Henkilöitä Punaisen Ristin liivit päällä.

Valmius Oulun piirissä

Kuva: Timo heikkala/Suomen Punainen Risti

Suomen Punainen Risti on valmiusjärjestö. Käytännössä lähes kaikki Suomen Punaisen Ristin toiminta tukee järjestön kokonaisauttamisvalmiutta ja varautumista.

Lisätietoa:

Timo Harju

Valmiuspäällikkö
040 131 7100
timo.harju@punainenristi.fi  

Auttamisvalmiudella tarkoitetaan toimenpiteitä, joiden avulla yksilöt ja yhteisöt varautuvat ennalta suunnitellusti oikea-aikaiseen ja tehokkaaseen toimintaan onnettomuuksien ehkäisemiseksi, niiden vaikutusten lieventämiseksi ja seurauksista selviämiseksi. Punaisen Ristin valmius täy­dentää viranomaisvalmiutta.

Suomen Punainen Risti on valmiusjärjestö, joka on varautunut auttamaan hädässä olevaa ih­mistä ja tukemaan viranomaisia eri avustus- ja pelastustehtä­vissä. Käytännössä lähes kaikki Suomen Punaisen Ristin toiminta tukee järjestön kokonaisauttamisvalmiutta ja varautumista: avustus­toiminta kotimaassa (äkilliset onnettomuudet, huono-osaisuutta ehkäisevät hankkeet), en­siaputoiminta, henkisen tuen toiminta, Vapaaeh­toisen pelastuspalvelun (Vapepa) koor­dinointi, sosiaalipalvelutoiminta, viranomaisten avustaminen pa­kolaisten vastaanottamisessa, keräystoiminta.

Kuva: Timo Harju / Punainen Risti Oulun piiri 

Vapaaehtoinen pelastuspalvelu (Vapepa) on valtakunnallinen, vuonna 1964 perustettu, 53 järjestön yhteenliittymä, jonka tarkoituksena on tukea viranomaisia erilaisissa pelastus- ja avustustilanteissa ja auttaa kansalaisia erilaisin palvelutoiminnoin. Suomen Punainen Risti (SPR) toimii Vapepan koordinaa­tio­järjestönä.  Vapepalla oli koko maassa n. 150 toimikuntaa, n. 1300 hälytysryhmää ja n. 22 000 vapaaehtoista. Vuosittain Vapepalle tulee 300–400 hälytystä, joista tavallisimpia ovat kadonneiden etsinnät ja ensihuoltotehtävät.

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun (Oulun piirin) organisaation muodostavat maakuntatoimikunta, 7 paikallistoimikuntaa, (Jokilaaksot, Kajaani, Ylä-Kainuu, Kuhmo-Sotkamo, Kuusamo, Oulun seutu sekä Pudasjärvi-Taivalkoski), jotka kattavat koko alueen, sekä hälytysryhmät ja niiden kirjoilla olevat henkilöt. Hälytysryhmiä/-yksiköitä on n. 200 joista OHTO hälytysjärjestelmällä hälytettävissä n. puolet, eli tuhatkunta vapaaeh­toista. Hälytystehtäviä alueemme Vapepalle tulee vuosittain n. 30. Vapepa-ryhmiemme käytössä on suuri määrä erilaista kalustoa: viestivälineitä, moottorikelkkoja, veneitä, pelastus- ja jälkikoiria sekä ilma-aluksia.

Vapaaehtoinen pelastuspalvelu:

  • toimii vapaaehtoisuuden periaatteella

  • tukee viranomaisia

  • toimii pyyteettömästi

  • on organisoitua kansalaistoimintaa

 

Tästä pääset Vapepan Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueellisille sivuille.