Satakunnan piirin historiikki on julkaistu

Paula Ilén
Kuvaaja: Paula Ilén
"Apua lähelle ja kauas – Punainen Risti Satakunnassa vuodesta 1934"
Paula Ilén
Kuvaaja: Paula Ilén
"Kirjan pääkirjoittaja FM Helena Karhu"

Satakunnan piiri julkaisi Punaisen Ristin toiminnasta Satakunnassa kertovan historiikin Apua lähelle ja kauas – Punainen Risti Satakunnassa vuodesta 1934

Piirin historiikin julkistustilaisuus pidettiin torstaina 3.12.2020 Microsoft Teams -yhteydellä.

Teoksen sisällöstä: Suomen Punaisen Ristin Satakunnan piirin historiikki kertoo piirin 86-vuotisesta auttamistyön historiasta Satakunnassa. SPR Satakunnan piiri perustettiin vuonna 1934 Porin Raatihuoneella, jossa ensimmäiseksi piirihallituksen puheenjohtajaksi valittiin Porin kaupunginjohtaja Frans V. Härmä. Arvovaltaisten henkilöiden muodostamasta piirihallituksesta sukeutui ajan myötä kansalaisten vapaaehtoisjärjestö, kun Punaisen Ristin paikallisosastoja alettiin 1950-luvulla perustaa eri paikkakunnille Satakunnassa. Aktiiviset ja auttamishaluiset kansalaiset alkoivat perustaa ensiapuryhmiä ja paikkakunnilleen sopivia ystävätoiminnan muotoja. Kirjassa valotetaan myös Punaisen Ristin kehittymistä valmiusjärjestöksi sekä terveysneuvonnan ja sosiaalisen hyvinvoinnin edistäjäksi.

Sotavuosina Punainen Risti osallistui väestönsuojelutehtäviin ja perusti ensiapuasemia.  Keskeisiä tehtäviä olivat myös sotalasten lähettäminen ja sotaorpojen auttaminen sekä karjalaisväestön ja sotainvalidien huolto.

Jatkosodan päätyttyä suojeluskunnat lahjoittivat Punainen Ristille omaisuutensa ja Satakunnassakin piirihallitus sai Karhulinnan lisäksi muun muassa tonttimaata sekä vuokraoikeuden ja kylpylärakennukset Yyterissä.

1930- ja 40-luvuilla SPR Satakunnan piiri ja Mannerheimin Lastensuojeluliitto tekivät aktiivista vaikuttamistyötä ennaltaehkäisevän terveydenhuollon puolesta sekä perustivat yhteistyössä kuntien kanssa terveydenhuollon toimintoja, jotka siirtyivät myöhemmin kuntien vastuulle.

Kansalaisten auttamistaitojen ja -valmiuksien edistäminen on ollut Punaisen Ristin Satakunnan piirin eri toimintamuotoja yhdistävä tekijä vuosikymmenten saatossa ja on sitä edelleen.

Myös kansainvälisyys on osa Punaisen Ristin Satakunnan piirin historiaa. Keräyksiä ja kampanjoita on järjestetty ulkomaisiin avustuskohteisiin ja satakuntalaisia auttajia on lähetetty auttajiksi kansainvälisiin avustusoperaatioihin. Satakuntaan on myös saatu apua ulkomailta esimerkiksi sodan jälkeen, kun Amerikan Punainen Risti lähetti ruokaa, vaatteita, tarvikkeita ja kulkuneuvoja.

Samaan aikaan kun Punaisen Ristin lainsäädännöllinen asema viranomaisia avustavana järjestönä on vuosien varrella vakiintunut, järjestön on ollut tarve jatkuvasti uudistua ja etsiä uusia auttamisen tapoja ja paikkoja. 

Tilaisuuden ohjelma:

-Avaussanat lausui Suomen Punaisen Ristin Satakunnan piirin puheenjohtaja Marju Pihlajamaa.

-Suomen Punaisen Ristin pääsihteeri Kristiina Kumpula esitti videotervehdyksen.

-Historiikin sisältöä ja tekoprosessia esitteli kirjan päätekijä FM Helena Karhu.

-Kysymyksiä ja keskustelua.

Kirjan pääkirjoittaja on FM Helena Karhu. Kirjaa toimittaneen, kirjoittaneen ja kommentoineen työryhmän jäseniä ovat hänen lisäkseen piirin toiminnanjohtaja Paula Ilén, tietokirjailija Pertti Rajala, eläkkeellä oleva piirin toiminnanjohtaja Heimo Nurminen, terveydenhoitaja Ulla Eklund ja piirin monikulttuurisuustoiminnan suunnittelija Annakatriina Jylhä.

Kirja on omakustanne (1600 kpl), jota lahjoitetaan maakunnan kirjastoihin ja museoihin, yhteistyötahoille ja paikallisosastojen kautta vapaaehtoisille. Kirja ei tule jälleenmyyntiin, mutta sitä voi tiedustella SPR Satakunnan piirin piiritoimistosta.