Vuodenvaihde liittää Suomen Punaisen Ristin Palokan osaston Suomen Punaisen Ristin Jyväskylän osastoon

Palokan osaston arkisto
Kuvaaja: Palokan osaston arkisto

Suomen Punaisen Ristin Palokan osaston toiminta päättyy 31.12.2020 ja osasto liitetään Suomen Punaisen Ristin Jyväskylän osastoon 1.1.2021.

Suomen Punaisen Ristin Palokan osasto perustettiin 5.8.1986. Palokan osaston jäsenmäärä oli vuonna 2020 yhteensä 151 henkeä. Alkuvaiheessa osastolla oli aktiivinen oma ensiapuryhmä, joka koulutti jäseniään, järjesti ensiapupäivystyksiä sekä avusti tarvittaessa viranomaisia. Ensiapuryhmän toiminta on päättynyt Palokassa jo vuosia sitten. Katukuvassa tutusta päivystyspalveluautosta on myös luovuttu. Nuorisotoimintaa ei ole järjestetty enää vuosiin.  Ystävätoiminta on sitä vastoin jatkunut Palokassa. Ystävätoiminnan vapaaehtoiset ovat järjestäneet toimintaa alueen palvelutaloissa. Se on järjestänyt esimerkiksi perinteisen kevätretken.  Palokan osasto on osallistunut vuosittain Suomen Punaisen Ristin Nälkäpäivä -keräykseen syyskuussa sekä Hyvä Joulumieli -keräykseen marras-joulukuussa. Osa vapaaehtoisista on ollut Vapaaehtoisen pelastuspalvelun käytettävissä esimerkiksi kadonneen henkilön etsintätehtävissä. Palokan alueen vapaaehtoiset ovat ikääntyneet ja uusia ei ole saatu tilalle. Tarve leveämmille hartioille on ollut olemassa. Sääntömääräiset tehtävät on koettu raskaina.

Suomen Punaisen Ristin Jyväskylän osasto ja Palokan osasto ovat tehneet vuosia yhteistyötä esimerkiksi keräystoiminnan ja valmiustoiminnan osalta.  Jyväskylän osasto vastasi esimerkiksi Palokan seniorikerrostalojen tulipalon (10.7.2020) jälkeisestä avustusoperaatiosta Palokassa.

Suomen Punaisen Ristin Palokan osaston sääntömääräinen syyskokous 20.11.2019 päätti yksimielisesti osastoliitoksesta Suomen Punaisen Ristin Jyväskylän osaston kanssa. Suomen Punaisen Ristin Jyväskylän osaston sääntömääräinen kevätkokous 19.8.2020 hyväksyi osastoliitoksen osaltaan. Lopullisen päätöksen teki Suomen Punaisen Ristin Länsi-Suomen piirin piirihallitus 19.9.2020 järjestetyssä kokouksessa.

Tarkoituksena on jatkaa Punaisen Ristin toimintaa Palokassa myös jatkossa, ystävätoimintaa ja keräystoimintaa osana Suomen Punaisen Ristin Jyväskylän osastoa. Suomen Punaisen Ristin Palokan osaston puheenjohtaja Pirjo Häkkinen aloittaa Suomen Punaisen Ristin Jyväskylän osaston hallituksen jäsenenä 1.1.2021 alkaen.

Aiemmin Jyväskylän maalaiskunnassa toimineet Suomen Punaisen Ristin osastot on nyt liitetty kaikki Jyväskylän osastoon. Tikkakosken osasto liitettiin Suomen Punaisen Ristin Jyväskylän osastoon 1.1.2017 ja Vaajakosken osasto 1.1.2012. Korkeakouluopiskelijoiden Campuksen osasto liittyi Jyväskylän osastoon 2017.

Jyväskylän kaupungissa toimii edelleen Suomen Punaisen Ristin Jyväskylän osaston lisäksi Suomen Punaisen Ristin Korpilahden ja Kuokkalan osastot. Säynätsalon kaupunginosa kuuluu nykyisin Suomen Punaisen Ristin Muuramen osastoon.

Lisätietoja: tiedottaja Marko Tervo 040-754 0038, jyvaskyla@punainenristi.fi.