Viikon idea: Hackathon-työskentely

Kimmo Holopainen
Kuvaaja: Kimmo Holopainen
"Tiimi työssään"

Hackathon-työskentely

Hackathon-työskentelyä kokeiltiin ensimmäistä kertaa Punaisessa Ristissä maaliskuussa 2019, kun samaan tilaan kutsuttiin Punaisen Ristin vapaaehtoisia ja opiskelijoita ympäri Suomea ratkaisemaan ongelmia yhdessä. Toimintatavan idea on jakaa ihmiset tiimeihin miettimään ratkaisua johonkin ennalta annettuun ongelmaan. Tapahtuma kesti kaksi päivää, joiden aikana työskenneltiin intensiivisesti annetun tehtävänannon parissa. Tavoitteena oli ryhmässä luoda jokin käytännön ratkaisu, josta valmistettiin jo pieni demo tapahtumassa. Lopussa kukin ryhmä esitteli oman ratkaisunsa tuomaristolle, ja ideoista valittiin voittaja. Arvioinnin teki lopussa asiantunteva tuomaristo, joka oli koottu keskustoimiston työntekijöistä.

Tapahtuma uuden keksimisille

Tapahtumassa pyrittiin keksimään uusia toimintamuotoja, jotka mahdollistaisivat verkkovälitteisen vapaaehtoisuuden sekä lyhytaikaisen pop up-vapaaehtoistoiminnan. Monista hyvistä ehdotuksista valikoitui lopuksi voittaja, jota lähdettiin kehittämään yhdessä keskustoimiston kanssa eteenpäin.

Päivän edetessä huomattiin, että osallistujia on hyvä ohjata selkeällä tehtävänannolla. Aluksi ryhmät lähtivätkin erilaisiin suuntiin, kunnes tehtävää selkiytettiin seuraavana päivänä entisestään, ja päästiin lähemmäs haluttua lopputulosta. Työskentelyn edetessä oli myös hyvä tarjota neuvontaa tiimeille, jotta päästiin kiinni olennaisimpiin näkökulmiin.

Nuoria osallistettiin

Opiskelijoita oli saatu ­­­mukaan toimintaan lähettämällä mainoksia eri opiskelijajärjestöjen sähköpostilistoille sekä mainostamalla tapahtumaa sosiaalisessa mediassa. Lisäksi tapahtumaan oli saatu useita vapaaehtoisia eri piireistä antamaan oman asiantuntijan panoksensa keskusteluun.

Terveisiä muille tekijöille

Jos Hackaton-työskentelyä haluaa lähteä soveltamaan omassa yhteisössä, on toiminnalle hyvä antaa sisäisesti joku selkeä tavoite, jotta tiedetään mihin pyritään. Ei kuitenkaan kannata jäädä liian kiinni pohdittuun päämäärään: joka tapauksessa ideoinnista saadaan irti mielenkiintoisia ajatuksia. Tapahtumaan ei myöskään tarvitse suuria resursseja, jos se toteutetaan pienimuotoisesti: aktiiviset vapaaehtoiset voi vaikka kerätä iltapäiväksi ideoimaan yhdessä osaston tulevaisuutta kahvin äärellä.

--------

Onko teillä tai jollain läheisellä osastolla hyvä idea, jota kannattaisi jakaa eteenpäin? Ota yhteyttä Katriina Kuuselaan katriina.kuusela@redcross.fi ja laitetaan ideat kiertämään!