Kotiseutuliiton kysely kulttuurisesti moninaisesta kotiseututyöstä

Hyvät vapaaehtoiset,

Suomen Kotiseutuliitto on lähestynyt Punaista Ristiä. Liitto tekee valtakunnallisen selvityksen kulttuurisesti moninaisesta kotiseututyöstä. Työ alkaa kyselyllä. Vastauksia toivotaan mahdollisimman monenlaisilta, kulttuuritaustaltaan erilaisilta ihmisiltä. Liitto toivoo vastauksia myös Punaisen Ristin  toimijoilta – kaikilta henkilöiltä, jotka tekevät kotiseututyötä ja paikallista yhteisöllistä toimintaa – myös niiltä, jotka eivät tee kulttuurisesti moninaista työtä. 

Voit vastata yksityishenkilönä tai vapaaehtoisena, oman näkemyksesi mukaan. Liitto ei etsi yhdistysten tai organisaatioiden virallista kantaa. 

  • Linkki kyselyyn, jos vastaat yhdistyksen edustajana tai yksityishenkilönä: https://bit.ly/KSL-kysely_moninaisuus
  • Kyselyihin vastataan anonyymisti.
  • Vastaaminen vie aikaa 15-30 minuuttia. Suurin osa kysymyksistä on monivalintoja, joita voit halutessasi täydentää sanallisesti.
  • Kysely on auki 14.9.2020 saakka.

--------------

Mitä on kotiseututyö? Kotiseututyö on toimintaa ja vaikuttamista kestävän paikallisen yhteisön hyväksi: paikallisten ominaispiirteiden ja sosiaalisten verkostojen vaalimista ja kestävää kehittämistä, asuinpaikan elävöittämistä ja ymmärtämistä sekä hyvän elinympäristön ja siihen liittyvän ymmärryksen jatkuvuuden mahdollistamista.

Mitä on kulttuurisesti moninainen kotiseututyö? Kulttuurisesti moninainen kotiseututyö pyrkii huomioimaan toimijoiden ja potentiaalisten toimijoiden moninaisuuden kirjoa toiminnan tavoitteissa, sisällöissä, toimintatavoissa ja toimintaan mukaan kutsuttavissa kohderyhmissä. Kulttuurien välinen vuoropuhelu sekä kulttuuriperinnön ja paikallisen kulttuurin vaaliminen onnistuu, kun kaikenlaiset ihmiset pääsevät mukaan yhteisön toimintaan.

Kyselyn tulosten pohjalta Suomen Kotiseutuliitto laatii loppuvuonna 2020 raportin, joka hahmottelee kulttuurisesti moninaisen kotiseututyön valtakunnallisia suuntaviivoja ja ehdotuksia sen kehittämiseksi. Kysely antaa myös eväät kulttuurisesti monimuotoisten yhteistyöverkostojen rakentamiseksi jo olemassa olevien toimijoiden kesken. Samalla yhteiskunnallisen vaikuttamisen mahdollisuus kasvaa. Yhteistyön ja verkostojen kautta saadaan aikaan myös kohtaamisia ja vuoropuhelua eri taustoista tulevien asukkaiden välille.

Linkki selvityshankkeen verkkosivulle: https://kotiseutuliitto.fi/toiminta/hankkeet/kenella-on-oikeus-kotiseutuun