Nuortenkin yksinäisyys korostuu korona-aikana. Jokainen meistä voi lievittää yksinäisyyttä pienin teoin

Marjaana Malkamäki SPR
Kuvaaja: Marjaana Malkamäki SPR
" "Nuori nuorelle" -ystävätoiminnassa nuorisoikäinen vapaaehtoinen toimii ystävänä yksinäiselle nuorelle. Kuvituskuva. "

Ketkä ovat yksinäisiä? Monet ja monen ikäiset. Jopa joka kolmas suomalainen kokee yksinäisyyttä ajoittain. Yksinäisyys on terveysriski, joka aiheuttaa mm. masennusta ja sydän- ja verisuonisairauksia. Yksin oleminen ja yksinäisyys lisäävät myös haavoittuvuutta tapaturman tai muun yllättävän onnettomuuden sattuessa.

Ystävänpäivän Nähdään – toisemme -kampanjalla Punainen Risti haastaa keskustelemaan yksinäisyyden kokemuksista ja vaikutuksista ympäri Suomen. Punainen Risti haluaa muistuttaa, että jokainen voi vähentää yksinäisyyttä ottamalla toiset ihmiset huomioon, ihan tavallisin teoin. Kampanjan tavoitteena on kutsua uusia vapaaehtoisia mukaan ystäväkursseille ja -toimintaan sekä tavoittaa ystäviä toivovat ja kertoa heille ystävätoiminnasta.

“Nuori nuorelle” -ystävätoiminnassa kaivataan kipeästi ystäviä

Yksinäisyys saattaa koskettaa meitä missä elämän vaiheessa tahansa. Punaisen Ristin “Nuori nuorelle” -ystävätoiminnassa nuorisoikäinen vapaaehtoinen toimii ystävänä yksinäiselle nuorelle. Toiminnassa mukana oleva SPR Kaarinan-Piikkiön osaston vapaaehtoinen Sofia Henriksson kannustaa rohkeasti mukaan toimintaan.

-Haasteena on, että nuorisoikäisiä vapaaehtoisia on aika vähän ja sen takia yksinäisille nuorille on usein tosi vaikea löytää ystävää.

Henriksson viettää ystävänsä kanssa aikaa ihan arkisten asioiden parissa kuten kahvitellen tai leffoja katsellen.

-Mulla on nuorisoikäinen ystävä ja käytännössä tämä ystävyyssuhde on samanlainen kuin kaikki mun muutkin ystävyyssuhteet ja ainoa ero tässä on oikeastaan se, että me ollaan vaan tavattu vähän eri kautta, kuvaa Henriksson Punaisen Ristin ystävätoiminnan kautta alkunsa saanutta ystävyyttä. Suosittelen ystävätoimintaa ihan kaikille iästä riippumatta. Tämä on tosi helppo ja konkreettinen tapa auttaa, hän summaa.

Kun Sofian ja muut suomalaisten paikkakuntien Punaisen Ristin ystävät laskee yhteen, saadaan yhteensä yli 8000 vapaaehtoista ystävää. He kohtaavat vuosittain noin 25 000 ihmistä. Vapaaehtoiset tapaavat erityisesti vanhuksia, kotoutujia ja nuoria. Korona-aikana yhteyttä pidetään puhelinsoitoin, ikkunoiden takaa vilkutellen, Whatsapp-viestein, videopuheluin ja ulkona yhdessä kävellen. Läksyjä tehdään yhdessä etänä, suomen kieltä treenataan Teamsissa. Kuvaviestit kulkevat ja päivittäisillä tai viikoittaisilla kuulumisten kyselyillä on valtava voima. Muistaminen ja läsnäolo, tavalla tai toisella, on erityisen merkityksellistä juuri nyt.

Ole ystävä!

Yksinäisyyttä voi kokea kuka tahansa, mutta onneksi kuka tahansa voi myös auttaa! Tartu puhelimeen, lähetä Whatsapp-viesti tai postikortti. Tai tule ystäväkurssille ja kouluttaudu Punaisen Ristin ystävätoimijaksi yhden illan kestävässä perehdytyksessä. Vähennä yksinäisyyttä, se jos mikä on tärkeää. 

Lisätiedot:

Tuija Hongisto, ohjelmapäällikkö / sosiaalitoiminta, SPR Varsinais-Suomen piiri, tuija.hongisto@redcross.fi

Elina Jalonen, nuorisotoiminnan suunnittelija, SPR Varsinais-Suomen piiri, elina.jalonen@redcross.fi