Hopeinen kastekalusto

Vuonna 1949 maaherra ja rouva S. Mattsson lahjoittivat SPR:n Hämeen piirin toimintakilpailun palkinnoksi hopeisen kastekaluston, jolloin se tuli SPR:n Tervakosken osastolle. Tätä kaunista kastekalustoa on nyt käytetty 70 vuoden ajan.

Alkuun kalusto oli hyvinkin ahkerassa käytössä, koska sodan jälkeen ei kaikilla perheillä ollut kastamiseen tarvittavia välineitä. Kastekalustoa sai lainata Tervakosken neuvolasta, niinpä papit kuljettivat sitä mukanaan.Terveydenhoitaja Marketta Räsänen  tuntee kaluston historian 40 vuoden ajalta. Hän on myös hulehtinut kaluston kunnossapidosta.

Kastekaluston mukana kulki kirja, johon kirjoitettiin kastettavien nimet, vanhemmat ja kummit  samoin kasteen suorittaneen pastorin nimi. Kaksi kirjaa on jo täynnä ja ne ovat Hämeenlinnassa Kansallisarkistossa. Kirjat kertovat paikkakunnan historiaa niin seurakunnan kuin SPR:n osalta.

Kastekaluston kanssa sai myös lainata kauniin kastemekon. Nämä olivat neuvolan lisäpalveluita, jotka osastomme mahdollisti.

Jälleen on kaluston historiassa uusi lehti kääntynyt, kun kalusto on saanut uuden sijoituspaikan Tervakosken seurakuntakeskuksen rippikoulusalissa.

Luovutustilaisuudessa, jossa hopeinen kastekalusto luovutettiin vitriinikaapissa Janakkalan seurakunnan säilytykseen, olivat läsnä kirkkoherra Pekka Riikonen  osaston puheejohtaja Lauri Kolisva ja halltuksen jäsen Marketta Räsänen.