Kalannissa Punaisen Ristin miesten kerho luo yhteisöllisyyttä ja iloa – porukka on ihan paras!

Jouni Tuominen
Kuvaaja: Jouni Tuominen
"Punaisen Ristin miesten kerho Kalannissa alkaa kokoontua jälleen säännööllisesti, kun koronatilanne sen sallii."
Jouni Tuominen
Kuvaaja: Jouni Tuominen
"Kuvassa on ilmeisesti kauan sitten kylässä toimineen kiertävän apteekin kirstu."
Jouni Tuominen
Kuvaaja: Jouni Tuominen
"Tämän työkalun käyttötarkoitusta selvitettiin myös sosiaaisen median kautta."

”Juttua riittää ja aika tuntuu aina loppuvan kesken”, näin kuvailee iloiten SPR Kalannin osaston miesten kerhon toimintaa kerhon vetäjä Jouni Tuominen. Syksyllä 2019 käynnistynyt kerho on osa SPR Kalannin osaston ystävätoimintaa ja se sai alkunsa ystävätoiminnan vetäjän Outi Sonkin pohtiessa ystävätoiminnan monipuolistamista edelleen. ”Meillä on henkilökohtaisia ystäväasiakkaita ja käymme myös Palvelukeskuksessa ilahduttamassa asukkaita ja ulkoilemassa heidän kanssaan, mutta miesten kerhon tyyppistä toimintaa meillä ei ollut”, kertoo Sonkki.

Tarve kerholle on ilmeinen

Alkuun ajatus miesten kerhosta oli syttynyt Sonkin mielessä hänen osallistuessaan Punaisen Ristin yhteiseen tapaamiseen, jossa oli esitelty erilaisia ideoita ystävätoimintaan. ”Olimme miettineet jotain vastaavaa jo pitkään ja konkreettisesti aika toiminnan aloittamiselle tuli otolliseksi, kun Jouni Tuominen yhdessä Erkka Kesälän ja Mauri Suikin kanssa lupautuivat kerhon vetäjiksi”, kuvaa Sonkki.

Ensin osallistujia tavoiteltiin viemällä postilaatikoihin mainoksia uudesta toiminnasta. ”Kun laitoimme paikallisen lehden tapahtumapalstalle ilmoituksen kerhosta, tuplaantui osallistujajoukko ja sen jälkeen kerhoon on tullut uusia osallistujia joka kerta”, kertoo Sonkki. ”Väki lisääntyy nii et pitää ostaa varmaan toinen lonka eli pullapitko”, jatkaa Tuominen ilo äänessään Kalannin murteella.

Kerhon sisältö ja rytmi ovat vakiintuneet. Kerho kokoontuu kerran kuukaudessa Vanhusten talo ry:ltä käyttöön saadussa kerhotilassa. Tarve kerholle on ilmeinen. ”Ensin olimme koolla puolitoista tuntia, mutta aika pian huomasimme, että kaksi tuntia on sopivampi aika,” Tuominen kertoo.

Vaihtelevia keskusteluteemoja ja kalantilaista kulttuuriperimää

Kerhossa juodaan aina ensin kahvit ja joka kerraksi on suunniteltu erilaisia keskusteluteemoja. Teemat ovat tähän mennessä vaihdelleet aivoterveydestä vanhoihin työkaluihin. Kalantilaista kulttuuriperimää ylläpidetään arvuuttelemalla myös vanhoja kalantilaisia sanoja. Osallistujat ovat tuoneet mukanaan vanhoja esineitä ja kerran on käynyt niinkin, että mukana ollutta esinettä ei varmuudella tunnistanut kukaan. Kyseessä oli pieni kirstu, jossa oli pienille pulloille koteloita. ”Ilmeisesti kyseessä oli kylässä kauan sitten toimineen kiertävän apteekin kirstu”, toteaa Tuominen. Toinen haastava esine oli messinkinen työkalu. Laitoimme siitä kuvan sosiaaliseen mediaan ja sieltä saimme tiedon, että työkalua on käytetty sikarileikkurina ja öljylampun sydämen tasauksessa”, jatkaa Tuominen.

Kaiken taustalla on se, että jokainen löytää itselleen sopivan vapaaehtoistehtävän. Kalannin miesten kerhossa Outi Sonkki hoitaa mm. lehti-ilmoitukset ja itse kerhosta vastaavat Tuominen, Kesälä ja Suikki. Kaikille vetäjille on löytynyt kerhon kokoontuessa luontevasti oma sopiva rooli. ”Ohjelmaakaan ei tarvitse jännittää, kun koolla on kymmenkunta miestä ja puheensorinaa riittää. Me kerhon vetäjät vain luotsaamme niin, että kaikki halukkaat pääsevät ääneen”, toteaa Tuominen.

”Kerho luo iloa – niin vetäjille kuin osallistujille, porukka on ihan paras”, tiivistää Tuominen lopuksi. Tähän mennessä koolla ollut joukko on ollut iältään 70 vuodesta ylöspäin, mutta mitään ikärajaa osallistumiselle ei ole. Kun tämä poikkeuksellinen koronatilanne on ohi ja miesten kerhon toiminta jälleen jatkuu, tervetuloa mukaan!

Punaisen Ristin Varsinais-Suomen piiri julkaisee tänä vuonna alueensa osastojen toiminnasta kertovia kirjoituksia. Tilanne on poikkeuksellinen koronaviruksesta johtuen ja säännölliset toimintamme ovat tauolla tai ne on muutettu etäyhteyksin toteutettaviksi. Punaisessa Ristissä on monipuolista vapaaehtoistoimintaa. Tutustu osoitteeseen vapaaehtoiset.punainenristi.fi

Myös jäsenenä olet auttaja! Jäsenmaksullasi olet tukemassa vapaaehtoisten tekemää paikallista auttamistoimintaa. Lue lisää https://www.punainenristi.fi/medlemskap