Viikon idea: Luopioisten soppajakelu

"Soppajakelu yhteistyössä erityisoppilaiden kanssa"

Luopioisten osasto on toiminut aktiivisesti jo pitkään. Yksi osaston toiminnan muodoista on soppajakelu joka torstai, joka tehdään yhteistyössä Aitoon koulutuskeskuksen eritysoppilaiden kanssa. Erityisoppilaat ovat päävastuussa toiminnasta, tarvikkeiden hankkimisesta ja sopan valmistamisesta, ja Punaisen Risti puolestaan mahdollistaa toiminnan omilla tukitoimillaan pankkiasioiden hoitamisessa ja kirjanpidossa.

Toiminta on kannattavaa

Soppajakelupaikkana toimii Kahvila Pytinki, joka sijaitsee Mikkolan Navetassa. Jakeluun tulee yleensä kyläläisiä, Punaisen ristin jäseniä ja jonkin verran päihdekuntoutujia, joille toiminnasta on suuri apu. Aiemmin koulutuskeskuksen oppilaat ovat valmistaneet myytäväksi räiskäleitä ja vohveleita, mutta nyt voimat yhdistettiin Punaisen Ristin kanssa ja ryhdyttiin tarjoilemaan keittoa. Tarvittavat aineet ovat maksaneet yleensä noin 50 euroa ja tuotot ovat olleet sadan euron tienoilla. Toiminta on siis kannattavaa myös taloudellisesti. Tuotto menee SPR:n toiminnan tukemiseen ja yhteisön tukemiseen. Tuottorahoilla on järjestetty myös ensiapukoulutus, joka innosti eri ikäisiä Luopioislaisia mukaan. Viime kerroilla tarjolla on ollut maistuvaa porkkanasosekeittoa sekä tietysti hernekeittoa lihalla ja ilman, mikä sopii torstaihin kuin nenä päähän. Erikoisempiakin keittoja on ollut tarjolla, kun erityisoppilaat ovat panneet parastaan.

Yhteistyö ja uusien rekrytoiminen

Luopioisten toiminta on monipuolista ja yhteistyötahojakin on useita. Niitä ovat mm. Mannerheimin lastensuojeluliitto, Aitoon koulutuskeskus, seurakunta sekä Kukkiakodon palvelutalo. Luopioisten osaston toiminta kohdistuu siis moneen eri väestö- ja ikäryhmään. Aktiivijäsenten joukkio on tiivis ja osaava. Uusia jäseniä rekrytoidaan aktiivisesti ja tässä osaston aktiivit ovat varsinaisia ässiä. “Kerrankin sopalle tuli ihan vieras ihminen ja minä kävin hänen kimppuunsa ja rekrytoin mukaan!”

Yhteisöstä voimaa

Onnistumisia syntyy, kun tehdään työtä yhdessä samanlaisten arvojen puolesta ja kehitetään hyvää yhteishenkeä. Luopioisten osastossa kaikki tuntevat toisensa ja yhteisöllisyys on suuri voimavara. “Yhteisöstä löytyy tekemisen meininki.” Hauskoja tilanteita syntyy viikottain hyvässä seurassa. Kerran keräyslipas oli hukkateillä ja sitä etsittiin koirien ja kissojen kanssa. Vahinkoa ei sattunut, sillä pian todettiin, että lipas oli tyhjä jo kadotessaankin! Kaiken kaikkiaan on huomattu, että ihmisten kanssa puuhaaminen on tärkeintä.

Teksti: Tuuli Perttula

-----------

Ilmianna oman osastosi tai tutun osaston hyvä idea! Laita viestiä katriina.kuusela@redcross.fi ja laita hyvät ideat kiertämään.