Läksyjä ja lystiä

Mikä ihmeen metakka ja kiljunta kaikuu Opetuskoti Pikku-Mustikassa kesken torkkuvaa tiistai-iltapäivää? No, siellä vain lapset jännittävät kuka löytää Afrikan tähden tai voittaa Uno-pelin. Kuudentoista lapsen ja yhdeksän ohjaajan voimin on ensin uurastettu päivän läksyt, sen jälkeen syöty Pikku-Mustikan naisten leipomat tuoreet sämpylät mehun kera, ja sitten vihdoin päästy pelaamaan.

 

SPR Kaarinan-Piikkiön osasto on jo viisi vuotta järjestänyt keskustan alakoulun maahanmuuttajataustaisille oppilaille läksykerhotoimintaa. Toimimme yhteistyössä koulun kanssa. Valmistavan opetuksen opettaja on yhdyshenkilömmeMe ohjaajat olemme joka tiistai odottamassa läksyläisiä.

 

Kerho on suunnattu maahanmuuttajataustaisille lapsille, koska heidän vanhempiensa kielitaito ei aina riitä tukemaan lapsia koulutehtävissä. Oppilaamme ovat ykkösluokkalaisista kolmasluokkalaisiin. Kerhoon tullaan suoraan koulusta, ja tämä on hyvä käytäntö: lapset tulevat, kun opettaja vielä muistuttaa. Parhaimmillaan lasten koulu päättyy eri aikaan ja ohjaajalle tulee vain yksi tai kaksi lasta kerrallaan. Näin lapsi saa ohjaajansa täyden huomion eikä mikään haastavampikaan tehtävä jää tekemättä.

 

Osasto ostaa välipalasämpylät Pikku-Mustikasta, jossa toimii usean kerholaisemme äiti. Pikku-Mustikka on maahanmuuttajataustaisille äideille tarkoitettu opetuskoti, ja olemme kokoontuneet sen tiloissa viime syksystä lähtien. Opetuskodin neljässä huoneessa toimiminen on ollut tosi luontevaa: opetusta on voinut hajauttaa, keskittyminen on parantunut eikä eväitäkään tarvitse enää hakea kadun toiselta puolelta!

 

Kun läksyt on tehty, pelaamme pelejä. Osasto on hankkinut melkoisen kaapillisen erilaisia pelejä, joiden valintaan opettaja on antanut vinkkejä. Pelien avulla opetellaan kieltä, sääntöjen noudattamista ja kaverin kunnioittamista. Lapsista on hauskaa, että myös aikuiset osallistuvat pelaamiseen ja tarpeen tullen auttavat ratkomaan riidat ja huolehtivat, että kaikkia kohdellaan tasavertaisesti.

 

Kerhomme on saanut hyvän maineen, halukkaita tulijoita olisi enemmän kuin voimme ottaa ja tarvetta olisi toisellekin viikonpäivälle.

 

Suosittelen Läksy-Helppi -vapaaehtoisuutta kaikille! Kun tämä poikkeuksellinen koronatilanne on ohi ja Läksy-Helppi -toiminta jälleen jatkuu, me neuvomme mielellämme alkuun ja meille saa tulla tutustumaan toimintaan!

 

Teksti Maija Söderblom SPR Kaarinan-Piikkiön osaston monikulttuurisuusvastaava 

 

 

 

Punaisen Ristin Varsinais-Suomen piiri julkaisee tänä vuonna alueensa osastojen toiminnasta kertovia kirjoituksia. Tilanne on poikkeuksellinen koronaviruksesta johtuen ja säännölliset toimintamme ovat tauolla tai ne on muutettu etäyhteyksin toteutettaviksi. Punaisessa Ristissä on monipuolisia vapaaehtoistehtäviä. Tutustu osoitteeseen vapaaehtoiset.punainenristi.fi 

 

 

Myös jäsenenä olet auttaja! Jäsenmaksullasi olet tukemassa vapaaehtoisten tekemää paikallista auttamistoimintaa.  

Lue lisää: punainenristi.fi/tule-mukaan