SPR Siikaisten osasto koordinoi järjestöapua alueellaan Koronaan liittyen

"Pärjätään Yhdessä verkoston jäseniä kokoontuneena PISARA - valmiusharjoituksessa loppuvuonna 2019"

Siikaisten kunnanjohtaja oli Punaisen Ristin paikallisosaston puheenjohtajaan, Säde Suomiseen, yhteydessä nopeasti sen jälkeen kun koronatilanteen ilmoitettiin pahentuneen.  Kunnanjohtaja tiedusteli osaston valmiudesta toimia Koronaepidemian aikana. Suominen ilmoitti Punaisen Ristin koordinoivan paikallisten yhdistysten ja järjestöjen Pärjätään yhdessä -verkostoa, jonka kautta he saavat tarvittaessa nopeastikin hälytettyä eri järjestöjen vapaaehtoisia auttamaan.

Verkosto perustettiin Siikaisiin Punaisen Ristin Pärjätään yhdessä -hankkeen aikana. Verkosto on siitä lähtien kokoontunut säännöllisesti ja järjestänyt monenlaisia tapahtumiakin yhdessä. Se osallistui yhdessä myös Punaisen Ristin PISARA -valmiusharjoitukseen loppuvuonna 2019.  Pärjätään yhdessä -verkostoon kuuluvien toimijoiden lista on pitkä. Verkoston toimintaa koordinoivan Punaisen Ristin Siikaisten osaston lisäksi siihen kuuluu myös muun muassa MLL, kyläyhdistykset, reserviläiset, urheiluseura Sisu, Lionsit, VPK, Partio, seurakunta, metsästysseura, nuorisoseura, museoyhdistys, Martat, yrittäjät ja niin edelleen.    

Kunnan kanssa sovittiin, että Punainen Risti pyytää Pärjätään yhdessä - verkostoa sekä Vapepaa varautumaan jo tässä vaiheessa mahdollisiin kunnasta myöhemmin tuleviin avunpyyntöihin. Osaston kotimaan avun ja valmiuden yhteyshenkilö Marja-Leena Liipo lähettikin ensi tilassa verkoston jäsenille varautumispyynnön sähköpostilla:

”Elämme poikkeuksellista aikaa, ja tilanne elää koko ajan. Tällä hetkellä kunta pystyy vastaamaan kuntalaisten erityistarpeisiin, ja on esimerkiksi järjestänyt ruokakuljetukset yli 70-vuotiaille. Tilanne voi kuitenkin muuttua, ja vapaaehtoisten apu voi tulla tarpeelliseksi. Jos näin käy, tulee siihen ohjeet erikseen. 

Pidetään huolta toisistamme ja erityisesti riskiryhmistä. Sitä perinteistä naapuriapua tarvitaan varmasti. 

Jos tiedätte, että joku kaipaa esimerkiksi juttukaveria, tiedoksi että SPR tarjoaa myös apuaan, jos haluaa jutella jonkun kanssa, tai yksinäisyys ja eristys tuntuu raskaalta. Punaiseen Ristiin voi ottaa yhteyttä. 

Pysykää terveinä ja muistakaa, että oma terveys on aina tärkein. ️”

Siikaisten osaston toiminta on oiva esimerkki siitä, miten Punainen Risti voi toimia vaikuttavasti pienelläkin paikkakunnalla ja miten valmiustoiminnalla ja ennakoinnilla on todella merkitystä! Hyvä Siikainen!

Teksti: Ellinoora Söderman, suunnittelija, Punaisen Ristin Satakunnan piiri