Matka Punaisen Ristin logistiikkakeskukseen Kalkkuun – olemme kaikki osa auttamisen ketjua

Punaisen Ristin logistiikkakeskus Kalkku ylläpitää Suomen Punaisen Ristin kansainvälistä auttamisvalmiutta. Keskuksessa säilytetään myös kotimaan äkillisissä katastrofeissa tarvittavia avustustarvikkeita. Tampereelle suuntautuvaan mielenkiintoiseen päivään startattiin Varsinais-Suomesta aamulla täydellä bussilla sillä mukana oli lähes 60 vapaaehtoista Varsinais-Suomen piirin alueelta 17 eri osastosta.

Logistiikkakeskuksen toimintaa esittelivät keskuksessa työskentelevät Ritva Lahti ja Tarja Huilla. Keskusta kiertäessä silmien eteen avautui konkreettisesti se, kuinka hätäapuna katastrofikohteisiin lähetettävät tavarat ja vaatteet on järjestelmällisesti pakattu niin, että vastaanottavassa kohteessa kaikki voidaan ottaa käyttöön heti, kun paketit on saatu toimitettua perille.

Suomen Punainen Risti vastaa katastrofeihin nopeilla ja tehokkailla katastrofiyksiköillä (Emergency Response Units). Kohteissa voi joskus olla tarvetta esimerkiksi terveysasemalle, jonka avulla pystytään auttamaan noin 20 000 asukkaan väestöpohjaa. Yhdessä muutaman muun maan kanssa SPR voi toimittaa tarvittaessa katastrofikohteisiin myös kenttäsairaalan. Lähetettävä sairaala pystyy tarjoamaan palveluita 200 000 asukkaan väestöpohjalle myös vaativammissa sairaanhoidon tilanteissa. Katastrofikohteisiin tarvitaankin usean alan asiantuntijoita töihin. Suomalaisia seuraa mukana aina myös telttasauna, sillä saunahan on peseytymisen lisäksi erinomainen rentoutumisen paikka. Se on yksi keino pitää huolta omasta hyvinvoinnista vaativissa työskentelyolosuhteissa.

Punaisen Ristin logistiikan avulla muutetaan todeksi se ketju, jonka kautta vaikkapa Nälkäpäivänä kerätyt varat muuttuvat katastrofikohteessa siellä tarvittaviksi välineiksi ja auttaviksi käsiksi. Meistä jokainen on osa tätä auttamisen ketjua omalla paikallaan – suuri kiitos jokaiselle vapaaehtoiselle!

Kiitos kaikille Kalkun logistiikkakeskukseen matkaan osallistuneille. Päivän voi kiteyttää  matkalle osallistuneen tiivistykseen logistiikkakeskuksesta: ”Kyllä on kaikki todella hyvin mietitty”.