Avun hakemisen kynnys on noussut korona-aikana – Punaisen Ristin verkko- ja puhelinystäviä saatavilla myös Turunmaalla

Joonas Brandt
Kuvaaja: Joonas Brandt

Koronaepidemian aiheuttama poikkeustilanne on lisännyt ihmisten yksinäisyyden tunnetta. Samaan aikaan kynnys hakea apua on noussut. Apua on kuitenkin tarjolla ja sitä kannattaa hakea ajoissa esimerkiksi puhelimitse tai verkon välityksellä.

Punaisen Ristin paikallisosastojen ystävävälityksissä on huomattu, että koronaepidemian aikana kynnys hakea apua yksinäisyyteen on noussut. Samansuuntaisia havaintoja on tehty myös valtakunnallisessa  verkkoystävävälityksessä.

– Tämä on tärkeä viesti, sillä kotimaisten ja eurooppalaisten kyselyjen mukaan poikkeusolojen aiheuttama eristäytyminen on lisännyt ihmisten kokemaa yksinäisyyttä, sanoo Punaisen Ristin sosiaalisen hyvinvoinnin koordinaattori Maaret Alaranta.

Tilanne on erityisen vaikea niillä ihmisillä, joilla ei ole läheisiä ystäviä tai sukulaisia, eikä teknisiä valmiuksia esimerkiksi videopuheluiden ja sosiaalisen median käyttöön.

Yksinäisyys voi kuitenkin yllättää myös ihmisen, joka ei ole aiemmin kokenut yksinäisyyttä, sanoo Punaisen Ristin Turunmaan piirin projektisuunnittelija Siw Karlsson.

– Kun monet työt tehdään etänä ja aikaisempi rikas sosiaalinen elämä on jäänyt rajoitusten vuoksi tauolle, yksinäisyys voi yllättää oikeastaan kenet tahansa, Karlsson summaa.

– Koronatilanne tulee jatkumaan vielä pitkään, ja on siksi on tärkeää hakea apua yksinäisyyteen ajoissa ja matalalla kynnyksellä.

Ystäväparit pitävät yhteyttä puhelimitse

Punaisen Ristin ystävätoiminta on siirtynyt epidemian vuoksi puhelimeen ja verkkoon.

Punaisen Ristin Turunmaan piirin paikallisosastot välittävät ystävää kaipaaville puhelinystäviä omalta paikkakunnalta tai lähiseudulta. Ystäväpari voi myöhemmin halutessaan aloittaa kasvokkaiset tapaamiset. Ystävää voi pyytää myös läheiselleen.

– Turunmaan alueella koulutettuja vapaaehtoisia ystäviä on nyt hyvin saatavilla. Olemme kouluttaneet vapaaehtoisia koronatilanteen synnyttämää tarvetta varten ja monet heistä odottelevat parhaillaan omaa ystävää, Karlsson sanoo.

Yksinäisyyttä kokeva voi myös soittaa Paraisilla ja Kemiönsaaressa paikallisiin tukipuhelimiin, joissa voi keskustella koronatilanteen aiheuttamista huolista koulutetun Punaisen Ristin vapaaehtoisen kanssa. Ystäväpuhelimet toimivat yhteistyössä Paraisten kaupungin ja Kemiönsaaren kunnan kanssa.

Verkkoystävyys ei katso paikkakuntaa
Paikkakunnasta riippumatta itselle voi hakea verkkolomakkeella myös anonyymia verkkoystävää, jolloin ystäväpari on yhteydessä toisiinsa sähköpostitse tai valitsemansa chat-palvelun välityksellä.

– Verkossa toimiminen on monien mielestä luonteva tapa pitää yhteyttä koronatilanteen rajoitteista huolimatta. Tällä hetkellä monen ikäiset vapaaehtoiset ovat valmiina aloittamaan yhteydenpidon verkkoystävän kanssa, kertoo verkkoystävätoiminnasta vastaava Anja Saksola.

Ystävätoiminnan ja Auttavan puhelimen yhteystiedot:
Puhelinystävää voi hakea paikallisosaston ystävävälityksestä. Välitysten yhteystiedot täältä.
Verkkoystäväpyynnön voi jättää osoitteessa https://spr-vati-web.azurewebsites.net/verkkoystava
Paikalliset tukipuhelimet, ma-pe 9-11 ja 16-18: Paraisten ystäväpuhelin 010 408 2760, Kemiönsaaren ystäväpuhelin 040 619 7429

Lisätietoja:
Siw Karlsson, Projektisuunnittelija Nähdään kylillä ja keskuksissa! -hanke Turunmaa, 040 771 2820, siw.karlsson@redcross.fi
Maaret Alaranta, sosiaalisen hyvinvoinnin koordinaattori, p. 040 358 3257, maaret.alaranta@punainenristi.fi
Anja Saksola, suunnittelija (verkkoystävätoiminta), p. 040 702 9706, anja.saksola@punainenristi.fi