Viikon idea: Savitaipaleen ukkokerho

Tuula Kiesi, Länsi-Saimaan Sanomat
Kuvaaja: Tuula Kiesi, Länsi-Saimaan Sanomat
"Ukkokööri, Ukkokerhon oma kuoro"

Ukkokerho lyhyesti

Joka torstai noin 50-60 paikallista miestä kokoontuu Ukkokerhoon Palvelukeskus Suvantoon. Toiminta on lähtenyt liikkeelle jo vuonna 1999, ja se on pysynyt vahvana läpi vuosien. Ensimmäinen kokoontuminen kutsuttiin alun alkujaan koolle lehti-ilmoituksella, johon vastasi viisi ukkoa. Siitä kerho lähti kasvamaan, ja on nyt olennainen osa Savitaipaleen yhteisöä.

Usein kerhon kokoontumiseen koitetaan saada paikalle esitelmöitsijöitä jostain mielenkiintoisesta aiheesta, ja kerhossa onkin käynyt useita tunnettuja henkilöitä poliitikoista yritysten johtajiin ja muihin luennoitsijoihin. Yleensä ohjelma kestää noin tunnin, jonka jälkeen kerholaiset juovat kahvit ja tukevat siten palvelutalon toimintaa.

Toiminta on monimuotoista

Kerhon lisäksi porukalle on perustettu oma kuoro, 25 miehestä koostuva Ukkokööri, joka harjoittelee kerran viikossa ja esiintyy usein paikallisessa kirkossa. Pari kertaa vuodessa järjestetään myös yhteisiä matkoja erilaisiin kiinnostaviin kohteisiin. Yhteiset matkat ovat olleet isona kiinnostuksen kohteena, ja niiden kautta ollaan saatu uusia osallistujia kerhoon. Retkiä on tehty bussikyydillä ympäri Suomea ja vierailtu läheisillä tehtailla, varuskunnissa ja muissa kiinnostavissa kohteissa.

Hyvä tunnelma on tärkeä

Ukkokerho on välitön tilaisuus, jossa jokainen saa olla oma itsensä. Kukin saa tulla kun haluaa, ja lähteä pois kun siltä tuntuu. Kerhossa käymiseen ei liity pingottamista, vaan toimijat toimivat omilla ehdoilla. Kaikista tärkeintä on, että ihmiset kokevat olonsa mukavaksi. Mukavan tunnelman aistii, ja Ukkokerhossa on ollut hyvä yhteishenki. Koska osallistujia tulee eri kylistä, niin Ukkokerhon osallistujat pitävät huolta, että kaverit otetaan mukaan, ja käydään vaikka hakemassa kotoa, mikäli tarve tulee.

Uudet toimijat mukaan

Suurin osa osallistujista on tullut mukaan ystävän suosituksen kautta. On myös huomattu, että uusia vapaaehtoisia saadaan, kun osoitetaan, että häntä tarvitaan. Usein vapaaehtoiset innostuvat, kun häneltä kysytään jotain yksittäistä tehtävää, jonka voi helposti toteuttaa. Tästä esimerkkinä voisi olla kaverin hakeminen lähialueelta kerhon kokoontumiseen.

Tärkeimpänä huomiona Ukkokerhon vetäjä Raimo Laari toteaa, että ”Huumorin kukka on kaunein kukka. Sitä täytyy olla mukana.”

----------------------

Ilmianna oman osastosi tai tutun osaston hyvä idea! Laita viestiä katriina.kuusela@redcross.fi ja laita hyvät ideat kiertämään.