Psykososiaalinen tuki vapaaehtoisille

On tärkeää, että huolehdimme omasta jaksamisesta jo ennakoivasti. Toisilla auttaa huumori, toisilla metsä, toisilla juttelu muiden kanssa, toisilla joku muu.
 
Henkisen tuen ohjevideot: Suomeksi, på svenska, In English
 
Mielenterveysseuran sivuilla on paljon vinkkejä ja harjoituksia oman hyvinvoinnin tukemiseen. 
 

1. OTTAKAA PURKUKESKUSTELU TAVAKSI! 
On tärkeää, että kaikkien jaksaminen huomioidaan tasavertaisestiOlemme luonteeltamme erilaisia, mistä johtuen tämä ei aina ole helppoa ja  on hyvä tukea asiaa tietoisesti. 
 
Ellei teillä vielä ole tapana, ottakaa tavaksi kaikissa toimintaryhmissä purkukeskustelu. Purkukeskustelun avulla luodaan yhteenkuuluvuuden ja turvallisuuden tunne ja annetaan kaikille mahdollisuus kokemusten jakamiseen.

Täältä löydät ohjeet purkukeskusteluun. Sopikaa oikea henkilö keskustelun vetämiseen. Purkukeskustelun vetäjän ei tarvitse olla koulutettu tehtävään. Tarvittaessa koulutusta voidaan myös järjestää. 

Purkukeskustelujen tueksi Punaisen Ristin verkkokaupasta voi tilata ilmaiseksi purkukortteja. Toinen hyödyllinen verkkokaupan materiaali on Olet kokenut jotain järkyttävää -esite, jossa kerrotaan mm. erilaisista reaktioista. 
 
2. LISÄTUKEA TARJOLLA, KUN SITÄ TARVITAAN! 
Joskus lepo tai tauko vapaaehtoistehtävästä on oikea ratkaisu. Jos huomaatte osastossa, että myös muu tuki olisi tarpeen, voitte olla yhteydessä piiritoimistoon: hup.tilannehuone@redcross.fi

AJÄLKIPURKU ETÄNÄ RYHMÄSSÄ 
Vaativissa vaitiolovelvollisuuden vaativissa vapaaehtoistehtävissä (mm. koronainfo-puhelin ja chat-toiminta)jokaiselle vapaaehtoisille tarjotaan mahdollisuus osallistua etänä ryhmittäin tapahtuvaan jälkipurkukeskusteluun. Jokaisen tulee osallistua ainakin kerran kuukaudessa, voi myös aina ilmoittautua suoraan  vuoron jälkeen seuraavaan mahdolliseen purkuun. Purkuihin ilmoittaudutaan Hupsis – järjestelmän kautta ja välineenä toimii Teams.  
 
Jälkipurkuja etänä voidaan toteuttaa myös osaston toimintaryhmille. Purkujen vetäjinä toimivat sovitut vapaaehtoiset, joilla on ammatillista osaamista ja taustaa. Tilanne katsotaan tarpeen mukaan.  
 
BHENKILÖKOHTAINEN KESKUSTELU 
Tarvittaessa on mahdollisuus myös kahdenkeskiseen keskusteluun. 
 
3. TOIMINTAA TUKEVAT ETÄKOULUTUKSET
Myös tieto tukee, kun sitä on sopivasti. 

Täältä voit katsoa Keinoja henkisen kuormittavuuden säätelyyn - webinaarin, joka järjestettiin Koronainfossa toimiville puhelinauttajille ja ystävävälittäjille. 

Lisätietoa tulevista suunnitelmista löydät www.vapaaehtoiset.punainenristi.fi ja piirin Facebook - sivujen tapahtumakalenterista.

 
*****************************

Olette tärkeitä, kiitos teille kaikille! 
 
 

 

LiiteKoko
PDF icon Purkukeskustelu ohjeet.pdf123.36 KB