Koronakriisi: Miten Punainen Risti auttaa kotimaassa?

Punainen Risti auttaa koronakriisissä ympäri Suomen, ja vapaaehtoiset ovat valmiudessa auttamaan viranomaisen pyynnöstä. Kehitämme ja lisäämme toimintaa epidemiatilanteen ja avuntarpeen muuttuessa.

Punaisella Ristillä on valtakunnallisena ja viranomaisia tukevana järjestönä erityinen rooli valmiudessa ja varautumisessa. Koronatilanteen kehittymistä on seurattu sen ensihetkistä lähtien. Noudatamme toiminnassa viranomaisten ohjeistuksia ja määräyksiä, ja autamme siellä, missä tarvitaan.

Ruoka-apu ja asiointiapu

Punaisen Ristin vapaaehtoiset jakavat ruoka-apua sekä antavat asiointiapua eri paikkakunnilla ikäihmisille ja muille riskiryhmään kuuluville. Vapaaehtoisille on tuotettu ohjeet ja toimintamallit, joilla pyrimme varmistamaan avun turvallisuuden kaikille. Paikallisosastojen yhteystiedot löydät täältä.

Apua sairaaloille

Punainen Risti avustaa sairaaloita koronavirustilanteeseen varautumisessa toimittamalla sairaaloille Triage-yksiköitä. Yksiköiden avulla sairaalat saavat lisätilaa potilaiden hoidon kiireellisyyden arviointiin. Punaisella Ristillä on valmius toimittaa vielä useita samanlaisia yksiköitä pyynnöstä sairaaloihin ympäri Suomen.

Punaisen Ristin vapaaehtoiset voivat auttaa pyynnöstä myös muun muassa potilaiden opastuksessa sairaaloiden sisäänkäynnillä, jos sairaalan omaa henkilökuntaa ei ole riittävästi.

Läsnäoloa verkkoon ja puhelimeen

Tuemme haavoittuvassa asemassa olevia ihmisiä vaarantamatta avunsaajien ja vapaaehtoisten terveyttä.

Punaisen Ristin auttava puhelin palvelee numerossa 0800 100 200 maanantaista perjantaihin klo 9-21. Puhelimessa voi keskustella koronaepidemian aiheuttamista huolista ja murheista. Soittajille vastaavat koulutetut henkisen tuen vapaaehtoiset.

Punaisen Ristin tuhannet koulutetut ystävätoiminnan vapaaehtoiset ovat yhteydessä ystäväpareihinsa ympäri Suomea entistä aktiivisemmin puhelimitse ja muiden etäyhteyksien välityksellä. Valtakunnallista verkkokoulutusta on lisätty ja ystävätoimintaan koulutetaan uusia vapaaehtoisia.

 Punaisen Ristin Nuorten turvatalot tukevat nuoria puhelimitse ja verkossa. Myös tilapäinen majoitus Nuorten turvatalossa on auki oireettomille nuorille tarpeen mukaan. Tarjoamme nuorille tukea myös Sekasin-chatin kautta, jossa yhteydenottojen määrä on kasvanut koronakriisin aikana.

Tarjoamme verkossa tukea myös omaishoitajille.

Oikean tiedon jakaminen

Punainen Risti viestii kanavissaan aktiivisesti viranomaisten ohjeistuksista. Tuotamme muun muassa henkisen tuen ohjeita kaikkien käytettäväksi verkkoon.

Koulutetut vapaaehtoiset toimivat myös neuvojina viranomaisten koronapuhelimissa ja -chateissa.

Vapaaehtoiset jakavat Suomeen palaaville matkustajille tietoa koronaviruksesta Helsinki-Vantaan lentokentällä. Toiminnan tarkoituksena on varmistaa, että jokainen saa palatessaan tiedon karanteenista ja muista koronavirustoimista.

Koska suurin osa kouluista on kiinni, tarjoamme myös etäläksyhelppiä sekä ilmaisia oppimateriaaleja etäopiskelun tueksi verkossa.

Verenluovutus toimii poikkeustilanteessakin

Verenluovuttajia tarvitaan myös epidemian aikana. Toimintaa on järjestetty niin, että verenluovutukset onnistuvat myös tässä poikkeustilanteessa. Verenluovutus toimii nyt ensisijaisesti ajanvarauksella kiinteissä paikoissa, ja ajanvarausta on juuri laajennettu myös verenluovutustilaisuuksiin. Verenluovutuspisteissä on käytössä korostetut hygienia- ja varotoimet. Ajantasaisen veren tarpeen voi tarkistaa osoitteessa veripalvelu.fi.