Aamukahvit -soittorinki

Katri Naukkarinen
Kuvaaja: Katri Naukkarinen

Tehtävä sopii erinomaisesti riskiryhmiin kuuluville vapaaehtoisille kotoa tehtäväksi.

Aamukahvit on puhelimessa ryhmäpuhelulla tehty pienryhmätapaaminen riskiryhmiin kuuluville yksinäisille. Ryhmään kuuluva tietää heti aamulla herätessään (tai yöllä valvoessaan), että jotain mukavaa on odotettavissa. Vertaisryhmä tukee toisiaan kriisitilanteessa ja voi kokoontua tilanteen päätyttyä myös livenä. Hyvinvointia tuovat uusiin ihmisiin tutustuminen, myönteinen vuorovaikutus ja yhteisten kokemusten jakaminen. Juodaan siis kahvit yhdessä 2-3 kertaa viikossa, kuten sovitaan.

Tavoitteet

  1. Auttaa niitä, jotka erityisesti tarvitsevat apua.
  2. Tuoda turvaa ja poikkeuksellisena aikana.

Toimenpiteet osastolle

  1. Osastossa päätetään lähteä Aamukahveihin mukaan.
  2. Pidetään huoli vapaaehtoisten, terveydestä, turvallisuudesta, jaksamisesta ja osaston toimintakyvystä Punaisen Ristin yleisen korona-ohjeistuksen mukaisesti.
  3. Vapaaehtoiset ilmoittautuvat Oman kautta tai puhelimitse.
     
  4. Uusille vapaaehtoisille järjestetään pikaperehdytys etänä:
    - Tervetuloa yhteiseen tarinaan -verkkokurssi (30 min)
    - Osaston lyhyt esittely, haastattelu puhelimitse (jäsenmestari tai toiminnan vastuuvapaaehtoinen) ja perehdytys Aamukahvit-malliin.
    - Vaitiololupaus sähköpostitse tai tekstiviestitse / Punaisen Ristin vapaaehtoinen allekirjoittaa Eettiset ohjeet samalla kun luo profiilin Omaan.
     
  5. Ryhmää varten tarvitaan puhelin, vapaaehtoinen ja hänelle varahenkilö. Useilla vapaaehtoisilla on omassa puhelimessaan rajaton liittymä. Oman numeron saa tuntemattomaksi lisäämällä #31# jokaisen osallistujan puhelinnumeron eteen. Jos tarvitsette puhelimia, tehkää yhteistilaus ystävävälityksen/osaston kautta. Osasto voi hankkia puhelimiin esim. prepaid-liittymän.
     
  6. Aamukahvit -ryhmä kootaan riskiryhmiin kuuluvista henkilöistä, jotka asuvat samalla postinumeroalueella. Voitte valita ne ensisijaisesti esimerkiksi ne, odottavat vielä ystävää ja siirtyä rakentamaan ryhmiä sen mukaan, kuin vapaaehtoisia riittää. Ryhmän koko on noin neljä henkilöä + vapaaehtoinen.
     
  7. Näin soitat ryhmäpuhelun:
    - Soita ryhmän ensimmäiselle henkilölle. Laita hänet pitoon.
    - Soita toiselle. Laita hänet pitoon… jne.
    - Kun kaksi tai enemmän on tavoitettu, näytölle ilmestyy lisää kuvake, jolla voit yhdistää kaikki kerralla ryhmäpuheluun. Kuvakkeiden nimi voi vaihdella puhelimesta riippuen, mutta periaate on kaikissa sama.
     
  8. Ryhmän kokoontumisen runko (esimerkki sovellettavaksi omaan tyyliin):
    Vapaaehtoinen soittaa aamulla klo 9 ryhmäpuhelun. Kokoontumisen kesto noin 30 minuuttia.
    - Kuulumiskierros noin 10 min.
    - Keskustelua päivän teeman mukaan noin 20 min. Keskustelun olisi hyvä olla ratkaisukeskeinen, myönteinen, selviytymiseen tähtäävä, turvallisuutta ja toivoa tuova. Teeman ei tarvitse olla vakava tai ajankohtainen, esimerkkejä teemoista: Kevään lempikukka, kun opin uimaan, asioita joista olen kiitollinen, suosikkiruokani ja miten sen valmistan, hauskin koulumuistoni, arkiset ilon hetket
    - Keskustelun päättäminen. Voitte ennalta sopia seuraavan keskustelun teeman halutessanne.
     
  9. Osasto huolehtii vapaaehtoisten jaksamisesta tai kuormittumisesta. Purkukeskustelut vapaaehtoisille, joissa osasto kokoaa vapaaehtoisille tarvittaessa mahdollisuuden yhteiseen purkukeskusteluun jollain verkon keskustelualustalla.

Viestintä
FB, paikallismediat, osaston omat kanavat

Hallinta
Osaston hallitus, oma projektiryhmä osastossa, verkostot (kaupunki, järjestöt, srk)

Aamukahvit-perehdytyksiä järjestetään sovitusti, kun riittävä ryhmä on koossa.
lmoita halustasiosallistua perehdytykseen: mari.grus@redcross.fi