkoista telttaa, perustarvikkeet evakuointikeskuksen pyörittämiseen peteineen ja huopineen, lämpöpuhallin sekä sähköt ja valot. Peräkärryn voi myös ripustaa helikopteriin kuljetettavaksi tai siirtää nosturilla.
 
Yksiköt on suunniteltu monikäyttöisiksi: esimerkiksi kevään 2020 koronaoperaation aikana evakuointiyksiköistä muokattiin Triage-yksiköitä sairaaloiden tarpeisiin Hyvinkäälle, Hämeenlinnaan, Raaseporiin ja Maarianhaminaan. Niitä voi myös hyödyntää esimerkiksi koulutuksissa ja tapahtumissa ensiapupisteinä. 
 
- Evakuointiyksikkö on helposti liikuteltavissa Etelä-Karjalan, Etelä-Savon ja Kymenlaakson alueilla ja palvelee kaikkia kolmea maakuntaa. Se on tarkoitettu kaikkien viranomaisten, kuten Pelastuslaitoksen ja Rajavartiolaitoksen käyttöön, kertoo valmiuspäällikkö Eila Siira Punaisen Ristin Kaakkois-Suomen piiristä.
 
Kun evakuointikeskus sijoitetaan Punaisen Ristin piiriin, sille järjestetään käyttökoulutus. Valmiustoiminnan avainhenkilöiden saatua oppinsa he kouluttavat ympärilleen lisää vapaaehtoisia evakuointiyksikön sujuvaan käyttöönottoon. Yksiköitä tulee aluksi yksi jokaiseen Punaisen Ristin piireistä.
 
Lisätietoa:
 
Eila Siira, valmiuspäällikkö, SPR Kaakkois-Suomen piiri
puh. 0400 965 407, eila.siira(at)punainenristi.fi 
 
Aiheesta muualla:
Janne Flinkkilä: Aina valmiina. Avun Maailma 1/2021, s. 14−15
 
SPR:n liikuteltava evakuointikeskus. Kuva: Marjaana Malkamäki / Punainen Risti
SPR:n liikuteltava evakuointikeskus. Kuva: Marjaana Malkamäki / Punainen Risti