Viikon idea: Helsingin Kesäklubi nuorille aikuisille

Kesäklubi on nuorten toteuttama ja 18-28-vuotiaille nuorille aikuisille suunnattu matalan kynnyksen ryhmätoiminnan muoto. Kesäkuun ajan yhteistä tekemistä järjestetään pari kertaa viikossa sekä osallistutaan erilaisten aktiviteettien suunnitteluun ja toteutukseen. Ajatuksena on, että kerhon osallistujat oppisivat projektin myötä uusia taitoja ja kokisivat onnistumisen tunteita, jotka saattaisivat innostaa jatkamaan Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoistoiminnassa myös myöhemmin. Alun perin toiminnan ideana on ehkäistä nuorten yksinäisyyden ja syrjäytymisen tunteita, mikäli nuorella ei ole tiedossa esimerkiksi kesätöitä tai muuta aikataulutettua ohjelmaa. Toimintaa jatketaan tänäkin kesänä Helsingissä, ja se leviää Vantaalle.

Nuoria vapaaehtoisia mukaan toimintaan

Vapaaehtoisina sekä vanhoja että uusia: toimintaan järjestettiin avoin haku, jonka lisäksi sitä mainostettiin Facebookissa ulkoisissa ja sisäisissä kanavissa, paperimainosten avulla ja sähköpostilistoilla. Tavoitteena oli luoda matalan kynnyksen vapaaehtoisrooli, johon oli helppo tulla mukaan. Koska tekemisessä oli laaja-alaisesti toimintoja, kukin sai valita, missä itse oli parhaimmillaan.

Yhteistyötä eri toimijoiden välillä

Idea Kesäklubin järjestämiseen tuli alun perin Nuorten turvatalojen asiakkailta. Vapaaehtoisia sai rekrytoitua piirin nuorista toimijoista, ja yhteiseen toimintamuotoon otti osaa paikallinen osasto. Lisäksi markkinointia suunnattiin Ohjaamoihin ja Kallion kaupunkiolohuone Kohtaukseen. Eri tahojen yhteistyö on sujunut hyvin, ja toiminnasta on viestitty aktiivisesti muun muassa Facebookissa ja Instagramissa nuorten kohderyhmien tavoittamiseksi. Yhteistyön tekeminen on sujunut hyvin, mutta on vaatinut jonkin verran koordinointia aktiivisten toimijoiden taholta. Tiiviin projektin onnistumisen kannalta oli tärkeää, että sitä oli tekemässä sitoutunut harjoittelija koko projektin ajan. Kerho olisi kuitenkin mahdollista toteuttaa vapaaehtoisvoimin, mikäli tapaamiskertoja järjestettäisiin sopivalla tahdilla.

Toiminnasta opittua

Sekä osallistujat että vapaaehtoiset pitivät toiminnasta kovasti. Kesäklubi on ollut järjestäjien mukaan hyvä sisäänheittoväylä uusille vapaaehtoisille, jotka jatkoivat syksyllä osaston vapaaehtoisina. Vinkkinä muille tekijöille he mainitsevat, että mikäli klubia haluaa lähteä järjestämään omassa osastossa, kannattaa etsiä mukaan nuoria tekijöitä mukaan suunnitteluprosessiin alusta lähtien, jotta toiminta muotoutuu heidän näköisekseen.

------

Ilmianna osastosi tai naapuriosaston hyvä idea ja ota yhteyttä katriina.kuusela@redcross.fi