Psykososiaalinen tuki vapaaehtoisille

On tärkeää, että huolehdimme omasta jaksamisesta jo ennakoivasti. Toisilla auttaa huumori, toisilla metsä, toisilla juttelu muiden kanssa, toisilla joku muu.
 
Henkisen tuen ohjevideot: Suomeksi, på svenska, In English
Omaa hyvinvointia ja jaksamista tukevat Punaisen Ristin materiaalit löydät täältä.
 
Mielenterveysseuran sivuilla on paljon vinkkejä ja harjoituksia oman hyvinvoinnin tukemiseen. 
 

1. OTTAKAA FIILISKIERROS TAVAKSI! 
On tärkeää, että kaikkien jaksaminen huomioidaan tasavertaisestiOlemme luonteeltamme erilaisia, mistä johtuen tämä ei aina ole helppoa ja on hyvä tukea asiaa tietoisesti. 
 
Ellei teillä vielä ole tapana, ottakaa tavaksi kaikissa toimintaryhmissä fiiliskierros (ts. purkukeskustelu) aina toiminnan päätteeksi. Keskustelun avulla luodaan yhteenkuuluvuuden ja turvallisuuden tunne ja annetaan kaikille mahdollisuus kokemusten jakamiseen (Miten meni? Oliko jotain erityistä? Miten tästä ilta jatkuu?).

Täältä löydät myös ohjeet keskusteluun. Sopikaa oikea henkilö keskustelun vetämiseen, yleensä sovittu vastuuvapaaehtoinen vetää keskustelun. Keskustelun vetäjän ei tarvitse olla koulutettu tehtävään. Tarvittaessa koulutusta voidaan myös järjestää. 

Purkukeskustelujen tueksi Punaisen Ristin verkkokaupasta voi tilata ilmaiseksi purkukortteja. Toinen hyödyllinen verkkokaupan materiaali on Olet kokenut jotain järkyttävää -esite, jossa kerrotaan mm. erilaisista reaktioista. 
 
2. LISÄTUKEA TARJOLLA, KUN SITÄ TARVITAAN! 
Joskus lepo tai tauko vapaaehtoistehtävästä on oikea ratkaisu. Jos huomaatte osastossa, että myös muu tuki olisi tarpeen, voitte olla yhteydessä piiritoimistoon: hup.tilannehuone@redcross.fi tai erityistilanteissa piirin takapäivystäjään.  

AJÄLKIPURKU ETÄNÄ RYHMÄSSÄ 
Piirin vaativissa vaitiolovelvollisuuden edellyttävissä vapaaehtoistehtävissä (mm. puhelinauttaminen ja chat-toiminta)jokaiselle vapaaehtoisille tarjotaan mahdollisuus osallistua etänä ryhmittäin tapahtuvaan jälkipurkukeskusteluun. Tehtävän luonteesta riippuen tapaamisiin tulee osallistua vähintään tietyin väliajoin tai mahdollisuutta tarjotaan hyvinvointia ja jaksamista ennakoivasti tukien. Purkuihin ilmoittaudutaan Hupsis – järjestelmän kautta ja välineenä toimii Teams.  
 
Jälkipurkuja etänä voidaan toteuttaa myös osaston toimintaryhmille. Purkujen vetäjinä toimivat sovitut vapaaehtoiset, joilla on ammatillista osaamista ja taustaa. Tilanne katsotaan tarpeen mukaan.  
 
BHENKILÖKOHTAINEN KESKUSTELU 
Tarvittaessa on mahdollisuus myös kahdenkeskiseen keskusteluun. 
 
3. TOIMINTAA TUKEVAT ETÄKOULUTUKSET
Myös tieto tukee, kun sitä on sopivasti. 

Täältä voit katsoa Keinoja henkisen kuormittavuuden säätelyyn - webinaarin, joka järjestettiin Koronainfossa toimiville puhelinauttajille ja ystävävälittäjille. 

Lisätietoa tulevista suunnitelmista löydät www.vapaaehtoiset.punainenristi.fi ja piirin Facebook - sivujen tapahtumakalenterista.

 
*****************************

Olette tärkeitä, kiitos teille kaikille! 
 
 

 

LiiteKoko
PDF icon Purkukeskustelu ohjeet.pdf123.36 KB