Helsinki-apu - vapaaehtoisten apteekkiasiointia turvallisuus edellä

Emilia Anundi
Kuvaaja: Emilia Anundi
"Vapaaehtoiset Judith Vikman, Erika Karstinen ja Evelina Pasanen kuuntelevat Janne Leskisen ohjeistusta ennen lääkejakelua."

Helsingin kaupungin ja Helsingin seurakuntien Helsinki-apu jatkuu elokuun loppuun supistetussa muodossa. Ikääntyneiden liikkumista ja asiointia rajoittaneet valtioneuvoston suositukset päättyivät ja siksi myös kauppa- ja asiointiapu lopetettiin kesäkuun lopussa. Punaisen Ristin vapaaehtoiset hoitivat apteekkiapua noin 60:n vapaaehtoisen voimin huhti-kesäkuussa.

Myös Helsingin ystävävälitykset ovat olleet Helsinki-avussa antamassa keskusteluapua sitä kaipaaville yli 70-vuotiaille, kertoo sosiaalitoiminnan suunnittelija Mehalet Yared Punaisen Ristin Helsingin ja Uudenmaan piiristä. Helsinki-avun puhelimesta tukea ja neuvoja saa edelleen heinä- ja elokuun ajan.

Kun koronavirusepidemia alkoi Suomessa, Punaisen Ristin helsinkiläiset osastot pystyttivät nopeasti tilannekeskuksen mahdollisia viranomaisten avunpyyntöjä varten. Ja kun Helsinki-apu aloitti toimintansa, vapaaehtoisia saatiin nopeasti mukaan. Heidät haastateltiin ja koulutettiin apteekkiasiointiin.

Turvallisuus oli keskiössä alusta saakka. - Vapaaehtoiset liikkuivat omilla autoilla tai kaupungin tarjoamilla autoilla. Järjestön liivejä ei käytetty, ettei saatu huomiota, Mehalet kertoo. Tarkoitus oli suojella vapaaehtoisia ja varmistaa fyysinen turvallisuus toiminnassa. Tämä onnistui Mehaletin mukaan hyvin ja mitään turvattomia tilanteita tai ikävyyksiä ei tapahtunut. Kentältä ei tullut mitään huolestuttavaa viestiä. Avunviejiä suojattiin huolellisesti myös koronavirukselta. Heillä oli suojavarusteet sekä tarkat ohjeet etäisyyksistä ja hygieniasta. Tämäkin meni suunnitelmien mukaan, tartuntoja ei ilmennyt.

- Asiakkaat olivat positiivisia ja kiitollisia, ja kohtaamiset olivat erityisen mielekkäitä myös vapaaehtoisille, Mehalet sanoo. Helsingin kaupunkia Mehalet kiittää toiminnan vahvasta koordinoinnista. Järjestöjen oli helppoa lähteä mukaan yhteisen hyvän tekemiseen. Akuutit kriisit saadaan parhaiten selvitettyä näin.

 

Teksti: Marja Juonala