Vapaaehtoisten turvallisuus ja perehdyttäminen

Alejandro Lorenzo
Kuvaaja: Alejandro Lorenzo

Uusien vapaaehtoisten perehdytys

Koronaepidemia herättää ihmisissä halun auttaa. Osaston tehtävänä on perehdyttää uusi vapaaehtoinen Punaiseen Ristiin ja keskeisiin toiminta- ja turvallisuusohjeisiin. Yhdessä löydätteä uudelle vapaaehtoiselle sopivan koulutuksen ja tehtävän. 

Vinkkejä ja materiaalia perehdytykseen löydät täältä.  

Turvallisuus

Sekä auttajien että avunsaajien turvallisuuden varmistamiseksi auttamistehtäviin osallistuvien vapaaehtoisten tulee olla perusterveitä eikä heillä saa olla influenssa- tai flunssaoireita. Sairastamisen jälkeen edellytetään kaksi oireetonta päivää, ennen kuin vapaaehtoinen voi jatkaa vapaaehtoistyössä.

Koronaviruksen riskiryhmiin kuuluvat vapaaehtoiset eivät voi toimia tehtävissä, joissa heidän oma terveytensä voi vaarantua – esimerkiksi asiointiapuna tai tehtävissä, jotka edellyttävät kasvokkaista kontaktia. Ulkomailta viimeisen 14 vuorokauden aikana saapuneet eivät myöskään voi osallistua kasvokkaiseen vapaaehtoistoimintaan.

Nämä vapaaehtoiset voivat kuitenkin hoitaa tärkeitä tehtäviä esimerkiksi kartoittamalla avun tarvetta tai koordinoimalla apua puhelimitse.

Käyttäkää avustustehtävissä aina Punaisen Ristin järjestötunnuksella varustettua liiviä ja nimilappua.

Noudattakaa huolellisesti turvallisuusohjeita virustartunnan välttämiseksi ja leviämisen ehkäisemiseksi.