Punaisen Ristin viikko – Henri Dunant

Suomen Punainen Risti
Kuvaaja: Suomen Punainen Risti
"8.5. Punaisen Ristin päivä"

Tänään 8.5. vietetään maailman laajuisesti Punaisen Ristin päivää. Päivä on myös järjestön perustajan Henry Dunantin syntymäpäivä.

Jean-Henri Dunant (Henry Dunant) oli sveitsiläinen liikemies, filantrooppi ja humanitääri  (8. toukokuuta 1828 – 30. lokakuuta 1910), joka perusti Kansainvälisen Punaisen Ristin ja sai ensimmäisen Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1901.

Matkallaan nykyisessä Pohjois-Iltaliassa vuonna 1859 hän sattui paikalle, jossa käytiin Solferinon taistelu. Hän näki miten paljon haavoittuneita ja kuolleita taisteluissa syntyi ja järjesti apua haavoittuneille sotilaille. Myöhemmin hän kirjoitti kokemuksistaan kirjan Solferinon muisto (v. 1862) jossa hän "esitti kansainvälisen järjestön perustamista jo rauhan aikana auttamaan sodassa haavoittuneita sekä kansainvälisen sopimuksen laatimista haavoittuneiden ja näistä huolehtivan henkilökunnan suojaksi". 

Vuonna 1863 Genevessä perustettiin toimikunta Dunantin ajatusten toteuttamiseksi sekä kutsuttiin asiantuntijoita 16 maasta. Ehdotuksena oli, että lääkintähuollon tunnukseksi otettaisiin valkealla pohjalla oleva punainen risti ja lisäksi suositeltiin, että kuhunkin maahan perustetaan kansallinen avustusyhdistys ja että maiden hallitukset antavat tukensa ja suojelunsa näille yhdistyksille (kansainvälinen komitea, ICRC).

Komitean aloitteesta Sveitsin hallitus kutsui elokuussa 1864 Geneveen diplomaattikonferenssin, jossa 12 maan edustajat hyväksyivät ensimmäisen Geneven sopimuksen. Ja näin Punaisen Ristin liike alkoi levitä eri maihin.

Suomen Punainen Risti perustettiin vuonna 1877.

Lähteet ja Lisätietoa : https://www.punainenristi.fi/tutustu-punaiseen-ristiin/historia