Lue tämä, jos tietojasi on vuodettu Vastaamon tietomurrossa

Olet joutunut järkyttävään tilanteeseen psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurron vuoksi. Tietojen vuotaminen herättää monenlaisia voimakkaita ajatuksia ja tunteita, jotka ovat täysin normaaleja tässä tilanteessa.

Voit tuntea epäuskoa, hätää ja pelkoa, vihaa, häpeää ja uhan tunnetta sekä paljon muuta riippuen tilanteestasi. Mieleesi voi palautua myös niitä asioita, joiden vuoksi hakeuduit Vastaamoon. 
 
”Laaja tunteiden kirjo on tällaisessa tilanteessa normaalia. Ei kannata hätääntyä, jos tunteet ovat väliaikaisesti äkillisiä ja voimakkaita”,  sanoo Suomen Punaisen Ristin psykologien valmiusryhmän johtaja Atte Varis.
 
Omien henkilökohtaisten tietojen vuotaminen verkkoon haavoittaa luottamusta apua tarjoaviin tahoihin. Tämä kaikki voi vaikuttaa halukkuuteesi hakea apua tässä tilanteessa. Muista, että et ole yksin! 
 
Avun hakeminen on aina rohkea teko ja siitä ei pitäisi koskaan joutua kärsimään tai häpeämään.
 
”On tärkeää päästä käsittelemään tunteita läheisten tai asiantuntijan kanssa. Tunteiden jäsentäminen voi auttaa eteenpäin. Siksi on hyvä rohkaistua hakemaan apua”, Varis kertoo. 
 

Älä taivu kiristäjän vaatimuksiin

Kiristäjän tavoitteena on pelotella ja saada sinut toimimaan hänen etunsa mukaan. Älä taivu kiristäjän vaatimuksiin, vaikka tilanne tuntuu uhkaavalta. Toimintaohjeet rikoksen ilmoittamiseksi poliisille
 

 

Voit suojautua tietojesi väärinkäytöltä seuraamalla viranomaisten ohjeita. Kyberturvallisuuskeskuksen neuvoja identiteettivarkauden tai tietovuodon kokeneelle sekä kysymyksiä ja vastauksia aiheesta.  
 

Et ole yksin 

Tietovuodot ja verkkohuijaukset ovat yleistyneet. Kuka tahansa voi joutua tietovuodon kohteeksi: et ole yksin tässä tilanteessa.
 
Avun hakeminen on rohkea teko ja on väärin, että siitä joutuu kärsimään. Tietojesi edelleen levittäminen on rikos. Toimi näin, jos tietojasi on vuodettu verkkoon
 

Apua on saatavissa

Tietojen vuotaminen voi vaikuttaa halukkuuteen hakea apua tässä tilanteessa. Muista kuitenkin, että apua ja neuvoja on saatavissa. Läheiset ovat aina tärkein tuki, mutta apua voit saada myös muilta tahoilta.
 
Tietovuotoapu-sivustolta löydät kootusti viranomaisten ja avustusjärjestöjen ohjeita. Sivustoa päivitetään jatkuvasti.
 
Apua tietomurron kokeneille
  • Punaisen Ristin auttava puhelin 0800 100 200 klo 9-21
  • Rikosuhripäivystys 116 006 suomeksi ma-pe klo 9-20 ja ruotsiksi klo 12-14
  • RIKUchat arkisin klo 9-15, lisäksi maanantaisin klo 17-19
  • Mieli ry kriisipuhelin ympäri vuorokauden 09 2525 0111
  • Kirkon auttava puhelin 0400 22 11 80 joka päivä klo 18-24
  • Oman paikkakunnan kriisikeskus sekä sosiaali- ja terveydenhuollon kriisipäivystys
  • Oman paikkakunnan päivystävä pappi ja kirkon kriisipäivystys
  • Punaisen Ristin ja Mieli ry:n Sekasin chat nuorille ma-pe klo 9-24, viikonloppuisin klo 15-24 
  • Psykoterapiakeskus Vastaamon verkkosivut