Nätgruppsverksamhet

Kaisa-Marja Kokko
Kuvaaja: Kaisa-Marja Kokko

Målet med vänverksamhetens nätgrupper är att erbjuda deltagarna sällskap och kamratstöd samt att minska ensamhet.

Nätgrupperna verkar med låg tröskel och möjliggör deltagande även för dem som inte kan delta i verksamhet sker ansikte mot ansikte, till exempel på grund av långa avstånd eller andra begränsningar.

Vänverksamhetens nätgrupper har ordnats för människor i olika åldrar och olika livssituationer, till exempel för unga, unga vuxna, personer i arbetsför ålder, äldre och närståendevårdare. Grupperna kan antingen vara riksomfattande eller regionala.

I vänverksamhetens nätgrupper är samtalet mellan deltagarna och kamratstödet i huvudrollen, men grupperna kan också vara av utbildningskaraktär eller fokusera på något visst tema. I sådana fall kan gruppdiskussionen till exempel inledas med en presentation som förberetts på förhand.

Frivilliga ansvarar för ledningen av nätgrupperna, men för planering och genomförande kan man be om stöd från exempelvis distriktets anställda. Till exempel organisationens utbildare kan även användas för att introducera temana.

Mer detaljerade instruktioner för användning av:

Volontär som är intresserad av mentorskap för en onlinegrupp kan ta en mer sammanfattad onlineorientering som självstudie. Orinteringen finns i Rödä Korsets läromedelstjänst.